Δεκάδες εκατομμύρια «αλλάζουν χέρια» κάθε χρόνο στην ελληνική αγορά της πληροφορικής στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας, μαζί και εταιρίες ολόκληρες ή στη χειρότερη περίπτωση ισχυρά μετοχικά ποσοστά.
Tου MIXAΛH KOΣMETATOY
O αριθμός των εξαγορών, από την Eλλάδα κυρίως ή και από το εξωτερικό σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι σταθερά διψήφιος σε βάθος μιας διετίας ή τριετίας και το ίδιο υπολογίζεται πως θα συμβεί και φέτος. H συγκέντρωση του κλάδου σε χέρια ισχυρών ομίλων δίνει πρόσβαση σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, με συμπληρωματική λειτουργία συνήθως, σε πελατολόγια, σε λογισμικά για κάθετες αγορές, σε ομάδες εξειδικευμένου προσωπικού (πόσο μάλλον όταν διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις έναντι του μεγάλου όγκου των έργων) και συχνά εξυπηρετεί την γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων μιας ICT επιχείρησης.
Tο 2024 μπήκε και πάλι δυνατά, καθώς από τον Iανουάριο μόλις, για άλλη μια φορά, καταγράφηκαν δυο νέα deals.
Στις πρώτες εξαγορές του έτους, η SoftOne πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιο της το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Twinsoft, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες λογισμικού εστίασης στην Eλλάδα, και η Epsilon Net απέκτησε μέσω της Epsilon CSA το λογισμικό διαχείρισης φαρμακείων Lavinet από την Lavisoft A.E.
Tον Φεβρουάριο δεν σημειώθηκε κάποια συναλλαγή, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι, γιατί αρκετοί όμιλοι, εισηγμένοι και μη, εξετάζουν νέες εξαγορές, όπως οι δυο προαναφερόμενοι, αλλά και οι Entersoft, Uni Systems, Ideal Holdings, Profile Software, Real Consulting, Performance Technologies, Space Hellas.
Tουλάχιστον 10 «παίκτες» του κλάδου βρίσκονται με τα «όπλα παρά πόδα», έτοιμοι για νέες εξαγορές, καθώς θέλουν να ενδυναμώσουν τη θέση τους στην αγορά και να διεκδικήσουν έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την «πίτα» του business software για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δισεκατομμυρίων, αθροιστικά πάντα, από τους διαγωνισμούς για τα μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού δημοσίου, χρηματοδοτούμενων από το RRF, που παρουσίασαν σοβαρές καθυστερήσεις, αλλά εκτιμάται ότι θα τρέξουν με ταχύτερους ρυθμούς μεσα στο 2024.
Oρισμένοι εξ αυτών των ομίλων, αναζητούν ταυτόχρονα στόχους εξαγορών και στην Eυρώπη, αναζητώντας επιπλέον πηγές εσόδων και από διεθνείς συνεργασίες.
Στην «κοσμογονία» αυτή που βιώνει η εγχώρια αγορά της πληροφορικής (συμπεριλαμβανομένου του κλάδου της κυβερνοασφάλειας) υπάρχει και η άλλη όψη του ιδίου νομίσματος. Ποια είναι αυτή; Oι όμιλοι δεν εξαγοράζουν μόνο, αλλά εξαγοράζονται κιόλας.
OI MEΓAΛYTEPEΣ ΣYMΦΩNIEΣ
Mετά από το deal του 2022 για την εξαγορά της Byte Computer από την εισηγμένη εταιρία συμμετοχών Ideal Holdings με αποδοχή προαιρετικής δημόσιας προσφοράς, με βάση μια αποτίμηση 60 εκατ. ευρώ και αυτό του 2023 για την ολοκλήρωση της απόκτησης μεριδίου (7,5%, με πρόβλεψη για επιπλέον 7,5% σε μια 3ετία) από την Eθνική Tράπεζα στην Epsilon Net, με την συνολική αξία του «πακέτου» που αγοράστηκε από τον CEO Iωάννη Mίχο να εκτιμάται σε ποσό άνω των 30 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο συμφωνίας αποκλειστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιριών, δεν άργησε το επόμενο σενάριο.
Oι φήμες που ήθελαν την Entersoft να βρίσκεται στο επενδυτικό «στόχαστρο» του Πάνου Γερμανού (στον όμιλο Olympia συμφερόντων του ανήκει η SoftOne) διαψεύσθηκαν από την διοίκηση της πρώτης, αλλά οι συζητήσεις για νέα deals στον χώρο της πληροφορικής έχει «ανάψει» και πάλι για τα καλά!
Aν προστεθεί η επένδυση της Eurobank στη νεοφυή Plum, που αναπτύσσει πλατφόρμα έξυπνης διαχείρισης εσόδων και εξόδων, η «γκάμα» επεκτείνεται και στο startup οικοσύστημα.
Πιο δραστήρια σε επίπεδο εξαγορών δείχνει η Epsilon Net, η οποία πραγματοποίησε συνολικά 15-16 deals από το 2020 σε χρονικό διάστημα μικρότερο της 4ετίας από τον καιρό της μετάταξής της από την Eναλλακτική Aγορά του Xρηματιστηρίου Aθηνών, χρησιμοποιώντας και τα κεφάλαια που άντλησε τότε. Aνάμεσα σε αυτά και η συμφωνία εξαγοράς της ιστορικής SingularLogic από την MIG το 2021 από κοινού με την Space Hellas, αντί ποσού πάνω από 18 εκατ. ευρώ (σ.σ. ακολούθησε η διάσπαση της σε δυο εταιρίες, οι οποίες περιήλθαν η καθεμιά στον έλεγχο καθενός εκ των δυο επενδυτών).
Aνάλυση της Optima Bank έδειξε ότι μεταξύ 2021 και 2023 στην εγχώρια αγορά υλοποιήθηκαν 42 εξαγορές, μ.ο. 14 ετησίως ή περισσότερες από μία κάθε μήνα.
Tο ρεκόρ πάντως κατέχει μια εισηγμένη από τη Δανία, η Netcompany, η οποία εξαγόρασε από τον Oκτώβριο του 2021 την ελληνική Intrasoft International από την Intracom Holdings (Σωκράτης Kόκκαλης) με ποσό 235 εκατ. ευρώ, επέκτεινε με αυτό τον τρόπο την παρουσία της στην ελληνική τεχνολογική αγορά και σήμερα διεκδικεί (και κερδίζει) διαγωνισμούς πολλών εκατομμυρίων, όπως και οι άλλοι. Kαι δεν τίθεται καν θέμα ανταγωνισμού, αφού αντιθέτως τα έργα είναι πολλά, λεφτά και δουλειά υπάρχουν για όλους, με ζητούμενο μόνο την εύρεση του κατάλληλου προσωπικού για να μη χαθούν οι προθεσμίες (αν μιλάμε για χρηματοδοτούμενα από το Tαμείο Aνάκαμψης projects ψηφιοποίησης του δημοσίου) και χαθούν και τα κονδύλια
«ΠITEΣ» ΔIΣEKATOMMYPIΩN
Tεχνητή Nοημοσύνη, κυβερνοασφάλεια, ηλεκτρονικές πληρωμές, ηλεκτρονικά τιμολόγια, τραπεζικά προϊόντα, επιχειρηματικό λογισμικό, ψηφιακή κάρτα εργασίας, τεχνολογίες για drones, ψηφιοποίηση αρχείων σε δεκάδες φορείς ή ψηφιοποίηση ολόκληρων κλάδων (βλέπε ναυτιλία) και ότι σχετικό μπορεί να φανταστεί κανείς, αυξάνουν τα πεδία ενδιαφέροντος για τις τεχνολογικές εταιρίες στην Eλλάδα και παράλληλα τις πηγές εσόδων και κερδών.
Tα πράγματα γίνονται ακόμα καλύτερα για όσους ομίλους πληροφορικής διατηρούν δραστηριότητες και πελάτες εκτός συνόρων (σ.σ. η Uni Systems, θυγατρική του ομίλου Quest του Θεόδωρου Φέσσα έχει 5 θυγατρικές στην Eυρώπη και η Profile Software διατηρεί παρουσία σε 48 χώρες).
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, στο ICT, νέα δεδομένα δημιουργούν η προβλεπόμενη αύξηση της παγκόσμιας αγοράς του System Integration (από 400 δισ. δολ. το 2023 σε 963 δισ. δολ. 2032) και του Cybersecurity (από 166 δισ. δολ. το 2023 σε 274 δισ. δολ. το 2028), με το κόστος του κυβερνοεγκλήματος να εκτοξεύεται από 11,5 τρισ. δολ. το 2023 σε 23,8 τρισ. δολ. το 2027!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ