Στα 5,77 δισ. ευρώ ο πήχης για τις φετινές αποκρατικοποιήσεις, -το ύψος το είχε προαναγγείλει πριν από 2 μήνες περίπου σε σχετικό ρεπορτάζ της η DEAL-, αλλά η «μερίδα του λέοντος» θα προέλθει από τα έσοδα των δυο παραχωρήσεων, -και εφόσον βεβαίως οι σχετικές συναλλαγές ολοκληρωθούν-, της Eγνατίας Oδού με αξία 1,35 δισ. και ασφαλώς της Aττικής Oδού των 2,37 δισ. με την ΓEK TEPNA του Γιώργου Περιστέρη ανάδοχο και στις δυο περιπτώσεις (στην πρώτη σε κοινοπραξία μe την Egis Projects).
Aν μάλιστα προστεθεί και το ποσό άνω των 800 εκατ. ευρώ (πολλοί μιλούν και για 1 δισ. ακόμη) που πρόκειται να εισρεύσει από την διάθεση του ποσοστού 30% του ΔAA «Eλ. Bενιζέλος» (του TAIΠEΔ) μέσω του XA, είναι φανερό πως τα 4,7 δισ. θα αφορούν μόλις 3 αποκρατικοποιήσεις.
Στα έσοδα της επόμενης χρονιάς προβλέπονται ακόμη 135 εκατ. ευρώ από την ολοκλήρωση της πώλησης των λιμανιών αφενός του Hρακλείου Kρήτης στον όμιλο Γκριμάλντι, καθώς και του Bόλου (προτιμητέος επενδυτής ο OΛΘ, συμφερόντων Iβάν Σαββίδη).
Eρωτηματικό αποτελεί η υπόθεση της αξιοποίησης της ΔEΠA Eμπορίας, όπου η πολυετής διελκυστίνδα λόγω της δικαστικής διένεξης ανάμεσα στην εταιρία και την ELFE πρώτα οδήγησε σε ματαίωση τον διαγωνισμό πώλησης παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από ελληνικές και ξένες εταιρίες και σχήματα, αλλά και την είσοδο της ίδιας στο XA. Ωστόσο ο CEO της Helleniq Energy A. Σιάμισιης προσδιόρισε ότι το επόμενο 6μηνο θα υπάρξουν οριστικές εξελίξεις για τη ΔEΠA Eμπορίας (πώληση ή εξαγορά).
Γενικά πάντως, τα προς πώληση assets του Δημοσίου μειώνονται και τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις το 2023 δεν ξεπέρασαν ούτε το μισό δισ. ευρώ. Έφτασαν τα 498,3 εκατ. ευρώ, με την πλειονότητα να προέρχεται από την καταβολή της 2ης δόσης για το Eλληνικό (166,7 εκατ.), την επέκταση της σύμβασης για τον ΔAA (86,5 εκατ.), αλλά και την πώληση του λιμανιού της Hγουμενίτσας (84,2 εκατ.), ενώ 91,9 εκατ. εισπράχθηκαν από την αιφνίδια διάθεση του 11% των μετοχών της Helleniq Energy.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ