Οι κινήσεις του mega fund και το ενδεχόμενο εισόδου στις τηλεπικοινωνίες
Πριν από περίπου μια 8ετία, όταν το CVC άρχιζε τις συζητήσεις για τις πρώτες επενδύσεις του στην Ελλάδα, όσοι παρακολουθούσαν τις κινήσεις του αμερικανικών συμφερόντων mega fund πιθανόν δεν περίμεναν ότι θα εξελισσόταν σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές της χώρας, με ισχυρή παρουσία σε βασικούς κλάδους της οικονομίας. Οι απαντήσεις δόθηκαν στην πορεία, με την είσοδό του στην Υγεία, στα τρόφιμα, στην ασφαλιστική αγορά, στην ενέργεια και όχι μόνο.
Αντίστοιχα ερωτήματα με αυτά του 2016 δημιουργούνται και σήμερα, ως προς τις προθέσεις ενός ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου όπως η CVC Capital Partners (με περιουσιακά στοιχεία αθροιστικής αξίας 186 δισ. δολ. υπό διαχείριση σήμερα) για την ελληνική αγορά. Ισως να μη γίνονταν τόσο έντονα αν δεν υπήρχε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ένα ενδεχόμενο deal ιδιαίτερα μεγάλου μεγέθους, η εξαγορά ενός από τους τρεις μεγάλους «παίκτες» των τηλεπικοινωνιών, της Nova, που, αν ευοδωθεί, αναμένεται να φτάσει το λιγότερο στο 1,5 δισ. ευρώ ή και ακόμα ψηλότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς, ανάλογα με τους όρους που θα τεθούν στο τραπέζι και την έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Το πωλητήριο στην «ελληνική Nova» έχει μπει σιωπηρά, απλά δεν… διαψεύδεται από τον ιθύνοντα νου της BC Partners Νίκο Σταθόπουλο. Το ανεπίσημο «no comments» δεν παραπέμπει ούτε σε επιβεβαίωση ούτε σε διάψευση, οπότε εύλογα η υπόθεση θεωρείται ανοικτή.
Πού οφείλεται η απόκλιση στα σενάρια για το τίμημα;
Ο επικεφαλής του φερόμενου ως υποψήφιου αγοραστή Αλεξ Φωτακίδης -ο άνθρωπος πίσω από τα deals του CVC στην Ελλάδα- λέγεται ότι δύσκολα θα ανέβει πάνω από το 1,5 δισ. ευρώ. Αντίθετα, ο Νίκος Σταθόπουλος φέρεται ότι τοποθετεί το Fair Value για τη Nova στα 2 δισ. ευρώ.
Μπορεί να ολοκληρωθεί μια συμφωνία, αν προκύπτει διαφορά 500 εκατ. ευρώ; Υπό προϋποθέσεις, ναι.
Η φημολογία θέλει ενεργό και το ενδιαφέρον της ΔΕΗ, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις της διοίκησής της για εμπλοκή της σε οτιδήποτε αφορά τη Nova και το γεγονός ότι «περιορίζει» την είσοδό της στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, στην ίδρυση της ΔΕΗ FiberGrid και στις επενδύσεις της για την ανάπτυξη πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH).
ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ
Εν ολίγοις, η μεν BC Partners φαίνεται να βρίσκεται σε σκέψεις για την αποεπένδυσή της από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, η δε CVC Capital Partners σε αυτή τη φάση εστιάζει σε νέες επενδύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό mega fund με έδρα το Λουξεμβούργο, που δραστηριοποιείται σε 120 χώρες, ελέγχει το Hellenic Healthcare Group, τον μεγαλύτερο όμιλο ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, στον οποίο ανήκουν Υγεία, το Metropolitan Hospital, το Μητέρα, το Metropolitan General, το Λητώ, το Creta InterClinic στην Κρήτη και το Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο, όπως διαπιστώνει εύκολα κανείς με ένα «κλικ» στην ιστοσελίδα του.
Ακόμα, έχει επενδύσει στην Εθνική Ασφαλιστική, στην απόκτηση μεριδίου (10%) στη ΔΕΗ και στο Skroutz, αποτελεί μητρική της Vivartia, με ηγετική θέση στην αγορά σε βασικούς κλάδους της: Dairy & Drinks (ΔΕΛΤΑ UMC, Δωδώνη), Frozen Foods (Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη, Ελληνική Ζύμη), Food Services & Entertainment (Goody’s, Flocafe, Everest και La Pasteria).
Διατηρεί, επίσης, μερίδια στην D-Marin, φορέα εκμετάλλευσης μαρινών σκαφών υψηλής ποιότητας σε στρατηγικές τοποθεσίες ιστιοπλοΐας σε Ιταλία, Κροατία, Ελλάδα, Μαυροβούνιο, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Εσχάτως, στο αμερικανικό hedge fund αποδίδεται ενδιαφέρον και για την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής στην Ελλάδα, μέσω του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στην περιοχή του Ελληνικού, εκτός από τη σύσταση Διεθνούς Κέντρου Καρδιάς Ελλάδος από το θεραπευτήριο Υγεία, μέλους του ομίλου Hellenic HealthCare Group (HHG) της CVC.
Το fund υπολογίζεται ότι έχει επενδύσει κεφάλαια άνω του 1,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Κι όλα αυτά, όταν τους προηγούμενους μήνες είχε ανοίξει μια «διφορούμενη» συζήτηση για τα πλάνα του CVC, η οποία αφορούσε τα σενάρια «δύο ταχυτήτων» για την επόμενη μέρα: τη διάθεση για νέες επενδύσεις 2-2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα εντός διετίας και, ταυτόχρονα, την αναζήτηση υπεραξιών από πιθανή πώληση/αποεπένδυση υφιστάμενων assets του portfolio του, καθώς τα funds είναι γνωστό ότι δεν αποτελούν μακροχρόνιους επενδυτές.
Σε κάθε περίπτωση, το 2024 αναμένεται μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χρονιά για την αγορά…
Μ.Κ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ