Από το «ναυάγιο» στο Λουξεμβούργο, στη νέα παράταση του project στην Ολλανδία – Η ανατροπή στο πλάνο για την παραγωγή
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Περίπου έναν αιώνα νωρίτερα, με το άνοιγμα του πρώτου γαλακτοπωλείου της οικογένειας Φιλίππου στην Αθήνα το μακρινό 1926, λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι οικονομίες της εποχής ακόμη έψαχναν τα «πατήματά» τους, έμπαινε ουσιαστικά το πρώτο επιχειρηματικό θεμέλιο της μετέπειτα ελληνικής «αυτοκρατορίας του γάλακτος», της ΦΑΓΕ, η οποία λάνσαρε τη δεκαετία του 1950 το στραγγιστό γιαούρτι της και δημιούργησε την πρώτη αλυσίδα χονδρικής διανομής του προϊόντος στην Ελλάδα.
Οι δεκαετίες πέρασαν και σήμερα η ΦΑΓΕ θεωρείται μια πολυεθνική δύναμη του κλάδου της, ελληνικών συμφερόντων (με φορολογική έδρα στο Λουξεμβούργο από το 2012), η οποία προμηθεύει 31 αγορές σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία, Αφρική με το περιζήτητο από τους καταναλωτές και στο εξωτερικό Greek Yogurt, το οποίο παράγει στα εργοστάσιά της σε Ελλάδα και Αμερική.
Η νέα αύξηση των πωλήσεων και των κερδών της στη χρήση του 2023 αποτελούν τα «καλά νέα». Τα τελευταία χρόνια, όμως, εξακολουθεί να υπάρχει ένα «κενό» στην υλοποίηση του πλάνου, που αφορά την κατασκευή και έναρξη της λειτουργίας άλλης μιας μονάδας γιαουρτιού, αυτή τη φορά σε βορειοευρωπαϊκή χώρα.
Επειτα από το «ναυάγιο» του project στο Λουξεμβούργο, για τους γνωστούς λόγους, η ΦΑΓΕ έχει στραφεί στη λύση της Ολλανδίας, αλλά ήδη η καθυστέρηση είναι αρκετά μεγάλη, με την πεποίθηση ότι το νέο χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί προτού το έργο εξελιχθεί σε… γιοφύρι της Αρτας».
Στην πολύ πρόσφατα δημοσιευμένη οικονομική έκθεση του ομίλου, η διοίκηση αναφέρει την εκτίμησή της ότι η νέα μονάδα παραγωγής της FAGE International στο επιχειρηματικό πάρκο Riegmeer Hoogeveen της Ολλανδίας θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει έως το τέλος του 2027.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της ΦΑΓΕ, το εργοστάσιό της στο Λουξεμβούργο θα άρχιζε την παραγωγή του από τα τέλη του 2018, πράγμα που σημαίνει ότι η όλη υπόθεση, με τα τωρινά δεδομένα, παρουσιάζει μια συνολική καθυστέρηση εννέα ετών!
Η ειρωνεία είναι ότι το project της ΦΑΓΕ δεν «έμπλεξε» στα… γρανάζια της πολυδαίδαλης ελληνικής γραφειοκρατίας, όπως τόσες άλλες επενδύσεις διαφόρων κλάδων κατά το παρελθόν, αλλά στις απαιτήσεις της νομοθεσίας – και δη της περιβαλλοντικής του Μεγάλου Δουκάτου.
Οπως επισημαίνεται στην 75η (από τις 89) σελίδα του ετήσιου report, ο όμιλος αποφάσισε να εγκαταλείψει το σχέδιο για την ανέγερση εργοστασίου στο Λουξεμβούργο (όπου αγόρασε και… ξαναπούλησε το οικόπεδο στο κράτος) το 4ο τρίμηνο του 2020, και το 2021 επέλεξε νέα τοποθεσία, σε οικόπεδο 15 εκταρίων στην Ολλανδία, ωστόσο θέτει ένα νέο χρονικό περιθώριο για την έναρξη της λειτουργίας του «έως το τέλος του 2027».
Αυτό σημαίνει ότι το έργο παίρνει νέα παράταση, με την ελπίδα πως δεν θα υπάρξει άλλη, αφού πέρυσι δινόταν ένα deadline εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026, ενώ νωρίτερα η ημερομηνία είχε αλλάξει άλλες δύο φορές, με ορίζοντα τότε το δεύτερο εξάμηνο του 2024, και αργότερα μεταφέρθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2025!
Η ηγεσία της ΦΑΓΕ υπογραμμίζει ότι συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες τοπικές Αρχές για την ολοκλήρωση της κατασκευής του εργοστασίου. Εν αναμονή.
ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
Οι αλλεπάλληλες αναβολές φέρνουν κι άλλο «πίσω» την υλοποίηση του πλάνου αναδιοργάνωσης της παραγωγής γιαουρτιού της ΦΑΓΕ, με πολλά ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα.
Ο όμιλος, που είδε τις συνολικές πωλήσεις του να εκτινάσσονται, εν μέσω των ανατιμήσεων, στα 629,2 εκατ. ευρώ (με αύξηση 13,9%), ποντάρει στη νέα μονάδα του τη συνεισφορά επιπλέον 40.000 τόνων παραγωγικής δυναμικότητας γιαουρτιού σε ετήσια βάση.
Η κατασκευή του είχε συνδεθεί πριν από λίγα χρόνια με την «τύχη» του αντίστοιχου εργοστασίου της ΦΑΓΕ στην περιοχή της Μεταμόρφωσης στην Αττική, καθώς πλην ορισμένων σεναρίων, που θεωρήθηκαν ως ακραία, δεν είχε αποκλεισθεί από πηγές της αγοράς η μεταφορά μέρους της παραγωγής του στο Λουξεμβούργο τότε (ή στην Ολλανδία), κάτι για το οποίο οι απαντήσεις θα δοθούν στην πράξη…
Θα φανεί, εν ολίγοις, όταν κοπεί η κορδέλα των εγκαινίων της νέας μονάδας, η επίδραση της λειτουργίας της στα μεγέθη της παραγωγής του ομίλου και, κατ’ επέκταση, στο ύψος των πωλήσεων και των κερδών της.
Η ΦΑΓΕ προσδοκά ότι θα αποκτήσει πρόσβαση σε γαλακτοπαραγωγούς περιοχές μέσω του νέου εργοστασίου της στην Ολλανδία, διεκδικώντας καλύτερες τιμές πρώτης ύλης, στο γάλα δηλαδή, και παράλληλα θα διευκολυνθεί η τροφοδοσία των ευρωπαϊκών αγορών με τα προϊόντα της.
Η ενίσχυση των μεικτών κερδών της στα 292,2 εκατ. δολάρια, (+70%) αποδόθηκε, άλλωστε, στη μείωση του κόστους παραγωγής και ειδικά σε αυτή της τιμής του γάλακτος – κατά 31,7% για την παραγωγή στις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα και κατά 21,4% στις ΗΠΑ.
ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ «ΣΤΑΘΜΟΙ»
Τι ακολούθησε για τη ΦΑΓΕ μετά την ίδρυση του πρώτου γαλακτοπωλείου της οικογένειας στην Αθήνα και τη δημιουργία της πρώτης αλυσίδας χονδρικής διανομής γιαουρτιού τη δεκαετία του 1950;
Το 1970 έγινε η πρώτη εταιρία που εισήγαγε επώνυμα προϊόντα γιαουρτιού στην ελληνική αγορά και το 1980 άρχισε τις εξαγωγές της, με την επέκταση των πωλήσεών της στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιταλία.
Επόμενος μεγάλος «σταθμός» της υπήρξαν το 1990 οι ΗΠΑ, με το στραγγιστό γιαούρτι της να κερδίζει την προτίμηση εκατομμυρίων καταναλωτών.
Το 2000 ανέλαβε τα ηνία η 3η γενιά των Φιλίππου και το 2012, λόγω της κρίσης, η έδρα του ομίλου μεταφέρθηκε στο Λουξεμβούργο. Το 2016 η ΦΑΓΕ αποχώρησε από τον κλάδο του γάλακτος, πουλώντας το εργοστάσιο στο Αμύνταιο Φλώρινας, ωστόσο διατήρησε αυτό της γιαούρτης στη Μεταμόρφωση και των τυροκομικών στα Τρίκαλα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ