Αντίθετες πορείες στις ιχθυοκαλλιέργειες: Η μεν αναζητά σωτηρία ή δε μένει στον «αφρό» (και) μέσω εξαγορών
Το ενδεχόμενο εξαγοράς μέρους ή μονάδων της Avramar φέρεται ότι συζητά με τις πιστώτριες τράπεζες η Philosofish.
Πιο κοντά σε νέες επενδύσεις αλλά και εξαγορές είναι η Philosofish, που έκλεισε το 2023 με τζίρο 105 εκατ. ευρώ και προτεραιοποιεί αυτό το διάστημα ενεργειακά έργα, ολοκληρώνοντας διετές επενδυτικό πλάνο περί τα 17 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας εξαγοράς της εταιρίας Aurora Salmon.
Η εταιρία, που ελέγχεται από το fund Diorasis, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα (μετά την Avramar), δεύτερη στην κατάταξη στην Ε.Ε. και πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο, με παραγωγή 20.000 τόνων και εξαγωγές σε 26 αγορές.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Νίκο Λυμπέρη, η Philosofish εδραιώνει τη θέση της, σε επίπεδο παραγωγής και διαθεσιμότητας προϊόντων, στις αγορές που δραστηριοποιείται και διερευνά δυνατότητες περαιτέρω επέκτασης.
«Η διοίκηση της εταιρίας είναι ανοιχτή σε επενδυτικές ευκαιρίες και αναμένει τις κατάλληλες συνθήκες για να προχωρήσει σε νέα εξαγορά» είχε δηλώσει πρόσφατα.
Αναφορά «κλειδί» όσον αφορά τις εξελίξεις που διαδραματίζονται σε έναν κλάδο, που από υγιής πρωταγωνιστής κατέληξε προβληματικός κομπάρσος, με συνυπαιτιότητα τόσο του εγχώριου επιχειρείν όσο του συστημικού banking.
Αναφορικά με το προφίλ της Philosofish, αποτελεί μια πολυπολιτισμική εταιρία με πάνω από 550 υπαλλήλους, που προέρχονται από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.
Τα φρέσκα ψάρια της εταιρίας εκτρέφονται σε ιδανικές συνθήκες, συσκευάζονται εντός της ημέρας και διακινούνται στην εγχώρια αγορά σε σούπερ μάρκετ, με μεγαλύτερο πελάτη τον Σκλαβενίτη, και σε άλλα σημεία πώλησης σε Ελλάδα κι εξωτερικό.
Οι μονάδες αποτελούνται από τέσσερα εκκολαπτήρια και 27 φάρμες στη βόρεια Εύβοια, τον Μαλιακό, τη Λάρυμνα και τη Ρόδο. Αγκυροβολημένες σε βαθιά νερά, με υψηλά επίπεδα οξυγόνου, εξασφαλίζουν την υγεία και την ευημερία των ψαριών σε ιδανικά περιβάλλοντα καλλιέργειας.
Στα πάγια της εταιρίας περιλαμβάνονται ακόμα τέσσερα εκκολαπτήρια, 27 φάρμες, ένα κέντρο R&D, ένας σταθμός μεταποίησης, ένας σταθμός διαλογής, ενώ διαθέτει παρουσία σε όλα τα logistics hubs στην Ελλάδα. Οπως τόνισε η διοίκηση, στόχος της Philosofish είναι να φέρνει τα πιο φρέσκα, βιώσιμα, καλλιεργούμενα σε παρθένα νερά ψάρια σε κάθε τραπέζι, με σεβασμό προς τη φύση και το θαλάσσιο οικοσύστημα.
Με σταθερά βήματα από το 1986, που ιδρύθηκε, μέχρι σήμερα αναδεικνύεται σε όλο και ισχυρότερο όμιλο, ξεπερνώντας τις παθογένειες του κλάδου, λόγω Σελόντα, Νηρέα κ.λπ., τελευταία των ατυχών χειρισμών στην περίπτωση της Avramar.
Η είσοδος στο μ.κ. του fund Diorasis αποδείχθηκε καθοριστική για την Philosofish, όταν το 2015 εξαγόρασε τις Υδατοκαλλιέργειες Μπιτσιάκος, με κομβική την απόκτηση 23 ιχθυοτροφικών μονάδων, τριών ιχθυογεννητικών σταθμών και δύο συσκευαστηρίων, που ανήκαν στις εταιρίες Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Ε. και Σελόντα Α.Ε., αντί 51 εκατ. ευρώ το 2020.
Με την απόκτηση της μεταποιητικής μονάδας της Aurora Salmon, η Philosofish στοχεύει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες απεντέρωσης, φιλετοποίησης και όλων των λοιπών ενεργειών που σχετίζονται με την επεξεργασία και συσκευασία φρέσκων ψαριών. Επίσης, έχει αγοραστεί μια γραμμή συσκευασίας για προϊόντα σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα.
Παράλληλα, τον Απρίλιο 2023 προχώρησε στην παραγγελία δύο υβριδικής τεχνολογίας φορτηγίδων για την κάλυψη των αναγκών μεταφοράς και διανομής των ζωοτροφών της. Οι φορτηγίδες έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρία AKVA, με στόχο να καλύψουν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις ιχθυοκαλλιέργειας της Μεσογείου και περιλαμβάνουν υβριδικές μπαταρίες, που αποτελούν μια αξιόπιστη, φιλική προς το περιβάλλον και χαμηλής στάθμης θορύβου, ενεργειακή λύση. Σκοπός της Philosofish είναι να αποκτήσει απομακρυσμένο έλεγχο της σίτισης των ψαριών, με τη βοήθεια ψηφιακών λύσεων, επενδύοντας συνεχώς στην υψηλή ποιότητα των ψαριών της, που προέρχονται από τους τέσσερις υπερσύγχρονους ιχθυογεννητικούς σταθμούς.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ