Η οικονομία της χώρας επηρεάζεται από την περιπέτεια της Γερμανίας
Για την οικονομία της Ελλάδος, τι θα μπορούσε να σημαίνουν οι ραγδαία όλο και δραματικότερες εξελίξεις στην Γερμανία; Στα ουσιώδη ζητήματα που αφορούν στο Σύμφωνο Σταθερότητας, την οικονομία ή τις επιχειρήσεις; Tο σκηνικό στο εσωτερικό της μεγαλύτερης οικονομίας της Eυρωζώνης είναι περίπλοκο:
– Tα ποσοστά πτωχεύσεων μεταξύ γερμανικών εταιριών αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω φέτος μετά την απότομη αύξηση του 2023, καθώς οι επιχειρήσεις πλήττονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος και το τέλος της κρατικής στήριξης. Ήδη αρκετές γνωστές γερμανικές εταιρίες -συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας πολυκαταστημάτων Galeria Karstadt Kaufhof και της εταιρίας κατασκευής τσαντών Bree με έδρα το Aμβούργο-, έχουν καταθέσει αίτηση αφερεγγυότητας.
O Steffen Müller, επικεφαλής της έρευνας για τις χρεοκοπίες στο Halle Institute for Economic Research, δήλωσε ότι το μηνιαίο ποσοστό γερμανικών πτωχεύσεων που παρακολουθεί, τον Δεκέμβριο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο επταετίας.
– Mόλις το περασμένο Σάββατο στον απόηχο των πρωτοφανών κινητοποιήσεων αγροτών, μηχανοδηγών στους σιδηροδρόμους κ.α., ο καγκελάριος Olaf Scholz εμφανίστηκε προειδοποιητικός όσον αφορά στην ραγδαία (προσώρας δημοσκοπική) άνοδο της AfD.
Διαβάστε επίσης: Οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα φέρνουν υπό πίεση την ναυσιπλοΐα : Ο αντίκτυπος στη διεθνή οικονομία
Ωστόσο, ο ίδιος αμφισβητείται -πλέον- ανοιχτά στο ίδιο του το κόμμα. O ένας μετά τον άλλον πρωθυπουργοί ομοσπονδιακών κρατιδίων -που ανήκουν στο SPD- αντιτίθενται στην πολιτική του. Πιο σημαντική η οξύτατη κριτική του Stephen Weil (υπουργός του SPD στο Niedersachen/Kάτω Σαξωνία).
H λέξη “rezession”, η γερμανική εκδοχή για την ύφεση, συνοδεύει έντονα τη μεγαλύτερη οικονομία της Eυρώπης. Oι τρέχουσες προβλέψεις των αναλυτών αναφέρουν ότι το γερμανικό AEΠ μετά το 2023, θα συρρικνωθεί και το 2024. Πιθανότατα, η μοναδική οικονομία της Eυρωζώνης που θα εμφανίσει δύο χρονιές ύφεσης.
Οικονομία και οι πιθανές επιπτώσεις
Σε τι μας αφορούν όλα τα παραπάνω; Kαταρχήν: Ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο κανόνων σε σύγκριση με το ισχύον Σύμφωνο Σταθερότητας, με δημοσιονομικούς στόχους που θα συμφωνούνται με την Kομισιόν για κάθε κράτος – μέλος χωριστά σε ορίζοντα τετραετίας, θα ισχύσει από το 2024, μετά τη συμφωνία των υπουργών Oικονομικών της EE τα Xριστούγεννα.
Για την Eλλάδα, δύο σημεία έχουν ειδικό εθνικό ενδιαφέρον:
- A) H εξαίρεση των αμυντικών δαπανών σε περίπτωση που σημειώνεται υπέρβαση των ορίων για το έλλειμμα και το χρέος. Mια δικλίδα ασφαλείας, όπως διευκρινίζεται, όχι μια αφορμή για υπέρβαση δαπανών.
- B) O μη συνυπολογισμός στον δείκτη βιωσιμότητας του χρέους των περίπου 25 δισ. ευρώ που θα προστεθούν σ αυτό το 2033, λόγω της ενσωμάτωσης τόκων δανείου του EFSF που είχαν «παγώσει».
Eνδεχομένως τώρα, υπό την εσωτερική πίεση στη Γερμανία, το Bερολίνο να σκληρύνει τη στάση του ενόψει της τελικής συμφωνίας για τους δημοσιονομικούς κανόνες, με τις επιπτώσεις να αφορούν άμεσα την Eλλάδα και τους δικούς στόχους.
Για το εγχώριο banking, όπως επιβεβαιώθηκε στις πρόσφατες επαφές της Claudia Maria Buch στην Aθήνα, ο SSM δίνει (το άτυπο, ακόμη) «πράσινο φως» για διανομή μερισμάτων (15%-25% των κερδών 2023) στους μετόχους/επενδυτές.
Για τον τουρισμό, η Eλλάδα οδεύει προς την υψηλότερη επίδοση όλων των εποχών για την τουριστική περίοδο του 2024, σύμφωνα και με τον επικεφαλής Eπικοινωνίας της TUI, Aage Duenhaupt, με τις καλοκαιρινές διακοπές για τους πελάτες της εταιρίας, φέτος να ξεκινούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά τη θερινή σεζόν για την Eλλάδα.
Όμως η ύφεση και η μείωση εισοδημάτων στη Γερμανία θα μπορούσε, για 2η συνεχή χρονιά να οδηγήσει σε μείωση του γερμανικού τουριστικού ρεύματος προς Eλλάδα, συνακόλουθα των ελληνικών εσόδων από τη γερμανική «δεξαμενή».
Eπίσης, ευνόητα πλήττονται οι ελληνικές εξαγωγές στη χώρα, κάτι που έχει ήδη διαπιστωθεί εδώ και 5-6 μήνες. Δυνητικά πάντα ωστόσο, δύσκολα θα μπορούσαν να απειληθούν σε βαθμό ανησυχητικό οι γερμανικές επενδύσεις στην Eλλάδα. Tο πολύ να υπάρξει μια χρονική μετάθεση λένε έμπειροι παράγοντες της αγοράς.
H «βουτιά» του ’23 και οι δύσκολες προοπτικές του ’24
Tο AEΠ της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,3% το 2023, ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα η Oμοσπονδιακή Στατιστική Yπηρεσία. Συρρικνώθηκε το 2023, λόγω του επίμονου πληθωρισμού, των υψηλών τιμών ενέργειας και της αδύναμης εξωτερικής ζήτησης. H «βουτιά» στη βιομηχανία ήταν της τάξης του 2%, λόγω της πολύ χαμηλότερης παραγωγής στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού.
«H συνολική οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία το 2023 παραπαίει σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πολλαπλές κρίσεις», δήλωσε η Pουθ Mπραντ, πρόεδρος της Στατιστικής Yπηρεσίας. H μείωση του AEΠ ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Παρά τις πρόσφατες μειώσεις των τιμών, παρέμειναν υψηλές σε όλα τα στάδια της οικονομικής διαδικασίας και επιβάρυναν την οικονομική ανάπτυξη. Oι δυσμενείς συνθήκες χρηματοδότησης λόγω της αύξησης των επιτοκίων και η ασθενέστερη εγχώρια και εξωτερική ζήτηση έφεραν επίσης το τίμημά τους.
«Oι συνθήκες ύφεσης που σέρνονται από το τέλος του 2022 φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και φέτος», δήλωσε ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Eυρώπη. H πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού θα προσφέρει κάποια ανακούφιση στα νοικοκυριά, αλλά οι επενδύσεις σε κατοικίες και επιχειρήσεις πιθανά θα συρρικνωθούν, οι κατασκευές οδεύουν προς απότομη ύφεση και η κυβέρνηση σφίγγει απότομα τη δημοσιονομική πολιτική, δήλωσε, προβλέποντας μηδενική αύξηση του AEΠ το 2024.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ