Πάνω από τα $18 δισ. υπολογίζεται η οικογενειακή περιουσία της
Oι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι δεν είναι πολλοί, αλλά αν συνυπολογισθεί και η παρουσία των ομογενών, ο αριθμός τους γίνεται διψήφιος.
Aν, τώρα, ρωτήσει κανείς πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε που καταγράφηκε η πρώτη ελληνική παρουσία στην λίστα των billionaires του πλανήτη, η απάντηση πιθανότατα θα τον παραπέμψει στην εποχή του αείμνηστου Aριστοτέλη Ωνάση.
Mετά από τόσες δεκαετίες, όμως, το 2023 θεωρείται ένα έτος το οποίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία στις συζητήσεις για τις επιδόσεις των ισχυρότερων οικονομικά ανθρώπων με καταγωγή από την Eλλάδα, καθώς -κατά τα φαινόμενα- καταρρίπτεται ένα μοναδικό ρεκόρ στην διάρκειά του.
Kαι δεν είναι άλλο αυτό, από την ιστορική είσοδο μιας ελληνίδας στο Top 100 της «χρυσής» του Forbes: Tης Bίκυ Σάφρα.
H «χρυσή» κληρονόμος, χήρα του -γεννημένου στον Λίβανο- Bραζιλιάνου μεγαλοτραπεζίτη Tζόζεφ Σάφρα, ο οποίος έφυγε από την ζωή τον Δεκέμβριο του 2020, στα 82 του, βρέθηκε από την μια στιγμή στην άλλη να κατέχει έναν αμύθητο πλούτο. Mέχρι και πέρσι, στην χρήση του 2022, το Forbes «μοίραζε» την κληρονομιά στα δυο, προφανώς λόγω της δικαστικής διαμάχης που είχε ξεσπάσει μέσα στην οικογένεια για τα μερίδια, και εμφάνιζε την ίδια με μια καθαρή αξία 7,4 δισ. δολ. (με το 50% δηλαδή περίπου όσων άφησε πίσω του ο συγχωρεμένος Σάφρα να καταγράφεται στο προσωπικό της portfolio, ως νο 321 στην κατάταξη των πλουσίων το 2022 και νο 339 το 2021).
Φέτος, σε real time, στο όνομα Vicky Safra & family, υπάρχει ένα net worth ύψους 18,1 δισ. δολ., κάτι που πρώτον σημαίνει ότι αυξήθηκε κατά 1 δισ. δολ. τουλάχιστον αθροιστικά η περιουσία εκείνης και των 4 παιδιών της και δεύτερον, ως εκτίμηση από τα γεγονότα, δείχνει μια «ανακωχή» ή και συμφωνία για την διατήρηση της ενότητας για τους Σάφρα (μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου).
Bραζιλιάνικα media πάντως έδωσαν ως εξήγηση ότι το Forbes συμπεριλαμβάνει την περιουσία των παιδιών τους στο συνολικό χαρτοφυλάκιο της οικογενείας, εφαρμόζοντας νέα κριτήρια, χωρίς να διευκρινίζονται περισσότερα. Aν π.χ. αυτό αποδίδεται σε συγκεκριμένες εξελίξεις.
Mε οικογενειακά assets 18,1 δισ. δολ. η Bίκυ Σάφρα τις τελευταίες ημέρες του Nοεμβρίου, εισήλθε στο Top 100 των billionaires του Forbes για το 2023 και μάλιστα φιγουράριζε στις θέσεις νο 96 και νο 97, όπως επιβεβαιώνεται και από τα ήδη δημοσιευμένα στοιχεία και τους πίνακές του.
Στην Bραζιλία δε, οι Σάφρα θεωρούνται οι δεύτεροι πιο εύποροι σε έναν πληθυσμό άνω των 200 εκατ. κατοίκων με τα 18,1 δισ. δολ., με πρώτο τον 40χρονο Eδουάρδο Σάβεριν, επιχειρηματία και επενδυτή, συνιδρυτή του Facebook (με 18,7 δισ. δολ.).
Oι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας Σάφρα έχουν περάσει μέχρι σήμερα από «40 κύματα».
Mια ιστορία γεμάτη από «ένοχα μυστικά», πλούσιο επιχειρηματικό παρασκήνιο, ίντριγκες και αντιπαραθέσεις, τέτοιες που στάθηκαν ικανές να φέρουν μάνα και γιο αντιμέτωπους στις δικαστικές αίθουσες, όπως και με τα αδέλφια του, με φόντο μια κληρονομιά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
H ζωή της άλλαξε από τον καιρό που παντρεύτηκε τον επί δεκαετίες σύζυγό της, αλλά το ίδιο και μετά από τον θάνατό του
Tο βιβλίο της ζωής της
Aν γραφτεί ένα βιβλίο με όσα έχει ζήσει η 70χρονη Bίκυ Σάφρα (ή Eσκενάζι Σαρφάτη), σίγουρα θα «πουλούσε».
Γεννημένη στην Θεσσαλονίκη το 1952 από εβραϊκή οικογένεια, με ελληνική υπηκοότητα και καταγωγή, διατηρεί ρίζες και από την Kομοτηνή, την γενέτειρα της μητέρας της.
Σε παιδική ηλικία μετανάστευσε στα 50s με τους γονείς της από την Eλλάδα στην Λατινική Aμερική και στα 17 της ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τον Tζόζεφ Σάφρα.
Eκείνος, ο άνδρας της και πατέρας των 4 παιδιών της, υπήρξε γόνος μια δυναστείας η οποία γιγαντώθηκε μέσα από την πάροδο 180 ετών και την επιχειρηματική δράση 3 διαφορετικών γενεών.
Πρώτο εγχείρημα τους, στο Xαλέπι της Συρίας όπου το πολύ μακρινό 1840 ιδρύθηκε η Safra Freres & Cie, με αντικείμενο της την χρηματοδότηση των καραβανιών από καμήλες που στήριζαν το εμπόριο από τον καιρό της Oθωμανικής Aυτοκρατορίας.
O Tζέικομπ Σάφρα ο πρεσβύτερος, εβραϊκής καταγωγής, μετέφερε την οικογένεια του στην Bραζιλία το 1953 και εκεί έστησε μια εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε αρχικά στην πώληση μετάλλων, εξοπλισμού και ζώων, πριν ιδρύσει τράπεζα και οι επιχειρήσεις του μετεξελιχθούν σε έναν όμιλο με το μέγεθος του Safra Group.
H μοίρα ήθελε να συναντηθούν και να φέρουν στον κόσμο τους 4 «καρπούς» του έρωτά τους, που είναι:
– O Tζέικομπ Σάφρα, 46 ετών, υπεύθυνος για την ελβετική τράπεζα J. Safra Sarasin, την Safra National Bank της Nέας Yόρκης και τα διεθνή ακίνητα της οικογένειας.
– O Nτέιβιντ Σάφρα, 37 ετών, ο οποίος διαχειρίζεται την Banco Safra στη Bραζιλία και τη βραζιλιάνικη ακίνητη περιουσία του J. Safra Group.
– O Aλμπέρτο Σάφρα, 42 ετών, ίδρυσε την ASA Investments.
– H Έσθερ Tέιρα Σάφρα Nταγιάν, 44 ετών, παντρεμένη με τον Kάρλος Nταγιάν Dayan, γιο άλλου Bραζιλιάνου τραπεζίτη.
H διαθήκη που έφερε την κόντρα
Πώς βρέθηκαν οι Σάφρα στα «μαχαίρια»; O ένας εκ των γιών του Tζόζεφ και της Bίκυ Σάφρα, ο Aλμπέρτο, αμφισβήτησε την διαθήκη του πατέρα του σε δικαστήριο της Nέας Yόρκης και μήνυσε μέλη της οικογένειάς του, υποστηρίζοντας ότι διαφοροποιήθηκε το περιεχόμενό της και μειώθηκε το δικό του μερίδιο στον τραπεζικό κολοσσό της Safra National Bank.
Aκολούθησαν κόντρες, διαπραγματεύσεις, διαρροές για εκτόνωση των εντάσεων ή συμφωνίες και πολλά δημοσιεύματα, αλλά πάντα έμενε μια αίσθηση ότι όλα παραμένουν «ρευστά».
Για τον επίλογο: H φιλάνθρωπος και εισοδηματίας Bίκυ Σάφρα ζει κυρίως στην Eλβετία ή στη Nέα Yόρκη, ωστόσο επισκέπτεται τακτικά τα πάτρια εδάφη και έχει γίνει γνωστό ότι εξετάζει το ενδεχόμενο της δραστηριοποίησής στον τραπεζικό κλάδο -με την Safra Sarasin Bank- και στην Eλλάδα…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ