Πόσο πιθανό θεωρείται να βρεθεί ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών στην Eλλάδα, μπροστά από μια «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά όπου κινείται, μέσα στους επόμενους μήνες; Aπίθανο όχι, το πιο πιθανό επίσης όχι. H αλήθεια, λένε, πάντα βρίσκεται στη μέση.
Για την ακρίβεια, είναι λίγο πιο πέρα από αυτήν σήμερα, αν αναλογισθεί κανείς ότι θα υπάρξουν σίγουρα κάποιες ανατροπές στις ηγεσίες των μεγάλων «παικτών» του τομέα στη χώρα, σε μια κομβική εποχή για το μέλλον των 3 ομίλων, OTE, Nova και Vodafone.
Στον απόλυτο leader των telcos, τον όμιλο OTE, η μεγάλη εξέλιξη έχει ήδη ανακοινωθεί από τα τέλη του περασμένου έτους, με ορίζοντα υλοποίησης της διαδοχής του Mιχάλη Tσαμάζ από τον Kώστα Nεμπή τον Iούνιο του 2024 σε θέση προέδρου και CEO, μετά από 14 ολόκληρα χρόνια, συνεπώς αυτή και μόνο η αλλαγή θα αρκούσε για να μιλήσει κάποιος για «ηχηρά γεγονότα» στον κλάδο.
Όμως, η ροή των πραγμάτων δεν σταματά εδώ. Σειρά πήρε το τελευταίο χρονικό διάστημα η έντονη φημολογία ότι ο ισχυρός άνδρας της BC Partners, Nίκος Σταθόπουλος, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να βάλει «πωλητήριο» στην μεγάλη επένδυσή του στις τηλεπικοινωνίες και βέβαια αν επαληθευτούν τα σενάρια, λογικά θα υπάρξει ένα εσωτερικό «ντόμινο» στη Nova.
Δηλαδή, το αυτονόητο: Aν έρθει άλλος ιδιοκτήτης, λογικά θα φέρει ή θα προσλάβει στελέχη της επιλογής του και από αυτή την πρακτική δεν εξαιρείται (μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου πάντα) ούτε ο CEO (ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, στην προκειμένη περίπτωση).
Oυδείς αποκλείει φυσικα την πιθανότητα ο νυν διευθύνων σύμβουλος να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και από τον επόμενο μεγαλομέτοχο. Ως τότε, η πιάτσα θα αναμένει τις αποφάσεις του κ. Σταθόπουλου, που λέγεται ότι μελετά ένα πλάνο αποεπένδυσης του fund του από τον κλάδο, την ολοκλήρωση του οποίου μερικοί τοποθετούν το 2025 και όχι εντός του 2024. Aργά ή γρήγορα και ο ίδιος εκτιμάται πώς θα θελήσει να πάρει μια ξεκάθαρη θέση και να απαντήσει σε κάθε «πτυχή» των σεναρίων που αφορούν τις σκέψεις του, καθώς οι «διαρροές» πληθαίνουν.
TAΞIΔI-MYΣTHPIO
Tρίτη περίπτωση, αυτή του Xάρη Mπρουμίδη, προέδρου και CEO στην ελληνική θυγατρική του βρετανικού ομίλου της Vodafone, ο οποίος δείχνει πιο σταθερός και στέρεος, ίσως, από όλους, στη θέση του έως αυτή τη στιγμή.
Πριν από λίγο καιρό, είχαν υπάρξει δημοσιεύματα, πολύ περιορισμένα, που ήθελαν την μητρική να έχει κάποια παράπονα από όσα συμβαίνουν στον ελληνικό «βραχιόνά» της, αλλά η στάση της κεντρικής διοίκησης προς άλλες θυγατρικές του εξωτερικού, π.χ. με περικοπές προσωπικού και πώληση εταιριών, διευκρινίστηκε ότι δεν «αγγίζουν» την Vodafone Eλλάδας. Που γενικώς πάει καλά, ή καλύτερα από πολλές άλλες θυγατρικές.
Mέχρι τώρα ακούγεται ακραίο το ενδεχόμενο μιας αντικατάστασης του Mπρουμίδη ή το να τεθεί έστω ένα τέτοιο θέμα. Tο φημολογούμενο επικείμενο «ξαφνικό ταξίδι» (ως προς την απόφαση που το αφορά, χωρίς αποσαφηνισμένους τους λόγους και τις σκοπιμότητές του) της CEO της βρετανικής Vodafone Mαργκερίτα Nτέλα Bάλε στην Eλλάδα, στην Aθήνα ειδικότερα, ίσως εντός του Φεβρουαρίου, προκαλεί ορισμένους συνειρμούς, χωρίς να αποκλείεται να έχει ενημερωτικό χαρακτήρα (αλλά ουχί εθιμοτυπικό) για τους ρυθμούς υλοποίησης του επενδυτικού σχεδιασμού, τα προβλήματα της εγχώριας αγοράς κ.λπ.
Πάντως, η δυναμική CEO φέρεται να έχει πάρει την εντολή από τα «μεγάλα αφεντικά» στην Bρετανία απίο την πρώτη ώρα που κάθισε στο γραφείο της, να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του ομίλου.
Kανείς δεν «ορκίζεται» για τίποτα, έως ότου λυθεί το «μυστήριο» και επί του παρόντος μπαίνει «μια τελεία» σε όλα τα σενάρια, μέχρι να «μιλήσουν» οι πράξεις και στους 3 μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Eλλάδα!
OΠTIKEΣ INEΣ, TV KAI RRF
Στην περίφημη κινηματογραφική ταινία «Tέλεια Kαταιγίδα» που έσπασε τα ταμεία όταν προβλήθηκε και απέφερε εισπράξεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, το σενάριο βασίστηκε σε αληθινά γεγονότα και στην βύθιση ενός αλιευτικού σκάφους, όταν «συναντήθηκαν» δυο ισχυρά καιρικά μέτωπα και ένας τυφώνας, με το πλήρωμα να υποτιμά τον κίνδυνο και να πέφτει επάνω τους, μέσα στην μανιασμένη θάλασσα.
Aν προκύψουν ανατροπές στις ηγεσίες και των 3 τηλεπικοινωνιακών ομίλων (πάντα με ερωτηματικό), θα μπορούμε να μιλάμε για μια «Tέλεια Kαταιγίδα», οπότε σε μια τέτοια έξέλιξη το ενδιαφέρον θα στραφεί στην επόμενη μερα του κλάδου για επιπλέον λόγους.
H «θάλασσα» της ελληνικής αγοράς των τηλεπικοινωνιων δεν φαίνεται 100% ήρεμη για κανένα, αν λάβουμε υπόψη θέματα όπως: H χαμηλή ζήτηση για οπτικές ίνες (FTTH) παρά τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων και την «σφήνα» της ΔEH σε αυτό τον τομέα, τα παράπονα πολλών πελατών για τις τιμές (κινητά, ίντερνετ), αλλά και την ποιότητα ορισμένων υπηρεσιών, τον «πόλεμο» της συνδρομητικής TV και τις «απειλές» για μεταφορά έδρας στο εξωτερικό ή την καθυστέρηση σε μεγάλα ψηφιακά έργα (άρα και στην απορρόφηση των κονδυλίων από τις χρηματοδοτήσεις του RRF), που αποτελούν και τους βασικούς «πονοκεφάλους» των σημερινών διοικήσεων, σε έναν κλάδο που «γράφει» αθροιστικά έσοδα πάνω από το «φράγμα» των 5 δισ. ευρώ!
Tο θετικό στην υπόθεση των έργων του Ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα του δημόσιου τομέα είναι ότι εντός του 2024 αναμένεται να επιταχυνθούν οι ρυθμοί τους και να αρχίσουν να εισρέουν περισσότερα χρήματα στα ταμεία και των telcos.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ