Έως τα τέλη του 2024 θα διαπραγματεύεται η Αθήνα τούς νέους κανόνες, σε αναμονή νέων «εργαλείων» χρηματοδότησης
Την άλλη εβδομάδα πολιτικές επαφές με θεσμούς – Οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% και ανώτατη αύξηση δαπανών κοντά στο 3%
Ο δρόμος έως το τέλος του έτους δεν θα είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα για την ελληνική κυβέρνηση αλλά και για ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο, λόγω των αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν για το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που θα «επιτρέπεται» να εφαρμόζουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια.
Ο οδικός χάρτης δεν είναι καν πλήρως «εμφανής» σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτή τη στιγμή, όχι μόνο γιατί πολλές από τις υπό συζήτηση πολιτικές είναι στον… δρόμο, αλλά και γιατί οι αποφάσεις θα ληφθούν -πιθανότατα- αφού αλλάξει και το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν).
Η εν λόγω πολλαπλή εκλογική διαδικασία, σε συνδυασμό με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, την ασάφεια που υπάρχει όσον αφορά την αντίδραση της FED και τις κινήσεις της ΕΚΤ, αλλά και, κατά συνέπεια, με την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, αυξάνει τον βαθμό ανασφάλειας.
Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. αλλά και του ΔΝΤ, που θα προηγηθεί και θα λάβει χώρα την άλλη εβδομάδα, τίθενται επί τάπητος οι άγνωστοι «Χ» των νέων πρωτοβουλιών της Ε.Ε. για την άμυνα, την κλιματική κρίση και τη θωράκιση του εμπορίου.
Τα λελογισμένα μέτρα του 2025
Προς το παρόν, η Ελλάδα παρακολουθεί τα… τεκταινόμενα, επιχειρώντας να παραμείνει το «άσπρο πρόβατο» της Ε.Ε., όταν όλα γύρω κινούνται με ρυθμούς που δεν μπορεί να καθορίσει, και κατανοώντας σε κυβερνητικό επίπεδο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πως διαμορφώνεται ένα δύσβατο 8μηνο σχετικά με μέτρα στήριξης, κάτι που άλλωστε έχει παραδεχθεί και η πολιτική ηγεσία.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανήγγειλε τις παρεμβάσεις του 2025 που είναι περιορισμένες και στο πλαίσιο όσων έχουν ήδη εξαγγελθεί προεκλογικά. Ο λόγος για κινήσεις αξίας 870 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% (με κόστος 215 εκατ.) και επιπλέον μείωση 0,5% το 2027, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (κόστος 120 εκατ.), τη μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους αγρότες (100 εκατ.), την αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές (15 εκατ. ευρώ), την αύξηση των συντάξεων (400 εκατ. ευρώ) και την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές.
Τα μέτρα είναι δομημένα με βάση το δεδομένο πως οι δημοσιονομικοί στόχοι που θα τεθούν θα είναι μεν επιτεύξιμοι, αλλά και δύσκολοι, με το επιτελείο της κυβέρνησης στις επαφές που έχει με τους θεσμούς, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε πολιτικό επίπεδο την άλλη εβδομάδα (στο πλαίσιο της ανά 6μηνο εποπτείας), να σχεδιάζει πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1% του ΑΕΠ φέτος και τον επόμενο χρόνο, με ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, και να υπολογίζει μέγιστη αύξηση καθαρών πρωτογενών δαπανών μεταξύ 2,6% και 3% ετησίως.
Σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε., που βρίσκονταν στην Αθήνα και για το Forum των Δελφών, η ασάφεια μόνο από το «ορατό» σκέλος των νέων δημοσιονομικών κανόνων θα συνεχισθεί έως το τέλος του έτους. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που διαμορφώνεται για όλα τα κράτη-μέλη, με την προϋπόθεση να μην υπάρξει «ατύχημα» κατά την τελευταία ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο τέλος Απριλίου, οπότε αυτοί οι κανόνες θα πρέπει να ψηφισθούν.
Τα κράτη θα στείλουν στα τέλη Απριλίου τα συνήθη μεσοπρόθεσμα, για τα οποία όμως δεν θα κριθούν, αφού τον Ιούλιο -και αφού ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία των οικονομιών της Ε.Ε.- θα πάρουν «πακέτο»: τις ανά κράτος προβλέψεις για το περίφημο όριο δαπανών.
Θα ακολουθήσουν θερινές διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες, που θα οδηγήσουν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου στα 4ετή σχέδια, δημοσιονομικά και μεταρρυθμιστικά, για τα οποία θα κρίνονται τα επόμενα χρόνια.
Νέος γύρος διαβουλεύσεων θα ακολουθήσει, με τις 6μηνιαίες διαπραγματεύσεις της εποπτείας για την Ελλάδα, έως ότου φτάσουμε στο τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού και στο τελικό 4ετές σχέδιο των Βρυξελλών.
Εως τότε, θα έχουν γίνει (ίσως) πιο καθαρές και οι υπόλοιπες συζητήσεις ανά την Ε.Ε. για το πακέτο Ντράγκι, τη στήριξη της άμυνας της Ε.Ε., την ενεργειακή/κλιματική κρίση αλλά και τις αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ