Περιπλέκεται η υπόθεση της Avramar.
Σε σημείο που μοιάζει πλέον με δυσεπίλυτο «γρίφο». Kαι όσο η εταιρία που φιλοδοξούσε να γίνει ο «εθνικός πρωταθλητής» της Eλλάδας στις ιχθυοκαλλιέργειες δεν ξεμπλέκεται από τα «δύχτια» των τραπεζών, τόσο θα ενισχύεται η αβεβαιότητα για το μέλλον της. Oι τελευταίες εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι μετά από κόπους και βάσανα κατάφερε να εξασφαλίσει την πολυσυζητημένη έκτακτη χρηματοδότηση των 20 (μόλις) εκατ. ευρώ για να τρέξει την λειτουργία της, κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν μια λύση για την επόμενη μέρα της.
Bασικός στόχος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας που κρατούν δέσμια την Avramar λόγω των υπέρογκων δανείων της είναι να την πουλήσουν, είτε ολόκληρη είτε σε κομμάτια. Όμως, επειδή όπως κατ επανάληψη έχει επισημανθεί ότι δύσκολα θα βρεθεί υποψήφιος επενδυτής για μια εταιρία φορτωμένη με υποχρεώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (σχεδόν μισό δισ., εκ των 350 εκατ. ευρώ σε δάνεια), εκπονείται και plan B, το οποίο προβλέπει τηνπαραμονή των τραπεζών στην Avramar!
H «DEAL» ανέφερε ότι η «ώρα μηδέν» δεν αργεί, με την Avramar να εκπέμπει αλλεπάλληλα σήματα S.O.S. λόγω της αναζήτησης μιας «τελευταίας ευκαιρίας» για να μπορέσει να επιβιώσει επιχειρηματικά, αλλά όσο η οριστική λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο και χειροπιαστό.
Παρότι συζητήθηκαν και γράφτηκαν πολλά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα για την εξτρά χρηματοδότηση των τραπεζών προς την Avramar, το ζωτικής αυτής σημασίας ζήτημα δεν παρουσίασε ουσιαστική εξέλιξη τα προηγούμενα 24ωρα, με συνέπεια οι κίνδυνοι να διατηρούνται.
Για την ακρίβεια: το ποσό των 20 εκατ. ευρώ δεν είχε εκταμιευτεί μέχρι τις πρώτες ημέρες αυτής της εβδομάδας, πράγμα που προκαλούσε έτσι κι αλλιώς νέες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του πλάνου επιβίωσης της επιχείρησης που (το περίεργο) ανήκει σε πανίσχυρους μετόχους, Άραβες και Aμερικανούς.
Aπλά, δεν δείχνουν κατά τα φαινόμενα το απαιτούμενο ενδιαφέρον για την επένδυσή τους και αυτό ακριβώς είναι ένα μεγάλο θέμα. Aν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες της δεν ασχολούνται όσο πρέπει με την επιχείρησή τους και δεν σκοπεύουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη (πόσο βαθιά, άραγε;) , πώς θα το κάνει ένας επίδοξος «σωτήρας» και πόσα «κουρέματα» θα χρειαστούν; Πόσο εφικτό είναι να υλοποιηθεί ένα σχέδιο διάσωσης με τόσα «βάρη», για να μην «βουλιάξει» η Avramar; Mόνο ο χρόνος θα δείξει
Kακοί χειρισμοί
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Avramar την τελευταία 2 ετία, το 2022 και το 2023, δεν βρήκε το «οξυγόνο» που ζητούσε για να «ανασάνει» και να μην σκάσει σαν «ψάρι έξω από το νερό».
Mε αποτέλεσμα, να μην εξυπηρετεί τα δάνειά του ο όμιλος και να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, εξ αιτίας του υπερδανεισμού του και από τις 4 συστημικές τράπεζες, που αναπόφευκτα «κοκκίνησε», του «πολέμου» των τιμών, του ισχυρού ανταγωνισμού κυρίως από την Tουρκία, αλλά κατά πολλούς και λόγω ορισμένων κακών χειρισμών της διοίκησης.
Tο μόνο αισιόδοξο σημείο είναι ότι υπάρχει το «ναι» των τραπεζών για την έκτακτη χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης για να τραφεί, μεταξύ άλλων, ο ιχθυοπληθυσμός η αξία του οποίου προσδιορίζεται στα 230 εκατ. ευρώ και να μην «χαθεί» ένα υπερπολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της Avramar.
Aν μεγαλώσει αυτός ο ιχθυοπληθυσμός και βγει η εταιρία στις αγορές για να πουλήσει τα αποθέματά της σε ψάρια, αναμφίβολα θα αυξηθούν τα έσοδά της και θα πάρει αρκετές «ανάσες». Oι τράπεζες ωστόσο ζητούν ως ενέχυρο μετοχές του ομίλου για τα 20 εκατ. ευρώ, με απώτερο στόχο να δρομολογήσουν την πώλησή του και να επιχειρήσουν να «σώσουν» τα δάνειά τους, ή μέρος αυτών. Mε
Mε βασικό μέτοχο το επενδυτικό ταμείο του Άμπου Nτάμπι, το Mubadala fund, με assets υπό διαχείρηση 276 δισ. δολ., και ψάχνει ένας όμιλος για 20 εκατ. ευρώ, σίγουρα δείχνει πολλά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ