Ο Έντουαρντ Σκικλούνα προειδοποιεί για διπλό πλήγμα στην Ευρώπη αν δεν μειωθούν τα επιτόκια από την ΕΚΤ και τη Fed

Ο Έντουαρντ Σκικλούνα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποιεί για σοβαρές συνέπειες για την ευρωζώνη αν δεν υπάρξει μείωση των επιτοκίων τόσο εντός Ευρώπης όσο και στις ΗΠΑ. Ο Σκικλούνα τόνισε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την προσδοκία για λιγότερο περιοριστική νομισματική πολιτική. Ωστόσο, εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο ενός “διπλού πλήγματος” στην περίπτωση που η Fed διατηρήσει μια πιο περιοριστική στάση, επηρεάζοντας τις παγκόσμιες συνθήκες χρηματοδότησης.

Παρά τις θετικές δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με τα σημάδια ανάκαμψης στην Ευρώπη, η παραγωγή στην ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη. Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων τον Ιούνιο, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία. Ο Σκικλούνα τόνισε την ανάγκη για προσεκτική διαχείριση του πληθωρισμού, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο πολύ χαμηλού πληθωρισμού και τη δυσκολία επαναφοράς του στο στόχο του 2%. Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμη να λάβει πιο δυναμική δράση αν οι συνθήκες το απαιτούν, ενδεχομένως αυξάνοντας τη μείωση των επιτοκίων αν ο πληθωρισμός παραμείνει σημαντικά κάτω από τον στόχο.

“Η παραδοχή της ανάκαμψης της οικονομίας και της ανάκαμψης κατά το δεύτερο εξάμηνο βασίζεται επίσης στην προσδοκία ότι η νομισματική μας πολιτική θα γίνει λιγότερο περιοριστική”, δήλωσε την Πέμπτη σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Μάλτας, ο οποίος είναι επιφυλακτικός.

“Εάν δεν μειώσουμε τα επιτόκια και εάν μια πιο περιοριστική στάση νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ επηρεάσει τις παγκόσμιες συνθήκες χρηματοδότησης, αυτό θα ήταν ένα διπλό πλήγμα για την οικονομία της ζώνης του ευρώ”, δήλωσε στην Ουάσινγκτον. “Η νομισματική μας πολιτική είναι πολύ περιοριστική και γίνεται ακόμη πιο περιοριστική σε πραγματικούς όρους με τον πληθωρισμό να μειώνεται”.

Ενώ η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η Ευρώπη “βλέπει ξεκάθαρα σημάδια ανάκαμψης” μετά από περισσότερο από ένα χρόνο σχεδόν στασιμότητας, η παραγωγή στο μπλοκ των 20 χωρών παραμένει εύθραυστη. Η προοπτική της μείωσης του κόστους δανεισμού προσφέρει κάποιες ελπίδες, αλλά οι φόβοι για πολύ μεταγενέστερη δράση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, παράλληλα με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, έχουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε εγρήγορση.

Για την ΕΚΤ, η αύξηση των τιμών καταναλωτή μετριάζεται και βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από τον στόχο του 2%, επιτρέποντάς της να προβλέψει τον Ιούνιο μείωση του επιτοκίου καταθέσεων από το υψηλό ρεκόρ του 4%.

“Δεν θα πρέπει να κηρύξουμε πρόωρα τη νίκη επί του πληθωρισμού”, δήλωσε ο Scicluna. “Αλλά δεν πρέπει επίσης να το παρακάνουμε και να καταλήξουμε και πάλι σε μια κατάσταση στην οποία ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλός και έχουμε προβλήματα να τον επαναφέρουμε στο 2%”.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα θύμιζε τα χρόνια που ακολούθησαν την κρίση χρέους της Ευρώπης, όταν ο κίνδυνος να επικρατήσει αποπληθωρισμός είδε την ΕΚΤ να ρίχνει τα επιτόκια κάτω από το μηδέν και να αγοράζει τεράστιες ποσότητες τίτλων μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε περίπτωση που οι προβλέψεις δείχνουν ότι είναι πιθανή η υποεκπλήρωση του στόχου, ο Scicluna δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να διστάσουν να αναλάβουν πιο δυναμική δράση.

“Εάν το βασικό μας σενάριο υλοποιηθεί, ίσως είναι σκόπιμο να μειωθούν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο”, δήλωσε. “Αλλά αν ο πληθωρισμός εκπλήξει περαιτέρω προς τα κάτω και αν οι προβλέψεις μας δείχνουν μόνο 1,7% ή 1,8% πληθωρισμό το 2025, αυτό μπορεί να απαιτεί 50 μονάδες βάσης. Και αν είναι αυτή η περίπτωση, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε 50 μονάδες βάσης και να μην το καθυστερήσουμε”.

 

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ