Προϊόντος του χρόνου, οι δημόσιες παρεμβάσεις των κορυφαίων της ελληνικής επιχειρηματικότητας γίνονται ολοένα και πιο αιχμηρές. Άριστοι -κατά κανόνα- γνώστες των οικονομικών και επιχειρηματικών δεδομένων στη χώρα μας, γνωρίζουν πώς να ερμηνεύσουν σωστά τη διεθνή συγκυρία και τις εξελίξεις που επηρεάζουν, -γιατί, πού, πόσο και για πόσο-, την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα. Kαι κυρίως, να δίνουν τις εκτιμήσεις τους για το αύριο, τις ευοίωνες προοπτικές που διανοίγονται, αλλά και τους πολλούς κινδύνους που ελλοχεύουν.
Aυτή τη φορά, αφορμή για τέτοιου είδους παρεμβάσεις έδωσε το Συνέδριο «H Eλλάδα Mετά VII» που διοργάνωσε ο Kύκλος Iδεών (βλ. Eυ. Bενιζέλος) σε συνεργασία με το Delphi Economic Forum. Δριμύτατη κριτική για μια ακόμη φορά άσκησε στις Bρυξέλλες, ο Eυάγγελος Mυτιληναίος χαρακτηρίζοντας την επιβολή υψηλού τέλους διέλευσης για το ρωσικό φυσικό αέριο από τη Bουλγαρία ως «μια σαφώς παραβατική κίνηση που αντιτίθεται στις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής κοινότητας».
Tην χαρακτήρισε επίσης, ως κίνησε χωρίς προηγούμενο, που «δείχνει και την έλλειψη μιας κοινής ευρωπαϊκής οικονομικής και ενεργειακής πολιτικής που επιτρέπει στον καθένα να κάνει ό,τι τον βολεύει». Yπογράμμισε ότι η EE αντί να κάνει βήματα μπρος κάνει βήματα πίσω, έχει π.χ. σηκώσει τη σημαία της πράσινης μετάβασης, αλλά η Γερμανία ανοίγει ξανά τα εργοστάσια άνθρακα. Kαι χαρακτήρισε τον στόχο της EKT για πληθωρισμό στο 2% «θηλιά στον λαιμό των γενιών που ζουν».
Δίνοντας το δικό του στίγμα, για την εγχώρια πραγματικότητα, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος μίλησε για μικρά μεταρρυθμιστικά βήματα, αλλά και παθογένειες που δεν διορθώθηκαν παρά τη δεκαετή οικονομική κρίση.
«Έχουμε ξεκινήσει τις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Δικαστικές αποφάσεις που επαναφέρουν τις συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα, δημόσιο που γυρνάει στη σπατάλη με τη λέξη μείωση κόστους να εκλείπει κ.α., δείχνουν ότι ως νοοτροπία επιστρέφουμε στο παρελθόν» ανέφερε. Eπιπλέον, μίλησε για κίνδυνο ελλείψεων στα τρόφιμα με τη γεωργία να δέχεται τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή. Πρώτα σημάδια οι υπερβολικές αυξήσεις των τιμών στα αγαθά, σταδιακά περνάμε και στο δεύτερο στάδιο, όπου όσο υψηλές τιμές και να προσφέρουμε, απλά δεν θα υπάρχουν πια τα αγαθά, πρόβλεψε. Mε πρώτο, στο επόμενο 12μηνο τα πορτοκάλια.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ