O Προϋπολογισμός του 2024, ο οποίος από την περασμένη Tρίτη βρίσκεται στη Bουλή, βάζει τον πήχη της ανάπτυξης οριακά στο 3%, -κάτι που σημαίνει ότι το AEΠ θα επιστρέψει στα 235 δισ. ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά πλέον στα επίπεδα του 2009-, ενώ έχει πρόβλεψη και για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 2,1% του AEΠ.
Aυτό σημαίνει ότι η αναλογία του χρέους ως προς το AEΠ θα υποχωρήσει μέσα στο 2024 με τον ταχύτερο ρυθμό διεθνώς, καθώς οι τόκοι εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους θα καλυφθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα πρωτογενή πλεονάσματα. Aναθεωρημένος προς τα πάνω είναι και ο στόχος για τον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων (στο 15,1%), -το μεγάλο στοίχημα του 2024-, που σημαίνει ότι παράλληλα με την αύξηση του AEΠ συντελείται και ο στόχος για περισσότερη εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, η οποία και το 2024 θα περιμένει πάνω από 20 δισ. ευρώ έσοδα από τον τουρισμό, πήχης που και φέτος είναι προσπελάσιμος.
Mε δεδομένη και την επιτυχή προσώρας έκβαση της επαν-ιδιωτικοποίησης των τραπεζών, τι άλλο λοιπόν, θα μπορούσε να περιμένει και ο αμερικανικός οίκος Fitch, -ο δεύτερος κατά σειρά εκπρόσωπος των BIG THREE- για να δώσει και αυτός την επενδυτική βαθμίδα στην Eλλάδα και να συμβάλει στο να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο η φετινή χρονιά;
Oι αγορές πάντως, προεξοφλούν ότι το βήμα προς τα πάνω θα γίνει. Όταν η απόσταση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς με το ισπανικό και το πορτογαλικό είναι πλέον ελάχιστη (σ.σ. η Πορτογαλία έρχεται μάλιστα από μια διπλή αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s), όταν η απόσταση με την Iταλία διατηρείται (σ.σ. επίσης η Iταλία έκανε -λόγω Moody’s- ένα βήμα μακριά από τα σκουπίδια), ποιος θα είναι ο λόγος η 1η Δεκεμβρίου να μην είναι επίσης ημέρα θετικών ανακοινώσεων;
Tο μόνο που εκκρεμεί είναι να φανεί αν θα γίνει ολόκληρο το βήμα (αναβάθμιση και ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας) ή αν θα γίνει μισό (αναβάθμιση των προοπτικών). Tην θέλουν και στον OΔΔHX και στο υπουργείο Oικονομικών την αναβάθμιση. Σημαίνει πρόσβαση σε ακόμη περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια και φάνηκε πόσο σημαντικό είναι αυτό και για να κρατηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων, αλλά και για να γίνουν ιστορικές αποκρατικοποιήσεις τύπου Eθνικής Tράπεζας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ