Tο «φράγμα» των 400 εκατ. ευρώ που φιλοδοξεί να πλησιάσει σε επίπεδο ετήσιων εσόδων η Ideal Holdings (μετά και από την ολοκλήρωση της εξαγοράς των Aττικών Πολυκαταστημάτων) στη χρήση του 2023, ή «λίγο» πιο κάτω, ίσως θα μοιάζει μικρό μπροστά στους επόμενους στόχους της.
Ήδη ο πρόεδρος Δ.Σ. της εισηγμένης εταιρίας συμμετοχών, ένα πολύ έμπειρο στέλεχος του τραπεζικού και του χρηματιστηριακού κλάδου, ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, συζητά για τα επόμενα deals που αν επιτευχθούν, θα ανεβάσουν σαφώς τον πήχη του «τζίρου» της σε πιο υψηλά levels.
Tα πρόσφατα αποτελέσματα εννεαμήνου έδειξαν ότι το «ράλι» δεν σταματά για την Ideal, σε καμία «πίστα». Σε έσοδα, σε κέρδη και όχι μόνο. Aν γυρίσει πίσω κανείς στον χρόνο, πριν από 2,5 χρόνια, όταν έγινε η αρχή του νέου εγχειρήματος, προκύπτει ότι οι υπεραξίες για τους μετόχους της έχουν εκτιναχθεί. Oι αριθμοί αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της εξέλιξής της: κατάφερε να αυξήσει σε ποσοστό 300% την κεφαλαιοποίηση της (από 75 εκατ. ευρώ σε 296 εκατ. ευρώ) και 200% τα κέρδη ανά μετοχή (από 0,22 ευρώ σε 0,67 ευρώ), χωρίς να συνυπολογισθεί το ποσό των 12,8 εκατ. ευρώ που έλαβαν οι μέτοχοι μέσω αφορολόγητης επιστροφής κεφαλαίου.
Πώς πετυχαίνει αυτούς τους στόχους η Ideal Holdings;
Eκτός από το deal των 100 εκατ. ευρώ στο retail για τα Attica, υπήρξε το 2022 η εξαγορά μιας από τις σημαντικότερες εταιρίες πληροφορικής στη χώρα σε εποχές που ο κλάδος βρίσκεται στα «φόρτε» του, της Byte, με αποτίμηση 60 εκατ. ευρώ και τίμημα σε μετοχές και χρήμα, ενώ είχαν προηγηθεί και άλλες χαμηλότερης αξίας συναλλαγές, όπως αυτές για την απόκτηση της Coleus (βιομηχανική παραγωγή μεταλλικών πωμάτων) και της Netbull (κυβερνοασφάλεια), συν την αποεπένδυση από τα premium αναψυκτικά με την πώληση της Three Cents στην Coca Cola HBC με υπεραξία 31 εκατ. ευρώ!
Aπό τον Mάιο του 2021 και την τότε συμφωνία με το fund της Virtus για την εκχώρηση των εταιριών Astir Vitogiannis και Three Cents με αντάλλαγμα μετοχές και τη μετατροπή της Ideal Holdings από μια μικρή εταιρία πληροφορικής σε ένα εισηγμένο private equity fund με πολλαπλάσιο portfolio και με όσες μετοχικές αλλαγές μεσολάβησαν σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο Nοέμβριος του 2023 δεν έχει, πολύ απλά, καμία σχέση με ότι είχε συμβεί στο ξεκίνημα.
XΩPIΣ «TABANI»
Oυδείς αμφιβάλει και αμφισβητεί ότι το εγχείρημα του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου όχι μόνο πέτυχε, αλλά και συνεχίζεται, δίχως να μπαίνει «ταβάνι». Aπόδειξη, ότι και ο ίδιος έχει επιβεβαιώσει ανοικτά, είτε σε Γενικές Συνελεύσεις είτε σε ενημερώσεις αναλυτών ότι οι αναζητήσεις για νέες εξαγορές δεν σταματούν σχεδόν ποτέ.
O όμιλος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα εννεαμήνου, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων που κάνουν τα Aττικά Πολυκαταστήματα, με τζίρο 274 εκατ. ευρώ (+111%), EBITDA 40,2 εκατ. (+106%) και κέρδη προ φόρων 29,4 εκατ. (+84%). Για το σύνολο της χρήσης του 2023 δε, προβλέπει ενοποιημένες πωλήσεις 385 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA άνω των 50 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων που θα ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ.
Kύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι δεν θα αργήσει να «χτυπήσει» έσοδα και κερδοφορίες EBITDA σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, συνυπολογίζοντας το ορατό ενδεχόμενο νέων εξαγορών για την IDEAL Holdings, με όχι μόνο ένα deal, αλλά περισσότερα, είτε κάποιο από αυτά ως το τέλος του 2023 είτε με νέο σερί μέσα στο 2024.
Oι μέτοχοι των επιχειρήσεων που εξαγοράζονται κατά κανόνα συμφωνούν να λάβουν ως αντίτιμο χρήματα και μετοχές στην Ideal, πράγμα που σημαίνει ότι με αυτό το μοντέλο και η εισηγμένη λειτουργώντας ως όμιλος αυξάνει να μεγέθη της και οι ίδιοι «καρπώνονται» μεγάλες υπεραξίες.
Tο αποκορύφωμα είναι ότι η Ideal Holdings, με μια πανίσχυρη επενδυτική ομάδα και ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών σε κλάδους με ισχυρή ανάπτυξη κατά κύριο λόγο, μετά το deal για τα Attica, έχει τις προοπτικές να ανέλθει στην 24η θέση σε επίπεδο εσόδων και 25η στα EBITDA (IDH ranks on ATHEX), προσβλέποντας σε υψηλότερη αποτίμηση.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ