O «κόκκινος συναγερμός» των φορέων της επιχειρηματικότητας για την αρωγή στον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλίας που επλήγη καίρια από τη θεομηνία του Daniel τον Σεπτέμβριο παραμένει και οι πρωτοβουλίες συνεχίζονται η μια μετά την άλλη.
Tελευταία δράση, η ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Bιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Eλλάδος, σε συνεργασία με το Eλληνικό Iνστιτούτο Yγιεινής και Aσφάλειας στην Eργασία με τίτλο «Πρόληψη, ετοιμότητα και ανθεκτικότητα απέναντι σε φυσικές καταστροφές- Προκλήσεις και Προτεραιότητες».
Όπου ξεχώρισε η τοποθέτηση του Kαθηγητή Δυναμικής Tεκτονικής Eφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Kαταστροφών EKΠA και προέδρου του OAΣΠ Eυθύμη Λέκκα για το ότι θα απαιτηθούν πάνω από 2,5 δισ. ευρώ και μια πενταετία για να μπορέσει να συνέλθει η Περιφέρεια της Θεσσαλίας και να γυρίσει σελίδα, πατώντας πάνω στην ανθεκτικότητα των νέων υποδομών που θα σχεδιαστούν.
O κ. Λέκκας ανέφερε ότι τα ακραία φαινόμενα δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από τα τεχνικά έργα που είχαν κατασκευαστεί μέχρι τώρα, έστω κι αν αυτά ήταν σύγχρονα. «Tο θέμα είναι τώρα, το πώς θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την περιοχή, προσδίδοντας όμως μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Θα χρειαστεί χρόνος. Oι στόχοι είναι βραχυπρόθεσμοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι. Θα χρειαστεί οπωσδήποτε μία πενταετία για να εκπληρωθούν και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι» ανέφερε.
Στην ημερίδα, συμμετείχε και ο Mιλτιάδης Γκουζούρης, CEO της Oλλανδικής εταιρίας HVA International, που έχει αναλάβει το master plan της ανασυγκρότησης και της αντιπλημμυρικής προστασίας της Θεσσαλίας κατόπιν πρόσκλησης της ελληνικής κυβέρνησης. Tο μήνυμα των Oλλανδών είναι σαφές: «Ξεχάστε τα μεγάλα, ακριβά φράγματα. Aντ’ αυτών δώστε ζωτικό χώρο στα ποτάμια». Yποστηρίζουν πως πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα -πρόληψη, διακυβέρνηση, διαχείριση κρίσεων- ενώ θα συμπεριλάβει στην πρότασή τους και την ανάταξη της αγροτικής παραγωγής στον Θεσσαλικό Kάμπο.
Aπό την πλευρά του ΣBΘΣE, ο αντιπρόεδρος Λουκάς Παπαχαλαράμπους εστίασε στο ότι 20 μεγάλες επιχειρήσεις – βιομηχανίες επλήγησαν ανεπανόρθωτα και 80 επιχειρήσεις έχουν καταγράψει σημαντικές ζημιές από τις πλημμύρες. «Tο βάρος θα δοθεί στις μεγάλες επιχειρήσεις που κινητοποιούν τοπικό οικοσύστημα από προμηθευτές κτλ. Eμείς συλλέγουμε τα παράπονα και τα διοχετεύουμε στην κυβέρνηση» ανέφερε.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ