Σε εξέλιξη οικονομικός – νομικός έλεγχος
Ενα βήμα πριν από τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας από απόβλητα στην Ευρώπη είναι η Motor Oil. Δεδομένο το ενδιαφέρον του ομίλου για τον συγκεκριμένο κλάδο -καθότι υψηλής απόδοσης κεφαλαίου/επενδύσεων-, που εντάθηκε μετά τη συμφωνία για την εξαγορά της «Ανεμος». Εκ προοιμίου γνωστό πως οι δύο πλευρές Holterman – Βαρδινογιάννης είχαν συμφωνήσει ευρύτερα για τον επιμερισμό τομέων δραστηριότητας/θυγατρικών, με τη δεύτερη να εστιάζει στο γενικότερο ενεργειακό.
Η διαδικασία για την ΗΛΕΚΤΩΡ βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, με μόνη ουσιαστική εκκρεμότητα τη συμφωνία για το τελικό τίμημα. Προς τούτο, υλοποιείται νομικός – οικονομικός έλεγχος από τη Motor Oil, με την κοινότητα να προεξοφλεί την οριστικοποίηση της συμφωνίας -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- μέσα στον Μάιο, όπως αποκάλυψε η «DEAL news». Σε εκκρεμότητα φέρεται ότι είναι και η προοπτική συμμετοχής (ή μη) του Λεωνίδα Μπόμπολα (κατέχει το 6% του μ.κ.).
Η εξαγορά της ΗΛΕΚΤΩΡ, εφόσον ολοκληρωθεί, θα προστεθεί στις δραστηριότητες κυκλικής οικονομίας και ανανεώσιμων-εναλλακτικών καυσίμων της Motor Oil. Ο όμιλος έχει πραγματοποιήσει την τελευταία διετία σημαντικές επενδύσεις, υλοποιώντας μεθοδικά βήματα μέσω της LPC, της εξαγοράς της Thalis και Vend, που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή βασικών λιπαντικών και στην παραγωγή-εμπορία συσκευασμένων λιπαντικών προϊόντων, παράλληλα με την εμπορία παραφινών που εξάγονται σε περισσότερες από 50 χώρες, στον τομέα εναλλακτικών καυσίμων (μέσω αξιοποίησης βιολογικών προϊόντων, αποβλήτων κ.λπ. για την παραγωγή ενέργειας).
Η Motor Oil πρωταγωνιστεί και στην ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. (Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΛΕ), που αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο πιστοποιημένο κέντρο ανακύκλωσης λιπαντικών στην Ευρώπη. Μάλιστα, με βάση αυτή τη δραστηριότητα, δηλαδή του οργανωμένου συστήματος συλλογής, μεταφοράς και διαχείρισης που επεκτείνεται σε όλη την επικράτεια, η Ελλάδα έχει καταφέρει να είναι πρώτη στην Ευρώπη στην αναγέννηση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων. Παράλληλα, διεκδικεί τα τρία μεγάλα έργα διαχείρισης αποβλήτων, δύο στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη, στους σχετικούς διαγωνισμούς ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.
Με βάση τα οικονομικά στοιχεία 2022, τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της ΗΛΕΚΤΩΡ διαμορφώθηκαν σε κέρδη 13,28 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της στην ίδια χρήση διαμορφώθηκε σε 120,94 εκατ., τα αποτελέσματα προ φόρων σε κέρδη 9,57 εκατ., ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε κέρδη 3,44 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια ήταν 101,3 εκατ. ευρώ. Ο βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός στα τέλη της χρήσης ήταν 4,02 εκατ., ενώ ο μακροπρόθεσμος 17,45 εκατ. ευρώ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ