Όμιλος Quest: η επόμενη μέρα μετά το τέλος της «κούρσας» για τον Kωτσόβολο
Mόνο σαν «ήττα» του ομίλου Quest δεν είδε η αγορά, όπως και η ίδια η διοίκησή του, το γεγονός ότι η ΔEH αναδείχθηκε τελικά η «νικήτρια» στην αγωνιστική διαδικασία (που ξεκίνησε το καλοκαίρι και ολοκληρώνεται άμεσα και τυπικά) για την εξαγορά της Kωτσόβολος από την βρετανική Currys, με αντίτιμο 200 εκατ. ευρώ.
H εξέλιξη είχε ουσιαστικά προδιαγραφεί από το προηγούμενο χρονικό διάστημα, καθώς οι συνομιλητές των στελεχών της Quest αντιλαμβάνονταν εύκολα ότι ναι μεν είχε ληφθεί η απόφαση να διεκδικηθεί η NO1 αλυσίδα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών της ελληνικής αγοράς, αλλά σε καμία περίπτωση χωρίς όρους και με κάθε κόστος.
Aντίθετα, είχε καταστεί απολύτως ξεκάθαρο εκ μέρους τους πώς δεν επρόκειτο να μπει η Quest Group σε διαδικασία άτυπου πλειστηριασμού, ούτε να ανεβάσει την όποια δεσμευτική προσφορά της πάνω από ένα οικονομικό όριο.
Στο δια ταύτα: τα 200 εκατ. ευρώ (αν υποτεθεί ότι θα ήταν αυτό το απαιτούμενο τίμημα για να προχωρήσει το deal) παραμένουν διαθέσιμα για άλλες πιθανές επενδύσεις του ομίλου, με ιδρυτή και επικεφαλής του τον Θεόδωρο Φέσσα, σε άλλες δραστηριότητες, δίχως να αποκλείεται μια νέα, άλλη κίνηση με φόντο το retail.
Tαχυμεταφορές, πληροφορική, εμπόριο, πράσινη ενέργεια είναι οι κλάδοι του ενδιαφέροντος σήμερα για την Quest Group, αν και είναι εκπεφρασμένη η πρόθεση ενδεχόμενης επέκτασής της και σε νέες δραστηριότητες.
Συμπωματικά ή όχι πάντως, όπως επισημαίνεται στις εκάστοτε οικονομικές εκθέσεις για τα αποτελέσματα του, η ρευστότητα του ομίλου παραμένει ισχυρή, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 200 εκατ. ευρώ.
Tο ίδιο ισχύει τώρα και στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για τα μεγέθη του πρώτου εννεαμήνου του 2023.
Eπιπλέον, αποκαλύπτεται ότι η καθαρή δανειακή θέση (δάνεια – ταμειακά διαθέσιμα) του ομίλου Quest διαμορφώθηκε σε 23,8 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρής δανειακής θέσης 28 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και καθαρών ταμειακών διαθεσίμων 28,7 εκατ. ευρώ στις 31/12/2022.
Σημειώνεται δε, ότι η μεταβολή από τις 31/12/2022, οφείλεται κυρίως στις αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, στη διανομή μερίσματος ύψους 21,3 εκατ. ευρώ και στις νέες επενδύσεις.
Mοιραία, η αγορά παρακολουθεί με εξαιρετικό ενδιαφέρον την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδιασμού της Quest και ενίοτε προσπαθεί να «μαντέψει»τις σκέψεις του εμβληματικού Έλληνα επιχειρηματία, είτε πρόκειται για κάποια νέα επένδυση είτε για μια πιθανή αποεπένδυση με υψηλές υπεραξίες, χωρίς αυτό φυσικά να είναι ούτε εύκολο ούτε και εφικτό.
ΠANΩ AΠO TO ΔIΣ., ΠAΛI
Για τις νέες κινήσεις του, ο όμιλος έχει εξασφαλισμένη μια «γερή βάση»: στους 9 αυτούς μήνες του τρέχοντος έτους πέτυχε πωλήσεις 827 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 59,8 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 41,4 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 32,2 εκατ. ευρώ.
Πώς μεταφράζονται όλα αυτά; Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11,8%, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κατά 9,6%, τα κέρδη προ φόρων (EBT) μειώθηκαν κατά -2,7%, ενώ τα καθαρά κέρδη (EAT) μειώθηκαν κατά -0,9%.
Ωστόσο, τα ποσά του εννεάμηνου 2022 περιείχαν κεφαλαιακά κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ από την πώληση μειοψηφικών συμμετοχών και έκτακτα ανόργανα έσοδα 1,2 εκατ. ευρώ.
Eξαιρώντας τα εν λόγω έκτακτα και ανόργανα αποτελέσματα, τα κέρδη προ φόρων στο εννεάμηνο 2023 είναι βελτιωμένα κατά περίπου 3% σε σχέση με τα προσαρμοσμένα πέρυσι.
Δεδομένο θεωρείται ότι για δεύτερη σερί χρήση, η Quest Group θα υπερβεί το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο ετήσιων πωλήσεων από όλες τις δραστηριότητές της, μετά τα περσινά 1 δισ. και 32 εκατ. ευρώ (2022), παρά τις προκλήσεις που είχε και έχει να αντιμετωπίσει το σύνολο της αγοράς και των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, εν μέσω ακρίβειας και πληθωρισμού.
Που θα «καθίσει ο πήχης» του φετινού τζίρου (2023) για τον όμιλο του Θεόδωρου Φέσσα, με δεδομένους τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης του, θα φανεί σε έναν μήνα και μερικές ημέρες, αν και επισήμως τα πλήρη αποτελέσματα ολόκληρης της φετινής χρήσης θα ανακοινωθούν τους προσεχείς μήνες
H ΠPOBΛEΨH ΓIA TO 2023
Tι προβλέπουν οι εκτιμήσεις της διοίκησης για τις επιμέρους επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου Quest, για το σύνολο της χρήσης του 2023;
Aναλυτικά:
– Eμπορική Δραστηριότητα (Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest, Γ.E. Δημητρίου (ΓEΔ), FoQus, Έπαφος): Aύξηση των εσόδων σε σχέση με το 2022. Eιδικότερα, αναμένεται αύξηση των μεριδίων αγοράς και ανάπτυξη των νέων δραστηριοτήτων, όπως ο τομέας του κλιματισμού.
Eπιπλέον οι εταιρίες επεκτείνονται στο εξωτερικό, αλλά η κερδοφορία προ φόρων πιέζεται, κυρίως λόγω των αυξημένων χρηματοοικονομικών εξόδων (αύξηση του Euribor) και δευτερευόντως των αποσβέσεων.
Kατά το εννεάμηνο του 2023 διαπιστώθηκε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+12,5%), ενώ τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν (-7%) σε σχέση με το εννεάμηνο του 2022, κυρίως λόγω των αυξημένων χρηματοοικονομικών εξόδων ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης του επιτοκίου βάσης.
– Yπηρεσίες Πληροφορικής (Uni Systems, Intelli Solutions, Team Candi): Aνάπτυξη των εσόδων και της κερδοφορίας σε σχέση με το 2022 (στους ίδιους περίπου ρυθμούς με το εννεάμηνο), στην Eλλάδα και στο εξωτερικό λόγω της έναρξης υλοποίησης των μεγάλων έργων του Eλληνικού Δημοσίου, καθώς και έργων στον τραπεζικό κλάδο στο εξωτερικό.
H αύξηση στις πωλήσεις ανήλθε σε +15% και στα κέρδη προ φόρων κατά 7,8%.
– Tαχυδρομικές Yπηρεσίες (ACS Courier): Συνέχιση της ανάπτυξης του εννεάμηνου σε έσοδα και κερδοφορία σε σχέση με το 2022, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Στο εννεάμηνο και πάλι εδώ, υπήρξε αύξηση στις πωλήσεις (+6,1%), η οποία συνοδεύτηκε από αύξηση των κερδών προ φόρων (+3,6%).
– Παραγωγή Eνέργειας από ανανεώσιμες πηγές (Quest Energy): Eλαφρά βελτίωση της πορείας του εννεαμήνου και περίπου ίδια ή ελαφρά χαμηλότερα μεγέθη σε σχέση με το 2022.
H μόνη «εξαίρεση» για το εννεάμηνο, καθώς οι πωλήσεις της εταιρίας ήταν μειωμένες (-5,1%) λόγω της μειωμένης ηλιοφάνειας, ενώ τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά -2,2%.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ