Χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια, με προϋπολογισμό από 250.000 ευρώ έως 6.000.000 ευρώ
Με στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης βιομηχανίας, η δράση «Εξυπνη Μεταποίηση» επιταχύνει τη βιομηχανική μετάβαση, μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρησιακών και παραγωγικών λειτουργιών, για τη δημιουργία σύγχρονων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.
Η απόφαση για το πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση», του υπουργείου Ανάπτυξης, ύψους 73.227.620 ευρώ, η οποία αφορά τη χρηματοδότηση εγκεκριμένων προτάσεων, με αποδέκτες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του μεταποιητικού και βιομηχανικού κλάδου, υπογράφηκε την Τρίτη 2 Απριλίου. Βάσει του περιεχομένου της, χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια, με προϋπολογισμό από 250.000 ευρώ έως 6.000.000 ευρώ, για την ενίσχυση της τεχνολογικής τους υποδομής και την αναβάθμιση του κατασκευαστικού τους εξοπλισμού, με χρήση έξυπνων τεχνολογιών αιχμής με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Η επαναβιομηχάνιση της χώρας αποτελεί εθνικό στόχο και η στήριξη του βιομηχανικού κλάδου είναι προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Ομως, βιομηχανία χωρίς έρευνα και καινοτομία δεν είναι βιώσιμη. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό το πρόγραμμα της “Εξυπνης Μεταποίησης”, ώστε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν να επενδύσουν για τη μετάβασή τους στο Industry 4.0, την υιοθέτηση εργαλείων ΤεχνητήςΝοημοσύνης, ανάλυσης δεδομένων και ρομποτικής».
Η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Μάνη – Παπαδημητρίου δήλωσε: «Η δράση “Εξυπνη Μεταποίηση” στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των μεταποιητικών-βιομηχανικών επιχειρήσεων». Συγκεκριμένα, με την «Εξυπνη Μεταποίηση» ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προωθείται: α) η ψηφιοποίηση των παραγωγικών τους διαδικασιών, β) η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους στη διεθνή αγορά, γ) η αναβάθμιση υποδομών σε συστήματα έξυπνης μεταποίησης και δ) η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Servicers
Σε εφαρμογή η ατομική ενημέρωση των δανειοληπτών
Από τη Δευτέρα 1η Απριλίου 2024 εφαρμόζεται η υποχρέωση των διαχειριστών πιστώσεων να θέσουν σε λειτουργία την ειδική ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης για τους δανειολήπτες, για την παροχή προσωποποιημένης πληροφόρησης, όπως προβλέπει ο νόμος 5072/2023.
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θέσπισε την υποχρέωση αυτή προκειμένου να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών στους δανειολήπτες και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι δυσχέρειες στην επικοινωνία. Με τον τρόπο αυτό εγκαινιάζεται μια νέα εποχή στον τρόπο παροχής των υπηρεσιών προς τους δανειολήπτες και ενισχύονται η ενημέρωση και η διαφάνεια στις συναλλαγές, καθώς όλοι οι δανειολήπτες πλέον θα μπορούν να λάβουν εξατομικευμένη ενημέρωση για το δάνειό τους, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, άμεσα, έγκυρα και χωρίς κόστος.
Τα σημαντικότερα -κατ’ ελάχιστον- στοιχεία που περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό σύστημα είναι:
α) πληροφορίες σχετικά με τα ποσά που οφείλει ο δανειολήπτης, με αναλυτική καταγραφή των ποσών που οφείλονται ως κεφάλαιο, τόκοι, προμήθειες, τυχόν άλλες χρεώσεις, καθώς και το ισχύον επιτόκιο,
β) την περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος τους, την ημερομηνία πληρωμής κάθε δόσης, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και τον λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής.
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα παρακολουθεί στενά την ορθή και απρόσκοπτη λειτουργία των συστημάτων αυτών, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να λαμβάνει πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των δανειοληπτών και την ενίσχυση της διαφάνειας. Η πρόσβαση στην ενημέρωση αποτελεί δικαίωμα όλων των πολιτών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ