Το «άλμα» στα 100 εκατ. ευρώ και το νέο σχέδιο της Beijer Ref
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Ενα ελληνικό succes story, που άρχισε να «χτίζεται» πριν από μερικές δεκαετίες από τον Πειραιά και συνεχίζεται σήμερα στις διεθνείς αγορές, κάτω από την επιχειρηματική «ομπρέλα» ενός ισχυρού σκανδιναβικού ομίλου, αντιπροσωπεύει η πορεία της Inventor.
Κάτι λιγότερο από τρία χρόνια μετά την εξαγορά του 80% της εταιρίας (το 20% διατήρησε η οικογένεια Ασημακόπουλου), η οποία πρωταγωνιστεί στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλάδο των κλίματιστικών -και όχι μόνο- από τους Σουηδούς της Beijer Ref, τα μεγέθη της εκτινάσσονται, με τα ετήσια έσοδά της να πλησιάζουν πλέον το «φράγμα» των 100 εκατ. ευρώ.
Εκ παραλλήλου, η μητρική της αναφέρεται στην ελληνική θυγατρική της στην πολύ πρόσφατα δημοσιευμένη ετήσια οικονομική έκθεσή της για τα αποτελέσματα του 2023 και αποκαλύπτει μέρος των σχεδίων της για την περαιτέρω ανάπτυξή της Inventor.
Σε μια μακροσκελή ενημέρωση 115 σελίδων, Beijer Ref, leader στο χονδρεμπόριο ψύξης παγκοσμίως, επισημαίνει την εξαγορά της ελληνικής εταιρίας το 2021 (Ιούλιος), όπως και το γεγονός ότι διέθετε ήδη την εποχή του deal τη δική της επωνυμία προϊόντων.
Προσθέτει, λοιπόν, η διοίκηση του σουηδικού κολοσσού ότι η Inventor προσφέρει προϊόντα HVAC (Heating, Ventilation, Air Conditioning), θεωρείται ένα πολύ γνωστό brand στην εγχώρια αγορά της, αυτή της Ελλάδας, αλλά από τότε, τη χρονιά της εξαγοράς της, κυκλοφόρησε ευρέως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε πολλές περιπτώσεις και ως εναλλακτική λύση για τους καταναλωτές, όπου η Sinclair (σ.σ.: επίσης ανήκει στο portfolio της Beijer Ref) δεν διέθετε παρουσία. Την κατασκευή των προϊόντων Inventor αναλαμβάνουν κορυφαίοι οίκοι της Κίνας, όπως οι Midea, Haier.
«Το πλάνο είναι να συνεχιστεί η διάδοση της Inventor σε περισσότερες αγορές και ταυτόχρονα να αυξηθεί η εστίαση στις αντλίες θερμότητας, όπου υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για μελλοντική ανάπτυξη» προσθέτει.
Με μια γρήγορη αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, προκύπτει ότι τον καιρό της εξαγοράς της η Inventor προερχόταν από μια καλή κερδοφορία τα τελευταία τέσσερα τότε χρόνια, πριν από το 2021, με ετήσια αύξηση πωλήσεων 19%, ανάπτυξη EBIT κατά 40% και έσοδα 60 εκατ. ευρώ (σ.σ.: από 40 εκατ. ευρώ το 2017, με διπλασιασμό τους σε μία 5ετία).
Τώρα, με βάση την ανασκόπηση του προηγούμενου έτους, ο κύκλος εργασιών της είχε αυξηθεί για το 2023 στα 97.006.082 ευρώ, σε ποσοστό 10%, σε σχέση με τα 88.234.225 ευρώ του 2022. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τους ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του ελληνικού brand, καθώς στις συνημμένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της Inventor σημειώνεται, επίσης, αύξηση 92% στα EBITDA, 21.002.596 ευρώ, από 10.930.983 ευρώ, με υψηλά περιθώρια κέρδους (EBITDA 21,65%, από 14,43%, με μεταβολή 50% και Καθαρών Κερδών 15,28% από 9,68%, με μεταβολή 58%).
Την έκθεση υπογράφουν ο Ασημακόπουλος Γεώργιος του Γεωργίου, με την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου, και ο Enrique Gibelli του Enrique Jose Maria, ως πρόεδρος του Δ.Σ.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Τη χρονιά του deal, η ελληνική εταιρία είχε ήδη πετύχει πολλά. Η Inventor ιδρύθηκε το 1966 στον Πειραιά ως Ασημακόπουλος ΕΠΕ, με σημερινή έδρα στον Αγ. Στέφανο, και μπόρεσε με την πάροδο πέντε με έξι δεκαετιών όχι μόνο να εδραιωθεί στην ελληνική αγορά, αλλά και να επεκτείνει τις εξαγωγικές δραστηριότητές της σε πάνω από 50-60 χώρες, σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Ωκεανία και Αμερική, με 150 διεθνείς διανομείς.
Υπήρξαν, μάλιστα, περίοδοι που ο ρυθμός ανάπτυξής της στον τομέα του κλιματισμού και των αφυγραντήρων κινήθηκε σε ανώτερα επίπεδα από τον μέσο όρο της αγοράς, με υψηλά μερίδια και στις δύο κατηγορίες, προσθέτοντας στην γκάμα της ψυγεία, πλυντήρια, μικροσυσκευές και τις αντλίες θερμότητας.
Από το 1974 μέχρι το 2007, χρονιά κατά την οποία δημιούργησε το brand Inventor, η εταιρία αποτελούσε αντιπρόσωπο των General Electric, Trane USA, Goodman USA, Intertherm USA & Nordyne USA, ενώ διαθέτει κι άλλες σειρές (π.χ. NOBU, HAIER).
Το 2024 η Inventor αναμένει να είναι μία μεταβατική χρονιά για την οικονομία της ευρωζώνης, προσδοκώντας σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού και μειώσεις επιτοκίων, ενώ παρουσιάζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για τους ρυθμούς ανάπτυξης…
AΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ