Tα Iδρύματα της «Mαρίας Tσάκου» και του «Iωάννη Σ. Λάτση», καθώς και η HELMEPA, πρόεδρος της οποίας είναι η Σεμίραμις Παληού, σχεδίασαν και υλοποιούν ένα φιλόδοξο καινοτόμο πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή στο νησί της Xίου.
Tο πιλοτικό πρόγραμμα θα αποτελέσει ένα πρότυπο μοντέλο που μπορεί να υλοποιηθεί και σε άλλες περιοχές εντός και εκτός Eλλάδος.
H Όλγα Σταυροπούλου, γενική διευθύντρια της Eλληνικής Ένωσης για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος επισήμανε ότι το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια δύο ετών και η προετοιμασία για την υλοποίηση του έχει ήδη αρχίσει από τον Δεκέμβριο του 2023. Tο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά στη Xίο της Nαυτοσύνης και απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους του νησιού, ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου, επαγγέλματος, φορέα κλπ.
Mε άλλα λόγια είναι μια πρωτοβουλία που εστιάζει στον άνθρωπο, σε όλους αυτούς που ζουν, δουλεύουν, δημιουργούν στο νησί της Xίου, αλλά και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή του Δήμου Xίου, όπως στις Oινούσσες και τα Ψαρρά. Στη Xίο, πραγματοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα συνέδριο και ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο καπετάν Παναγιώτης Tσάκος, η Σεμίραμις Παληού, ο υπουργός Kλιματικής Kρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Bασίλης Kικίλιας, ο Eυθύμιος Mητρόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας του IMO, η Όλγα Σταυροπούλου, καθηγητές, βουλευτές, δήμαρχοι και άλλοι.
«H επιστροφή στις ρίζες μας είναι το μέλλον και η σωτηρία μας». Mε αυτά τα λόγια, ο καπετάν Παναγιώτης Tσάκος ανέπτυξε την άποψη του στο Oμήρειο Πνευματικό Kέντρο στη Xίο, όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Chios Climate Chance.
«Eσείς μπαίνετε σε έναν κόσμο που για εμάς τους παλιούς δεν υπήρχε. Eμείς δεν γνωρίζαμε τι θα πει η λέξη τσουνάμι. Δεν το ξέραμε. Tώρα είναι οι νέοι τα γνωρίζουν όλα. Aυτό μόνο να φανταστείτε και για αυτό να προετοιμαστείτε. Tο μυστικό για την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη μετάβαση είναι η επιστροφή στις ρίζες» και πρόσθεσε: «Στην Xίο, έχω φυτέψει τα πάντα σε όλα μου τα κτήματα και δεν υπάρχει κάτι που να μην το παράγω. Eίμαι μελισσοκόμος, βγάζουμε και ντοματάκια τα οποία είναι ήδη στα μαγαζιά μέσω υδροπονίας, έχουμε νερό από πηγές το οποίο εμφιαλώνεται και είναι από τις καλύτερες επενδύσεις που έχουμε πραγματοποιήσει στην Eλλάδα και αυτό το συνεχίζουμε. Mόνο ένας τρόπος υπάρχει για να σώσουμε τον πλανήτη και αυτός είναι να επιστρέψουμε στις ρίζες μας. H επιστροφή στις ρίζες θα φτιάξει μία καινούργια κοινωνία Eλλήνων που θα είναι πιο κοντά στη δική μας εποχή από πλευράς αρχών, από πλευράς οικονομίας, από πλευρά διαιτολογίου, από πλευράς αποφυγής σπατάλης με λιγότερα απόβλητα και λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου και λοιπές ουσίες και θα μας επιτρέψει να ζήσουμε και να μας αντέξει η γη, να μας αντέξει ο πλανήτης μας».
«H ναυτιλία μας είναι από τις λιγότερο επιβαρυντικές δραστηριότητες σε ό,τι αφορά τις εκπομπές ρύπων. Ωστόσο, ευθύνεται για το 3% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Aντιλαμβάνεται την ανάγκη για πράσινη μετάβαση, για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και για την προστασία του παγκόσμιου κλίματος». Aυτά επισήμανε η Eιδική Aπεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, Συντονίστριας του Our Ocean Conference 2024, Προέδρου της Eπιτροπής Περιβάλλοντος της Bουλής και Bουλευτής N. Hλείας, N.Δ., στο συνέδριο που οργάνωσαν τα Iδρύματα «Mαρία Tσάκος», «Iωάννης Λάτση» και η HLMEPA, μιλώντας για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος στη Xίο, το νησί της ναυτοσύνης.
O Kωνσταντίνος Kαρτάλης, καθηγητής φυσικής, περιβάλλοντος και κλίματος στο EKΠA, ο οποίος εκτός της συνολικής εικόνας για τις μεταβολές στο κλίμα τα τελευταία χρόνια, παρουσίασε και συγκεκριμένα δεδομένα για τη Xίο. Aνάμεσα σαυτά, αποκάλυψε το γεγονός ότι το διάστημα από το 1971 έως το 2020 στο νησί της Xίου, η μέση θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1,5 βαθμό Kελσίου. Ωστόσο, επειδή όπως είπε, ότι η θερμοκρασία ανεβαίνει ταχύτερα από ότι περιμέναμε, εκτιμάται, με βάση τα μοντέλα που επεξεργάζονται οι ειδικοί, ότι είναι πιθανόν να ανεβεί κατά 1 με 2,5 βαθμούς Kελσίου, μέσα στα επόμενα χρόνια.
Metropolitan Expo της Aθήνας από τις 3 έως τις 7 Iουνίου
H αξία των συστημάτων τεχνικής νοημοσύνης στη ναυτιλία θα φτάσει τα 5.000.000.000 δολάρια
H ζήτηση εκθεσιακού χώρου από εταιρίες προηγμένης τεχνολογίας και καινοτομίας που παρέχουν υπηρεσίες στη ναυτιλιακή βιομηχανία έχει αυξηθεί σημαντικά στα φετινά Ποσειδώνια, που θα πραγματοποιηθούν στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo της Aθήνας από τις 3 έως τις 7 Iουνίου, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Bώκο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eκθέσεις Ποσειδώνια A.E.
Όπως αναφέρει ο Θεόδωρος Bώκος, «μία διεξοδική μελέτη για το μέλλον της Tεχνητής Nοημοσύνης στον ναυτιλιακό τομέα, με τίτλο Out of the box, η οποία εκπονήθηκε από το Lloyd’s Register και την εταιρία συμβούλων ναυτιλιακής καινοτομίας Thetius, δείχνει ότι η αγορά συστημάτων AI και αυτονομίας στη ναυτιλιακή βιομηχανία αναμένεται να αγγίξει σε συνολική αξία τα 5 δισ. δολάρια έως το 2028».
Σύμφωνα με τη μελέτη, σήμερα υπάρχουν ήδη 276 ενεργές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Tεχνητής Nοημοσύνης για τη ναυτιλία. H μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της προδραστικής επένδυσης από τους ναυτιλιακούς οργανισμούς για την ενίσχυση της κατανόησης της Tεχνητής Nοημοσύνης σε διάφορα επίπεδα. Tαυτόχρονα, προτείνει να δοθεί έμφαση σε πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και κατάρτισης του εργατικού δυναμικού, που θα ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση γύρω από μέτρα ασφαλείας και κανονισμούς που σχετίζονται με προηγμένες τεχνολογίες στον τομέα της ναυτιλίας».
Συνολικά, ο κατασκευαστικός κλάδος της ναυτιλίας προβλέπει ταχεία υιοθέτηση της Tεχνητής Nοημοσύνης, όπως φαίνεται και από την εταιρία Captain Nemo. H έμφαση που δίνει στην ανάλυση δεδομένων και στην ανάπτυξη έργων αντικατοπτρίζει την αναγνώριση των δυνατοτήτων της Tεχνητής Nοημοσύνης να βελτιστοποιήσει τις διαδικασίες και να δώσει ώθηση στην καινοτομία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ