Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθεί ρύθμιση μέσω της οποίας θα επιχειρηθεί η αποκλιμάκωση της κόντρας που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε δήμους και υπουργείο Περιβάλλοντος για τα πολεοδομικά μπόνους δόμησης στο ύψος και τους ορόφους των κτιρίων που προβλέπονται στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος»
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην εφημερίδα ανέφερε χαρακτηριστικά: «η ρύθμιση που θα έρθει θα μειώνει την αδυναμία του ΝΟΚ σε ορισμένες περιπτώσεις που οδηγούσε σε επιπλέον ύψος, αλλάζοντας την κατηγορία, με αποτέλεσμα να παίρνει τελικά πολύ παραπάνω μέτρα. Επίσης, βάζουμε κάποιους κανόνες. Στις πυκνοδομημένες για παράδειγμα περιοχές, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία του ύψους και έχουν νόημα, ενώ στις αραιοκατοικημένες πρέπει να είναι κανείς πιο συγκροτημένος».
Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει την κατάργηση της συνδυαστικής εφαρμογής των κινήτρων του ΝΟΚ, ενώ ταυτόχρονα θα βάζει όριο στο πόσο θα μπορούν να «ψηλώνουν» τα κτίρια.
Κλιμακωτός συντελεστής που θα καθορίζει τα ύψη
Πηγές μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» δήλωσαν ότι θα υπάρχει ένας κλιμακωτός συντελεστής ο οποίος θα καθορίσει τα ύψη ανάλογα.
«Το άρθρο 15.2 του ΝΟΚ προσδιορίζει τον συντελεστή και λέει ότι όταν είσαι 0,4 το ύψος είναι τόσο, 0,8 το ύψος είναι τόσο, 1,2 το ύψος κ.ο.κ.. Ανάλογα λοιπόν την κλιμάκωση προσδιορίζεται ο συντελεστής δόμησης. Το πρόβλημα λοιπόν που υπήρχε ήταν ότι όταν έπαιρνες το άρθρο 10 και ήσουν στον συντελεστή δόμησης 0,8 που είχε π.χ. ο Αλιμος, τότε τα αθροιζόμενα τετραγωνικά του συντελεστή δόμησης που είχαν τα όμορα οικόπεδα και χτίζανε με 0,8 και ύψος 14,00 μέτρα, προσαυξάνανε το μπόνους του άρθρου 10 και ο συντελεστής πήγαινε στο 0,83. Οταν πας στο 0,83 το ύψος από 14,00 μέτρα προσαυξάνεται σε 3,25, δηλαδή πας 17,25 και άρα ξεκινάς με αφετηρία από το 14,00 στο 17,25 και αρχίζεις εκεί να παίρνεις τα κίνητρα. Δηλαδή άλλαξε ο συντελεστής, αυξήθηκε αυτόματα το ύψος κατά 3,25 και πάνω σε αυτό αν συνδυάσεις την πυλωτή και το φυτεμένο δώμα έχεις 3,25 συν 2,00 οπότε πας στο 5,25 και αν πάρεις και την στέγη που ούτως η αλλιώς επιτρέπεται παντού συν 2,00, πας στο 7,25. Αρα λοιπόν υπήρχε αυτή η αστοχία».
«Δεν θα μπορείς δηλαδή να παίρνεις αυτό το μπόνους του 3,25 όταν αυξάνεται ο συντελεστής δόμησης από το άρθρο 10. Δηλαδή θα ξεκινάς από την αφετηρία σαν να μην αυξανόταν ο συντελεστής δόμησης από 0,8 σε 0,83. Θα ξεκινάς δηλαδή από τα 14,00 και θα μπορείς να παίρνεις τα 2,00 μέτρα τα οποία είναι έτοιμα και την πυλωτή ή αν θες πχ να πάρεις το άρθρο 15 παράγραφος 8 που σου δίνει μια αύξηση του συντελεστή δόμησης 5% ή αν πάρεις το άρθρο 25 που σου δίνει μια αύξηση του συντελεστή δόμησης να κάνεις το κτίριο σου Α+. Ολα αυτά όταν τα αθροίζεις, όταν ξεπερνάς το όριο του συντελεστή που προσδιορίζει ένα συγκεκριμένο ύψος δεν θα το παίρνεις αλλά θα παίρνεις μόνο τα ύψη του μπόνους, το ένα μέτρο από την πυλωτή, το ένα μετρό από την παραχώρηση κοινόχρηστη χρήση ή το ένα μέτρο από το φυτεμένο δώμα», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Διευκρινίσεις από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τα κτίρια που κατασκευάζονται με χρήση κινήτρων του ΝΟΚ έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
Είναι ενεργειακής κατάταξης Α + κατά ΚΕΝΑΚ, δηλαδή κτίρια τα οποία έχουν στην πράξη μειωμένη κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με συμβατικές κατασκευές.
Καταλαμβάνουν μικρότερη κάλυψη επί του οικοπέδου κατά 10% έως 25% κατά περίπτωση, σε σχέση με ένα συμβατικό νέο κτίριο, αυξάνοντας έτσι τη φύτευση εντός αστικού ιστού κατά το ίδιο ποσοστό.
Κατασκευάζονται σε ήδη δομημένα οικόπεδα, αφού πρώτα κατεδαφιστούν παλαιά και ενεργοβόρα κτίρια.
Διαθέτουν φυτεμένα δώματα τα οποία έχουν πολλαπλά περιβαλλοντικά και ενεργειακά οφέλη τόσο για το κτίριο όσο και για το μικροκλίμα της περιοχής.
Παραχωρούν μέρος του οικοπέδου σε κοινόχρηστη χρήση. Εκταση για την οποία το Δημόσιο και οι δήμοι μπορούν να την αξιοποιήσουν είτε ως επιπλέον φύτευση είτε ως μεγαλύτερα πεζοδρόμια, βελτιώνοντας την προσβασιμότητα των πόλεων.
Για το ΤΕΕ, δεν ισχύουν τα επιχειρήματα εναντίον των κινήτρων του ΝΟΚ καθώς:
Τα κτίρια με ενεργειακή κατάταξη Α+ χρησιμοποιούν αυξημένες θερμομονώσεις, ενεργειακά συστήματα ψύξης και θέρμανσης με αντλίες θερμότητας που εξασφαλίζουν την αποδέσμευση από ορυκτά καύσιμα και την ελαχιστοποίηση των καταναλώσεων ενέργειας. Πολλές φορές προάγουν την υγεία των πολιτών μέσα από συστήματα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας. Ακόμη, κάνουν χρήση έξυπνων αυτοματισμών ελέγχου των λειτουργιών τους και συστήματα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, τα οποία εξασφαλίζουν το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά τη λειτουργία τους.
Τα κτίρια με φυτεμένα δώματα συμβάλλουν στην αύξηση της αστικής βιοποικιλότητας και ιδίως στην προστασία και επιβίωση των επικονιαστών, προσφέρουν αυξημένη θερμομόνωση, συμμετέχουν σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ομβρίων υδάτων και λυμάτων, συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Τα κτίρια με μειωμένη κάλυψη οδηγούν σε αύξηση της διαθέσιμης σε κοινή χρήση γης, συμβάλλουν σε καλύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση των ομβρίων υδάτων, σε καλύτερο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, βελτιώνουν την αστική κινητικότητα όλων και ιδίως των εμποδιζόμενων ατόμων.