Σε μία περίοδο που στην Ευρωπαϊκή Ένωση επισπεύδεται η ένωση των Κεφαλαιαγορών, στην εγχώρια αγορά βηματίζουν προς αντίθετη κατεύθυνση
Ενώ η μία μετά την άλλη οι διοικήσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων προχωρούν στην ένταξη τους σε ευρύτερους σχηματισμούς λ.χ. Euronext στο ΧΑ επιμένουν στην αυτόνομη πορεία, περιορίζοντας το σε ρόλο μικρού διαχειριστή περιφερειακής αγοράς. Με αποτίμηση όχι μεγαλύτερη των 100 δισ με μέση ημερήσια αξία συναλλαγών χαμηλότερη των 150 εκατ παραμένει ένα “ρηχό” χρηματιστήριο.
Στο εύλογο ερώτημα γιατί η διοίκηση της ΕΧΑΕ προτιμά το μοναχικό δρόμο αντί ενός που θα συνέβαλε στην ενίσχυση, ουσιαστική εμβάθυνση του θεσμού ώστε να γίνει πιο ελκυστικός για τους διαχειριστές ξένων funds μία από τις απαντήσεις θα μπορούσε να αφορά στις τεράστιες αμοιβές που απολαμβάνουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Η DEAL News αναφερόταν, από το προηγούμενο φύλλο της στις αποδοχές του Γιάννου Κοντόπουλου διπλάσιες του Γιάννη Στουρνάρα ( ! ). Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ είχε με μεγάλη διαφορά τις υψηλότερες αποδοχές, καθώς έλαβε 300.000 ευρώ και σύμφωνα με εισήγηση του ιδίου αναμένεται να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση μπόνους που αντιστοιχεί στο 75% των ετήσιων αποδοχών του, δηλαδή επιπλέον 225.000 ευρώ. Να σημειωθεί πως, Μάρτιο του 2022, με την ανάληψη των καθηκόντων του, είχε λάβει πριμ μεταγραφής ύψους 150.000 ευρώ.
Οι δαπάνες προσωπικού στην ΕΧΑΕ αντιστοιχούν στο ένα τρίτο των εσόδων, ενώ στη Euronext στο 22,5%. Η ΕΧΑΕ είχε το 2023 μεγαλύτερες δαπάνες προσωπικού από το 2009, όταν ο κύκλος εργασιών ήταν πολύ υψηλότερος.
Το βασικό συμπέρασμα από τη σύγκριση είναι ότι οι δαπάνες προσωπικού αντιστοιχούν σε υπερβολικά υψηλό ποσοστό των εσόδων της ΕΧΑΕ, σχεδόν 34%, έναντι μόλις 22,5% για τη Euronext. Το 2023, η διοίκηση της ΕΧΑΕ, μάλιστα, εκμεταλλεύθηκε την ανοδική πορεία των εσόδων για να αυξήσει τις αμοιβές περισσότερο από 23%. Ο CEO, Γιάννος Κοντόπουλος έχει αναφερθεί (στους αναλυτές) πως το 2024 οι αμοιβές θα αυξηθούν με μονοψήφιο ποσοστό, για σταθερότητα τους ούτε λόγος- για μείωση…ανέκδοτο. Αλήθεια, σε αυτές τις περιπτώσεις (υποτίθεται Ανεξάρτητης Αρχής κ.λ.π) συντελεστής αποτελεσματικότητας δεν υπολογίζεται, ανάλογα με την απόδοση; πολύ δε περισσότερο μετά το “ξεγύμνωμα” από την JPMC.
Και μιας ο λόγος για την έκθεση-προειδοποίηση του μεγαλύτερου τραπεζικό επενδυτικού ομίλου διεθνώς, στο ΧΑ μόνο τρεις Εθνική, Eurobank και ΟΠΑΠ, πληρούν τις προϋποθέσεις για τον δείκτη MSCI Europe, ενώ σε περίπτωση μετάταξής της θα ήταν η μικρότερη αγορά του MSCI Europe, πίσω από την Πορτογαλία και την Αυστρία. Σύμφωνα με τους κανόνες που θέτει ο όμιλος MSCI˖ για την ταξινόμηση της αγοράς θα πρέπει 5 μετοχές να πληρούν τα κριτήρια κεφαλαίου αγοράς/ρευστότητας που είναι: ανώτατο όριο αγοράς 5,8 δισ.$ για την MSCI Europe και ελεύθερη διασπορά 2,9 δισ.$.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Οι προϋποθέσεις και οι όροι των οίκων αξιολόγησης
Η διοίκηση του ΧΑ παραμένει αισιόδοξη πως, ο MSCI θα εντάξει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στις υπό παρακολούθηση (watching list)σε αντίθεση με τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού ο οποίος εύλογα εμφανίζεται πιο μετριοπαθής. Αυτό γιατί, ακόμη και εάν το ΧΑ συμπεριληφθεί σε watching list μπορεί η περίοδος μέχρι την πλήρη ένταξη στην κατηγορία των Αναπτυγμένων Αγορών να φθάσει ακόμη και τους 24 μήνες. Οπερ, σημαίνει ότι εάν-δοθεί το ΟΚ, λ.χ τον Ιούνιο η ένταξη να γίνει Ιούνιο 2026. Θα φανεί εάν στην Ετήσια Αναθεώρηση Ταξινόμησης Αγορών στις 24 Ιουνίου οι επιτελείς της Morgan Stanley θα ενεργοποιήσουν διαδικασία διαβούλευσης σε ορίζοντα Ιουνίου 2025 με τελική έναν χρόνο μετά.
Σύμφωνα με την Axia Research αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας IG είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις ενεργές ροές, ενώ το στάτους των αναπτυγμένων αγορών είναι πιο σχετικό για τις ροές των funds που παρακολουθούν δείκτες (indexed funds, κυρίως ETF).
Ωστόσο, με δεδομένο πως, η πλειονότητα των επενδυτικών κεφαλαίων (62% του συνόλου) εξακολουθεί να μην είναι indexed, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επενδυθούν στην Ελλάδα μετά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα και όχι στο καθεστώς των αναπτυγμένων αγορών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Χ.Α. λαμβάνει αξιολογήσεις από τρεις οίκους, τον MSCI τον οίκο FTSE και τον οίκο αξιολόγησης S&P. Ο κάθε ένας θέτει τις δικές του προϋποθέσεις και όρους για ένταξη στις ώριμες αγορές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% των funds ακολουθούν τους δείκτες MSCI, καθιστώντας την αναβάθμιση από τον οίκο MSCI κρίσιμο παράγοντα στην αξιολόγηση των κριτηρίων για τη μετάβαση του ΧΑ σε καθεστώς αναπτυγμένων αγορών.
Πάντως μερίδα αναλυτών εκτιμά πως, η προοπτική αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην κατηγορία των Development Markets σε διάστημα έως 24 μηνών, διαμορφώνει προϋποθέσεις επενδυσιμότητας για τα passive index funds που οι διαχειριστές τους προσαρμόζουν τις επιλογές τους σε μετοχές εταιρειών που συμπεριλαμβάνονται σε βασικούς δείκτες, μεγέθους 60 τρισ δολαρίων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ