Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων εξαγορών, το σχέδιο του Λ. Παπακωνσταντίνου, τα αρχικά “καύσιμα” των 50+ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Το πρώτο τρίμηνο του 2024 αποτέλεσε μια κατά κάποιον τρόπο επενδυτική «ανάπαυλα» στον σχεδιασμό της Ideal Holdings, μιας
εταιρίας συμμετοχών, από τις πιο δραστήριες εισηγμένες του ελληνικού ταμπλό στο «μέτωπο» των εξαγορών.
Η προσωρινή αυτή «παύση» οφείλεται στο γεγονός ότι η διοίκηση ήθελε εξαρχής να «τσεκάρει» πρώτα το κλίμα που θα επικρατούσε στις αγορές σε αυτό το διάστημα, μεταξύ άλλων, τη στάση την οποία θα τηρούσαν οι τράπεζες, και μετά να διερευνήσει στόχους και ευκαιρίες προτού προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της.
Προηγήθηκαν, άλλωστε, ορισμένα πρόωρα σενάρια για εξαγορές άλλων εισηγμένων (Μοτοδυναμική, Ελτον), τα οποία διαψεύστηκαν και από τις δύο πλευρές.
Αποδείχθηκαν απλές… εικασίες τρίτων, με δεδομένο ότι όλοι ψάχνουν πού και πότε θα «χτυπήσει» μια εταιρία, η οποία λειτουργεί με τη φιλοσοφία ενός «εισηγμένου private equity», διαθέτει ρευστότητα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και έχει επιβεβαιώσει την πρόθεσή της να ενισχύσει το portfolio της μέσα στη χρονιά. Η αντίστροφη μέτρηση φαίνεται πλέον να αρχίζει με δύο βασικές εκδοχές στο τραπέζι:
μια νέα εξαγορά στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής/κυβερνοασφάλειας ή μια κίνηση-έκπληξη, πέρα από τις υφιστάμενες δραστηριότητές της (σ.σ.: έχει παρουσία και στον βιομηχανικό τομέα), αντίστοιχη με την προ μηνών επέκταση στο retail, μέσω της απόκτησης των Attica Stores…
Με πολλά «χιλιόμετρα» στο επιχειρηματικό «κοντέρ» του ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, επί σειρά ετών στέλεχος του τραπεζικού και χρηματιστηριακού κλάδου, «ζυγίζει» κάθε λεπτομέρεια προτού αποφασίσει να προχωρήσει σε κάποιο deal. Και όπως ο ίδιος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε μία λίγο παλαιότερη συζήτησή μας, η μεγαλύτερη από όλες τις μέχρι τώρα συμφωνίες του με τη «νέα Ideal», από το 2021, σε βάθος 2,5 ετών, αυτή του 2023 για την εξαγορά των Αττικών Πολυκαταστημάτων, με τίμημα 100 εκατ. ευρώ, πήρε γύρω στους επτά μήνες από τη σύλληψη μέχρι την εκτέλεση του πλάνου.
Η «περίοδος χάριτος» του πρώτου τριμήνου εκπνέει και ενδεχομένως να ακολουθήσουν επαφές και συζητήσεις μακριά από τα φώτα της αγοράς έως το εξάμηνο προτού «κλείσει» κάτι νέο.
Τα χρονοδιαγράμματα και τις κινήσεις που έχει στο μυαλό του ο κ. Παπακωνσταντίνου τα γνωρίζει μόνο ο ίδιος και ίσως μερικοί στενοί συνεργάτες του.
Η Ideal Holdings εισέρχεται, ωστόσο, σε περίοδο επενδυτικών
εξελίξεων, με «δύναμη πυρός» 50+ εκατ. ευρώ (από τα κεφάλαια του Κοινού Ομολογιακού Δανείου που δεν κατευθύνθηκαν στην αναχρηματοδότηση του δανεισμού της, συν τα διαθέσιμα των θυγατρικών της), χωρίς να υπολογίζεται το μέρος του τιμήματος που θα προσφερθεί σε μετοχές, πλην των μετρητών, όπως σε κάθε deal.
Πώς ερμηνεύεται αυτό; Εντελώς θεωρητικά, αυτή τη στιγμή η Ideal διατηρεί τη δυνατότητα να κάνει είτε μια νέα μεγάλη εξαγορά (στα επίπεδα της Byte, το 2022, αντί 60 εκατ. ευρώ ή κάπου ενδιάμεσα ως προς το κόστος αυτής για τα Αττικά Πολυκαταστήματα) είτε περισσότερες και μικρότερες.
Η άλλη «λεπτομέρεια» είναι ότι εξετάζει στόχους κατά βάση από την ελληνική αγορά, καθώς η διοίκηση θεωρεί πως υπάρχουν πολλές καλές εταιρίες στη χώρα για να επενδύσει κάποιος σε αυτές…
Ο «ΧΡΥΣΟΣ» ΚΑΝΟΝΑΣ
Ο επικεφαλής της Ideal Holdings θέτει ως «χρυσό» κανόνα τις δίκαιες αποτιμήσεις σε όλα τα deals για όλους τους εμπλεκομένους.
«Θα κάνουμε τις νέες επενδύσεις όπως μέχρι τώρα. Δεν θα πω φθηνά ή ακριβά. Δίκαια. Αυτός είναι ο στόχος, όσο εγώ θα βρίσκομαι εδώ» έχει εξηγήσει και δημόσια.
Στην περίπτωση της Ideal, υπάρχει φυσικά το «δούναι και λαβείν»:
Η μία όψη του νομίσματος είναι ότι η εισηγμένη holdings επενδύει σε επιχειρήσεις με υγιή οικονομικά, ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, ικανό management και προστιθέμενη αξία για τους μετόχους της -«δεν θα μπούμε ποτέ σε προβληματικές εταιρίες, ούτε θα εμπλακούμε σε turnaround stories» λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου-, συνεπώς αθροίζει έσοδα και κέρδη σε κάθε εξαγορά.
Αυτό επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς. Στα τέλη του 2023 η μετοχή της υπολογίστηκε ότι είχε ανέβει κατά 100% από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν ολοκληρώθηκε η αρχική συμφωνία με τη Virtus και ακολούθησε ο μετασχηματισμός του τότε ομίλου Ideal στη σημερινή Ideal Holdings, με τους μετόχους να καρπώνονται υπεραξίες, οι οποίες κυμάνθηκαν από 50% και άνω, ενώ η αποτίμησή της εκτινάχθηκε από τα 20 εκατ. ευρώ στα 75 εκατ. ευρώ, έπειτα από την πρώτη συναλλαγή της, και σήμερα ξεπερνά σταθερά τα 300 εκατ. ευρώ.
Στα δε ετήσια proforma αποτελέσματά της για το 2023, εμφάνισε αύξηση εσόδων κατά 120%, στα 384,3 εκατ. ευρώ, και Κερδών προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) κατά 101%, στα 53,9 εκατ. ευρώ. Το «άλμα» στα μεγέθη της οφείλεται κυρίως στην επίδραση της εξαγοράς των Attica Stores, με αύξηση εσόδων κατά 12%, στα 213,1 εκατ. ευρώ, και Κερδών προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) κατά 24%, στα 23,9 εκατ. ευρώ.
Η άλλη όψη του νομίσματος είναι το δέλεαρ για τους μετόχους μίας υπό εξαγορά εταιρίας να συμπορευτούν, εφόσον λαμβάνουν μέρους του τιμήματος και σε μετοχές, με την πανίσχυρη επενδυτική «ομάδα» της Ideal Holdings, δηλαδή με ορισμένα από τα πιο «βαριά» ονόματα της αγοράς.
Πλην των αρχικών επενδυτών της (Olympia Group-Πάνος Γερμανός, VNK Capital του Βασίλη και της Νέλλης Κάτσου, εταιρία συμφερόντων Δαυίδ-Λεβέντη, δύο ελληνικές τράπεζες) και του management των θυγατρικών της (Στ. Βυτόγιαννης, οικογένεια Σπ. Βυζάντιου), προστέθηκαν οι ιδρυτές μέτοχοι των Attica (K. Λαµπρόπουλος, Κ. Τσουβελεκάκης, Αλ. Σγουµπόπουλος) και μεγάλοι της αγοράς από τη μετοχική σύνθεση της εξαγορασθείσας επιχείρησης (Π. Λασκαρίδης, όμιλος Τσάκου, Ιδρυµα Ωνάση, Γ. Σαραντίτης, Ε. Βασιλάκης).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ