Θα αναθεωρήσει η κυβέρνηση τις αρχικές προβλέψεις της ή θα επιμείνει σε αυτές που αποτυπώθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό;
Μετά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προσχώρησε και η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) στο μπλοκ των οργανισμών που χαμηλώνουν τον πήχη της ανάπτυξης για την Ελλάδα, μέσα στο 2024.
Το +2,9% υπάρχει πλέον μόνο στον κρατικό προϋπολογισμό της τρέχουσας χρονιάς. Και μένει να φανεί από εδώ και στο εξής, αν και η κυβέρνηση θα επιμείνει σε αυτό το ποσοστό ή εάν θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει προς τα κάτω την εκτίμηση της, ενόψει φυσικά και της επικαιροποίησης των προβλέψεων για την τρέχουσα τετραετία 2024 – 2028.
Σε αυτή τη χρονική φάση πάντως, δεν υπάρχει κάποια πηγή αισιοδοξίας που να εκτιμά ότι η φετινή χρονιά μπορεί να κλείσει με μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με πέρυσι. Οι τιμές έχουν ανέβει σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο και αυτό θα φανεί σε σχέση με το «πώς» επιδρά στην κατανάλωση.
Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2023 είχαν κάμψη και αυτό το γεγονός πρέπει να φανεί πώς θα επηρεάσει την επενδυτική δραστηριότητα του 2024.
Το έλλειμμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών υποχώρησε κατακόρυφα το 2023 λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας μέσα στο υπό εξέταση έτος. Μένει και σε αυτό το σημείο να διαφανεί κατά πόσο η αποκλιμάκωση αυτή μπορεί να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό.
Όσον αφορά στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο του Τουρισμού, ο οποίος στήριξε το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) του 2023 με το νέο ιστορικό υψηλό, θα δοκιμαστεί σε σχέση με το «κατά πόσο μπορεί να καταγραφεί μια ακόμη καλύτερη επίδοση φέτος». Οι οιωνοί είναι θετικοί αλλά και ο πήχης είναι πολύ ψηλά πάνω από τα 21-22 δσς. ευρώ. Για μια ακόμη χρονιά, λοιπόν, τα πάντα θα κριθούν από την κατανάλωση. Εξάλλου, από την αγοραστική δυνατότητα των νοικοκυριών, εξαρτάται πάνω από το 80% του ΑΕΠ. Ο παράγοντας αυτό θα είναι και φέτος καθοριστικός για το σύνολο των εξελίξεων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ