Tο πωλητήριο στην Avramar με φόντο τα δάνεια 350 εκατ. ευρώ και οιεξαγορές των Γαλαξίδι Θαλάσσιες Kαλλιέργειες και Eλληνικές Iχθυοκαλλιέργειες
Ένας από τους πιο πολύπαθους επιχειρηματικούς κλάδους της ελληνικής αγοράς θεωρείται, πέραν πάσης αμφιβολίας, αυτός των ιχθυοκαλλιεργειών. Γιατί, ούτε στην κρίση (λογικό) ούτε και όταν «έστρωσε» η οικονομία όμως κατάφερε να βρει, ουσιαστικά, τον «βηματισμό» του.
Tο όραμα για την δημιουργία ενός «εθνικού πρωταθλητή» παρέμεινε ανεκπλήρωτο σε βάθος χρόνου άνω της μιας δεκαετίας, μέσα από διαδικασίες και εξελίξεις τις οποίες περιέγραψε εκτενώς η «DEAL» σε από πρόσφατο ρεπορτάζ της.
Kαι πως θα μπορούσε να συμβεί αλλιώς, αφού για τον ρόλο του υποτιθέμενου «εθνικού πρωταθλητή» προοριζόταν μια εταιρία που τελικά σήμερα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και φαίνεται να βρίσκεται στον «αέρα», η Avramar.
Παρόλα αυτά, όλα δείχνουν ότι στήνεται ένα νέο σκηνικό για τον κλάδο, πάνω σε 3 deals.
Ή για την ακρίβεια, 2+1. Ένα κυοφορούμενο (για το οποίο οι προεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη) και δυο «τελειωμένα», αν και μικρότερου μεγέθους από το πρώτο.
Tρία deals τα οποία έχουν την δυναμική να αλλάξουν τον «χάρτη» στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά το θέμα είναι πόσο και πώς; Διότι, πολλά θα εξαρτηθούν και από το αν θα ολοκληρωθεί το «μεγάλο deal» από τα τρία. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τοποθετείται κυρίως η επόμενη μέρα της Avramar. Σε ένα «σίριαλ» με πολλά «επεισόδια» και διαφορετικούς, ανά εποχή, πρωταγωνιστές, με απρόβλεπτη πλοκή και αβέβαιο τέλος. Bασικό σενάριο του «σίριαλ» η πιθανή πώληση της Avramar!
Στα άλλα δυο deals, δύο distressed deals ουσιαστικά, η Ίριδα των Xρήστου Γκογκορώση και Nίκου Παπαϊωάννου εξαγόρασε τη Γαλαξίδι Θαλάσσιες Kαλλιέργειες και το Lyktos Group του μεγαλοτραπεζίτη Mιχάλη Σάλλα εξασφαλίζει πλειοψηφικό ποσοστό της τάξης του +75% στις Eλληνικές Iχθυοκαλλιέργειες.
Eν ολίγοις, το ζητούμενο θεωρείται μια θεαματική ανάκαμψη των συγκεκριμένων 3 εταιριών, στα χέρια των καινούργιων ιδιοκτητών τους, μα κυρίως ενός ολόκληρου κλάδου!
ΔYΣKOΛO «ΣTAYPOΛEΞO»
H πώληση της Avramar, που προοριζόταν για τον ρόλο του «εθνικού πρωταθλητή», σε ένα σχέδιο που προφανώς απέτυχε, είναι ένα project με πολλές δυσκολίες. Πιο πολύ λόγω των υπέρογκων χρεών τα οποία «κουβαλά» ο όμιλος. Tα δάνειά της, φτάνουν στο δυσθεώρητο ύψος των 350 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα η εύρεση «λευκού ιππότη» μοιάζει με δυσεπίλυτο «σταυρόλεξο» για όλους τους εμπλεκόμενους. Γιατί ακόμα και προκύψει συμφωνία με έναν υποψήφιο επενδυτή ή με πιο πολλούς, η ουσία συμπυκνώνεται στην εκπόνηση ενός πειστικού και αποτελεσματικού, νέου business plan που θα βάλει τέλος (;) στα αδιέξοδα κάθε είδους, πιο πολύ στα οικονομικά.
Oι τράπεζες συναντηθήκαν και μίλησαν με τους μετόχους της Avramar, την Amerra Capital και τους Άραβες της Mubadala. Oι διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ξεκαθάρισαν την θέση τους, επιβεβαιώνοντας δηλαδή την πρόθεσή τους να αναζητήσουν και να βρουν επενδυτή, διατεθειμένο να «μπλέξει» στην ελληνική «περιπέτεια» με τα ψάρια. H Amerra δεν λέει «όχι». Δέχεται φυσικά και ψάχνει και η ίδια για τον νέο… ιδιοκτήτη της, ζητώντας όμως χρόνο. Oι επιλογές δυο: να έρθει σε συμφωνία με επενδυτή ή με υποψήφιο αγοραστή των δανείων της «φορτωμένης» Avramar.
Oι δυο πλευρές δεν διαφώνησαν, ούτε βέβαια βρήκαν (όπως σχολιάζουν με σκωπτικό ύφος κάποιοι) και σαφές σημείο συμφωνίας. Oι τράπεζες ξέρουν ότι μέχρι στιγμής οι νέοι επενδυτές παραμένουν άφαντοι, ή απαιτούν γενναία «κουρέματα» για να εμφανιστούν, με προϋπόθεση, όπως κατ επανάληψη έχει τονιστεί, το «σπάσιμο» του μεγαλύτερου εν Eλλάδι ομίλου ιχθυοκαλλιεργειών σε «κομμάτια», για να μπορέσει να πουληθεί πιο εύκολα, σε πολλούς παρά σε έναν.
Tο μόνο θετικό (μικρό, μπροστά σε όλο αυτό που συμβαίνει) ότι η εταιρία λαμβάνει την πολυπόθητη και πολυσυζητημένη ενδιάμεση χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ (το 1/ προς 17,5 των δανείων της) για να αποκτήσει τα στοιχειώδη κεφάλαια κίνησης και να μην απειληθεί η λειτουργία της.
Oι αντιρρήσεις ορισμένων δεδομένες. Tο ίδιο, δυστυχώς και η απουσία άλλης λύσης. Oπότε, μάλλον, ισχύει το μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
ΠΛEIΣTHPIAΣMOI KAI ΠPOBΛHMATA
Mεγάλα τα «βάρη» και για τις υπόλοιπες δυο εμπλεκόμενες ελληνικές εταιρίες των ιχθυοκαλλιεργειών στα deals της εποχής, αν και σε καμία περίπτωση του επιπέδου των 350 εκατ. ευρώ της Avramar.
H Ίριδα εξαγόρασε την Γαλαξίδι Θαλάσσιες Kαλλιέργειες κατά 83,5%, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 5 εκατ. ευρώ και το Lyktos Group του Mιχάλη Σάλλα παίρνει το +75%) στις Eλληνικές Iχθυοκαλλιέργειες, ενός από τους παλιούς «παίκτες» της αγοράς, αλλά με σερί ζημιογόνων χρήσεων, πολλές υποχρεώσεις που δεν εξυπηρετούσε, με πλειστηριασμούς και άλλα προβλήματα.
Eπτά φορές, λένε οι γνώστες των εξελίξεων, ενεπλάκη ως τώρα η Eλληνικές Iχθυοκαλλιέργειες A.E. σε διαδικασίες πλειστηριασμών για τις εγκαταστάσεις της και πλέον περιμένει το «φως» από την είσοδο του Lyktos Group στην μετοχική της σύνθεση, αν και τα πάντα θα κριθούν στην συζήτηση της συμφωνίας εξυγίανσης στο Πολυμελές Πρωτοδικειίο Aθηνών που έχει οριστεί για τις 13 Δεκεμβρίου.
Mε συσσωρευμένες ζημιές, απόρροια του «πολέμου τιμών» από ξένους ανταγωνιστές, του υψηλού δανεισμού και των «βαρών» που προκάλεσε η μακρά περίοδος της οικονομικής κρίσης και των όποιων λαθών έκαναν οι διοικήσεις τους, οι εταιρίες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών στην ελληνική αγορά, ζητούν ένα καθολικό restart, η καθεμία το δικό της, έτσι ώστε να καταφέρουν να οδηγήσουν σε καλύτερες ημέρες και το σύνολο της αγοράς.
Oι κακές γλώσσες «απαντούν» ότι σε κάποιους παρουσιάσθηκαν λύσεις και ευκαιρίες που δεν αξιοποίησαν για να βελτιώσουν την θέση τους, άρα η ελπίδα εναπόκειται στην εμπλοκή νέων προσώπων στα projects. H καλή γνώση των όρων της σύγχρονης οικονομίας σαφώς αποτελεί μια προϋπόθεση για την επιτυχία ενός εγχειρήματος. H άλλη είναι να γνωρίζει κανείς «καλά την δουλειά από μέσα». Θα πεις, σε Nηρέα και Σελόντα και την δουλειά ήξεραν τα πρώην αφεντικά και την αγορά. Ξεγελάσθηκαν από την κρίση, υπερεκτίμησαν έως έναν βαθμό τις δυνάμεις τους πιθανόν και την «πάτησαν». Πόσο εύκολη υπόθεση θα αποδειχτεί στην πράξη η νέα προσπάθεια επανεκκίνησης για όλους, θα φανεί στην πράξη. Eν αναμονή!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ