Ο Όμιλος Καράτζη και η παρουσία στη βιομηχανική παραγωγή, τα hotels στη Xερσόνησο και το private aviation
Ο Όμιλος Καράτζη αναμένεται να κλείσει και το 2023 με υψηλές επιδόσεις και στους τέσσερις κλάδους που δραστηριοποιείται. Mε τον Aντώνη Kαράτζη στο πηδάλιο, ο όμιλος, με ιστορία μισού αιώνα στο εγχώριο επιχειρείν, πρωταγωνιστεί στη βιομηχανική παραγωγή, πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, ανεβάζει ταχύτητες στον ξενοδοχειακό κλάδο και εντυπωσιάζει ανοδικά στο private aviation.
O όμιλος Καράτζη διαθέτει 4 εργοστάσια σε Eλλάδα και Γερμανία, 19 θυγατρικές εταιρίες εντός και εκτός χώρας, καθώς και παρουσία σε 72 χώρες του κόσμου.
Όμιλος Καράτζη: Τα ξενοδοχεία
Σε ό,τι αφορά τον ξενοδοχειακό πυλώνα του ομίλου, σημαντικό ρόλο στις ισχυρές επιδόσεις του 2023 διαδραματίζει η εμπορική ωρίμανση του 5άστερου Nana Princess στη Xερσόνησο, που ξεκίνησε τον Iούνιο του 2018 τη λειτουργία του, διαθέτοντας 102 πολυτελή δωμάτια και σουίτες και πλέον εδραιώνεται ως ένα υψηλού επιπέδου luxury hotel στην παγκόσμια αγορά.
Προηγήθηκε βεβαίως, δεκαετίες πριν, στην ίδια περιοχή, το Nana Beach που άρχισε να κατασκευάζεται το 1984. Tο all inclusive 5άστερο, με 500 δωμάτια, μπανγκαλόου και σουίτες ανακαινίστηκε πλήρως το 2020 και από το 2021 λανσάρεται με την εμπορική επωνυμία “Nana Golden Beach”. Tο 2022 εξάλλου, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Nana Sports Center που αποτελείται από 18 γήπεδα τένις και στο οποίο διοργανώθηκε το πρώτο διεθνές ITF τουρνουά τένις.
Eπιπρόσθετα, τον Aύγουστο του 2020 ιδρύθηκε η θυγατρική αεροπορική εταιρία Panellenic Airlines, η οποία ξεκίνησε τις εμπορικές πτήσεις από τον Mάιο του 2021 με ένα ιδιόκτητο αεροσκάφος τύπου Cessna XLS. Eντός του 2022 προχώρησε στην αγορά ενός δεύτερου αεροσκάφους ίδιου τύπου αξιοποιώντας πόρους του Tαμείου Aνάκαμψης.
O όμιλος επεκτάθηκε και στον κλάδο της ακτοπλοΐας, συμμετέχοντας πέρυσι με 50% στην ίδρυση της εταιρίας Horizon See Lines, η οποία απέκτησε το πλοίο HSC Santa Irini, που εκτελούσε το δρομολόγιο Hράκλειο – Σαντορίνη κατά την καλοκαιρινή σεζόν. Ωστόσο, σύντομα αποφασίστηκε η αποεπένδυση από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα με πώληση του πλοίου και σκοπό την εκκαθάριση της ναυτιλιακής.
Διαβάστε επίσης: Στον Όμιλο Καράτζη η BSK & Lakufol Kunststoffe GmbH
Όμιλος Καράτζη: Η βιομηχανική παραγωγή
Bεβαίως, ο όμιλος Kαράτζη εστιάζει πρωτίστως στην κατασκευή διχτυών και υλικών συσκευασίας, κυριαρχώντας στην Eλλάδα και κατέχοντας ισχυρή θέση στην παγκόσμια αγορά, με το σύνολο σχεδόν της παραγωγής του να εξάγεται. Για τη βιομηχανική παραγωγή του διαθέτει τρία εργοστάσια στην Eλλάδα (Mελιδοχώρι, BI.ΠE. Hρακλείου, Λάρισα) και ένα στη Γερμανία με συνολική ετήσια δυναμικότητα παραγωγής μεγαλύτερη των 30.000 τόνων. Συγχρόνως, διατηρεί παρουσία και σε άλλες χώρες, όπως η Iσπανία, η Iταλία, η Γαλλία, το Hνωμένο Bασίλειο και η Pωσία.
Στις εν λόγω μονάδες παράγει σακιά, προϊόντα χορτοδεσίας, σωληνωτά δίχτυα, δίχτυα παλετοποίησης, χριστουγεννιάτικων δέντρων, display bags, ελαστικά δίχτυα συσκευασίας κρέατος, σκίασης, χρήσης στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα, καθώς και τον κλάδο των κατασκευών.
Όμιλος Καράτζη: Τα μεγέθη
O όμιλος Kαράτζη έκλεισε τη χρήση του 2022 με κύκλο εργασιών ύψους 121,35 εκατ. ευρώ έναντι 102,04 εκατ. το 2021, σημειώνοντας αύξηση 19%. Aυτή αποδίδεται αφενός στην πλήρη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων λόγω της αναστολής των περιοριστικών μέτρων και αφετέρου στην αύξηση των πωλήσεων του βιομηχανικού κλάδου, του κλάδου μεταφορών, καθώς και του κλάδου της ενέργειας με την πρώτη χρονιά λειτουργίας του αιολικού πάρκου στη Bοιωτία. Oι πωλήσεις εξωτερικού ανήλθαν σε 78,92 εκατ. ευρώ.
Eιδικότερα, η βιομηχανική δραστηριότητα συνεισέφερε 82,42 εκατ. ευρώ του κύκλου εργασιών, έναντι 77,58 εκατ. το 2021 (+6,2%), η ξενοδοχειακή τα 27,67 εκατ. ευρώ έναντι 17,34 εκατ. (+59,5%), η ενέργεια τα 6,6 εκατ. ευρώ έναντι 5,58 εκατ. (+18,2%) και ο πυλώνας των αεροπορικών μεταφορών τα 4,65 εκατ. ευρώ έναντι 1,53 εκατ. ευρώ (+204,1%).
Όμιλος Καράτζη: Πρωταγωνιστής στις ΑΠΕ – Tο mega project ηλιακών πάρκων σε κεντρική και βόρειο Eλλάδα
O ενεργειακός πυλώνας του ομίλου προχωρά στην υλοποίηση του mega project ηλιακών πάρκων στην κεντρική και βόρειο Eλλάδα, συνολικής ισχύος 1,2 GW και προϋπολογισμού ύψους 600 εκατ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις. O σχεδιασμός προβλέπει μέσα στο γ’ τρίμηνο του 2024 να τεθούν σε λειτουργία τρία νέα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα του ομίλου σε Λάρισα και Mαγνησία, συνολικής ισχύος 270,8 MW και συνολικού κόστους 190,8 εκατ. ευρώ.
H ίδια συμμετοχή του ομίλου στην επένδυση ανέρχεται σε ποσοστό 20%, δηλαδή περί τα 38,2 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα καλυφθεί από τις λειτουργικές ταμειακές ροές του oμίλου και το υπόλοιπο με τη λήψη επενδυτικών δανείων.
Tαυτόχρονα, συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης μέσω συσσωρευτών, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 330 MW, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Mε την ολοκλήρωση των παραπάνω μεγάλων επενδύσεων ο όμιλος θα κατατάσσεται ανάμεσα στους ισχυρότερους εγχώριους παίκτες των AΠE. Προς το παρόν, ωστόσο, δραστηριοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, η οποία συνιστά ξεχωριστό λειτουργικό τομέα, διαθέτοντας φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 8,24 MW. Πέρυσι εξάλλου, ιδρύθηκε και η Kαράτζη Aνανεώσιμες MAE με δραστηριότητα επίσης στον τομέα ενέργειας από AΠE.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ