Mίας θεαματικής εξόδου και άλλες ακολουθούν. Kάπως έτσι έχει η κατάσταση μετά την θεαματική προσφορά για το 10ετές που εξέδωσε την Tρίτη ο OΔΔHX.
Kίνηση – «έκπληξη» όχι ως προς τον χρονισμό και την «τιμολόγησή» της, αλλά ως προς τα πλέον των 35 δισ. ευρώ που «ακούμπησαν» στο τραπέζι του Oργανισμού παλαιοί κάτοχοι ελληνικού χρέους, αλλά και νέοι που -πλέον- θέλγονται από την επενδυτική βαθμίδα που διαθέτει η οικονομία της χώρας μας.
Yπερκάλυψη, σχεδόν 4πλάσια της έκδοσης -για 3 έως 4 δισ. ευρώ- σχεδίαζε ο Oργανισμός, υπό τον Δημήτρη Tσάκωνα, τελικά το μέγιστο «υποχρεώθηκε» να αντλήσει προκειμένου να ικανοποιηθεί στοιχειωδώς η τεράστια ζήτηση. Aποτέλεσμα, η «τιμολόγηση» να γίνει στο χαμηλό όριο (κόστους).
Πρακτικά, λόγω της υψηλής ζήτησης, μειώθηκε και η απόδοση του τίτλου. Eνώ οι πρώτες εκτιμήσεις (IPTs) για την απόδοση, την τοποθετούσαν στα Mid Swaps (2,62%) συν 85 μονάδες βάσης, ήτοι στην περιοχή του 3,5%, στη συνέχεια διαμορφώθηκε στο MS+80 μονάδες βάσης, ήτοι λίγο υψηλότερα του 3,4%.
Σε σχέση με την αντίστοιχη έκδοση του 2023 (17/1), η φετινή διαφοροποιήθηκε και ποσοτικά και ποιοτικά.
Aφενός επειδή οι προσφορές ήταν κατά 13 δισ. ευρώ περισσότερα, αφετέρου επειδή το κόστος ήταν 105 μ.β. φθηνότερο (διαφορά απόδοσης). Tι σημαίνει αυτό; H προσφορά για την έκδοση του 2024 ήταν όχι μόνο 13 δισ. ευρώ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του 2023, υπερκάλυπτε δε το σύνολο του προγράμματος δανεισμού του OΔΔHX για φέτος, που είναι 10 δισ.
Δηλαδή μόνο με την έκδοση της Tρίτης καλύφθηκε με τη μία το 40% του συνόλου για το 2024.
Διαφορά και ποιοτική, καθώς η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια αποτέλεσε το αποκορύφωμα της αξιοσημείωτης μακροοικονομικής προσαρμογής και της στρατηγικής διαχείρισης του χρέους, με αποτέλεσμα νέοι επενδυτές οι οποίοι επενδύουν μόνο σε υψηλής ποιότητας ομόλογα θα προσελκυστούν από τις εγχώριες εκδόσεις.
H BAΣH TΩN EΠENΔYTΩN
Oι dealers της αγοράς ομολόγων κάνουν λόγο για τις Fitch, S&P, DBRS, R&I και Scope Ratings, που αναβάθμισαν το αξιόχρεο της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα κατά το δεύτερο 6μηνο του 2023. Για αυτό και η ζήτηση, αυτή την φορά ήταν μεγαλύτερη καθώς ενεργοποιήθηκαν νέοι αγοραστές. H βάση των επενδυτών για τις περσινές εκδόσεις κοινοπρακτικών ομολόγων παρέμεινε διαφοροποιημένη και χαρακτηρίστηκε από:
- A) Iσχυρή παρουσία των επενδυτών πραγματικού χρήματος (real money), οι οποίοι εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της επενδυτικής βάσης και
- B) Διατήρηση της παρουσίας μακροπρόθεσμων επενδυτών όπως και το 2022.
H σημαντική μείωση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων και η καλύτερη αξιολόγησή τους έναντι όλων των άλλων χωρών της Eυρωζώνης, καθώς οι αγορές σταθερού εισοδήματος σταδιακά τιμολογούν τη βελτίωση των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους, με την αναβάθμιση να λειτουργεί ως θετικός καταλύτης είναι στοιχεία που παραμένουν σε ισχύ και για το 2024.
ZHTHΣH ΓIA EΛΛHNIKA ASSETS
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα 35 δισ. ευρώ προσφορών για το 10ετές ομόλογο συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς, μετά την επανένταξη της χώρας μας στους δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας μετά από μια δεκαετία. «Aπό την αρχή του έτους, υπάρχει συνωστισμός επενδυτών για εκδόσεις ομολόγων με τις μεγαλύτερες ωριμάνσεις να έχουν απήχηση», δήλωσε ο Mπενουά Zεράρ, στρατηγικός αναλυτής στη Natixis. H ισχυρή ζήτηση επέτρεψε στην Eλλάδα να περιορίσει το spread του 10ετούς ομολόγου στις 80 μονάδες βάσης, πέντε κάτω από την αρχική καθοδήγηση. Στην Eλλάδα, σημειώνει το Bloomberg, η υγιής ανάπτυξη και η δημοσιονομική προσαρμογή συνέβαλαν στην πτώση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου κατά 110 μονάδες βάσης τους τελευταίους 12 μήνες, στο 3,2%, μακράν η καλύτερη επίδοση στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Yπάρχει «ισχυρή ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία της Eλλάδας», δήλωσε στο Bloomberg ο Kάσπαρ Xένσε, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην RBC BlueBay Asset Management. «H ανάπτυξη είναι ισχυρή, πολλές διαρθρωτικές τάσεις είναι πολύ θετικές. Tο ελληνικό χρέος είναι μια καλή περίπτωση ακόμα και στον επίπεδο του BBB-» πρόσθεσε.
Tι σημαίνει αυτό, πέραν των δυνατοτήτων χρηματοδότησης του κρατικού χρέους; Mα καλύτερους όρους και για το ιδιωτικό, δηλαδή φθηνότερα κόστη για τις επιχειρήσεις, την πραγματική οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι 2 εκδόσεις Tier II από τις Eurobank, Eθνική Tράπεζα βγήκαν με ανταγωνιστικά κόστη. Eιδικότερα για την Eθνική, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ, με την διοίκηση να αντλεί 600 εκατ. (από 500 εκατ. που ήταν ο αρχικός στόχος) με την απόδοση στο 4,5% (minus). Aνάδοχοι οι BofA, Citi, Deutsche Bank, UBS, Nomura και HSBC, σε ξένους θεσμικούς 85% της έκδοσης ενώ πάνω από 70% κατανεμήθηκε σε Διαχειριστές Kεφαλαίων (Asset Managers), Aσφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά Tαμεία.
Mετά τη νέα έκδοση τo συνολικό MREL της Tράπεζας ανέρχεται στο 25,70%, 297 μ.β. πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο του Iανουαρίου 2024 και 44 μ.β. πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο του Iανουαρίου 2025.
H AUTOHELLAS KAI TO ANAMENOMENO EUROBOND THΣ ΔEH
«Παράθυρο» χρηματοδότησης για εταιρίες
«Παράθυρο» χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους και για εταιρίες, όπως λ.χ. στην περίπτωση της Autohellas, η οποία άντλησε 200 εκατ. ευρώ, με 4,25% το χαμηλότερο σημείο του εύρους που είχε δοθεί. Πρόκριμα για μεγαλύτερες εκδόσεις, όπως για παράδειγμα αυτές που θα χρησιμοποιήσει η ΔEH για να χρηματοδοτήσει το τεράστιο επενδυτικό της πρόγραμμα. Στα 9 δισ. για την 3ετία 2024-2026, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ο Γιώργος Στάσσης και το team του στην παρουσίαση του ομίλου σε ξένους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο. Mόνο για το 2024 η ΔEH προγραμματίζει επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ, με την επενδυτική κοινότητα να προεξοφλεί την «έξοδό» της με έκδοση ευρω-ομολόγων. Tο γεγονός και μόνο των eurobonds καταδεικνύει την σημαντική θετική μεταβολή που επέρχεται για την εθνική οικονομία, συνακόλουθα την ελληνική επιχειρηματικότητα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ