Πότε οδηγείται μια ρύθμιση σε απώλεια και με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει επανένταξη
Πότε οδηγείται σε απώλεια μια ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ; Μπορεί να ενταχθεί εν νέου κάποιος σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης; Ποιες είναι οι συνέπειες καθυστέρησης μίας δόσης της ρύθμισης; Με ποιον τρόπο συμψηφίζονται χρηματικές απαιτήσεις του οφειλέτη έναντι του Δημοσίου ή του ασφαλιστικού φορέα;
Αναλυτικές απαντήσεις σε ερωτήματα τα οποία απασχολούν όσες και όσους έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ δίνει η «DEALnews», αποκωδικοποιώντας τη νομοθεσία που διέπει το Υπερταμείο και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα χρέη που δημιουργούνται προς αυτό.
Ερ.: Πότε οδηγείται η ρύθμισή σε απώλεια;
Απ.: Η ρύθμιση του ν. 4152/2013, όπως τροποποιήθηκε με το ν.4997/2022, χάνεται: α) Λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής δεύτερης δόσης της ρύθμισης εντός δωδεκαμήνου ρύθμισης ή β) λόγω δημιουργίας νέας οφειλής.
Ειδικά η μη εμπρόθεσμη καταβολή και δεύτερης δόσης εντός του δωδεκαμήνου έχει ως συνέπεια και την απαγόρευση υπαγωγής της οφειλής σε νέα ρύθμιση.
Η ρύθμιση του άρθρου 54 του ν. 4305/2014 χάνεται:
α) Λόγω καθυστέρησης καταβολής δύο δόσεων ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης ή β) λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής μίας δόσης ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών ή γ) λόγω μη καταβολής των τρεχουσών εισφορών.
Η ρύθμιση του ν. 4321/2015 χάνεται: α) Λόγω καθυστέρησης πέραν της μίας δόσης ρύθμισης για έναν μήνα, ανά δωδεκάμηνο προγράμματος ρύθμισης, και β) λόγω μη καταβολής τρεχουσών εισφορών.
Ειδικότερα για τους οφειλέτες τ. ΟΑΕΕ και τ. ΕΤΑΑ, η απώλεια της ρύθμισης επέρχεται με καθυστέρηση τριών δόσεων της ρύθμισης πέραν του ενός μηνός ανά δωδεκάμηνο προγράμματος ρύθμισης.
Η ρύθμιση του ν.4611/2019 χάνεται εάν: α) Δεν καταβληθεί ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις ρύθμισης, β) δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2019, γ) δεν καταβληθούν εντός τριών μηνών από την άρση της αναστολής ή της αμφισβήτησης οι οφειλές που δεν είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση επειδή τελούσαν σε αναστολή είσπραξης, και δ) δεν καταβληθεί εντός τριών μηνών από την επίδοση της απορριπτικής απόφασης συνταξιοδότησης το σύνολο των οφειλόμενων δόσεων της ρύθμισης.
Επίσης, η ανατροπή της σύμβασης αναδιάρθρωσης εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων του ν.4469/2017 έναντι του e-ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ και, κατά συνέπεια, απώλεια της ρύθμισης, επέρχεται αυτοδίκαια στις εξής περιπτώσεις: α) Εάν δεν καταβληθεί από τον οφειλέτη προς το ΚΕΑΟ ποσό που αντιστοιχεί σε τρεις δόσεις, β) εάν δεν υποβληθεί η προβλεπόμενη ΑΠΔ εντός τριών μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής, γ) εάν δεν εξοφληθούν ή τακτοποιηθούν με νόμιμο τρόπο (αναστολή είσπραξης ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής) οφειλές οι οποίες δεν υπάγονται στη σύμβαση και βεβαιώθηκαν μετά την 31/12/2016 εντός 90 ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος ή σε περίπτωση δικαστικής επικύρωσης από την ημερομηνία επικύρωσης της παρούσας σύμβασης αναδιάρθρωσης ή προκειμένου για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την έναρξη ισχύος ή την επικύρωση της παρούσας σύμβασης εντός 60 ημερών από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.
Η απώλεια ρύθμισης εξωδικαστικού μηχανισμού του ν.4738/2020 επέρχεται κατά το μέρος που αφορά το ΚΕΑΟ στις εξής περιπτώσεις: α) εάν δεν καταβληθεί ποσό που υπερβαίνει την αξία τριών μηνιαίων δόσεων της, β) εάν το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση υπερβαίνει την αξία τουλάχιστον του 3% του συνολικά οφειλομένου, γ) εάν δεν εξοφληθούν ή τακτοποιηθούν με νόμιμο τρόπο οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες πριν από τη σύναψη της σύμβασης και δεν υπάγονται σε αυτήν εντός 90 ημερών από την ημερομηνία σύναψης της ή προκειμένου για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά τη σύναψη της σύμβασης εντός 60 ημερών από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, δ) εάν δεν υποβληθεί η προβλεπόμενη ΑΠΔ εντός τριών μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής, ε) εάν υποβληθεί αίτηση πτώχευσης κατά του οφειλέτη ή αν υποβληθεί δήλωση του ότι αναστέλλει τις πληρωμές του ή επισπεύδεται εκτέλεση κατά περιουσιακών του ή επίκειται η λήψη δικαστικών μέτρων κατά του, στο πλαίσιο οποιασδήποτε διαδικασίας αφερεγγυότητας, στ) εάν αποδειχθεί ότι η σύμβαση ρύθμισης βασίστηκε σε ανακριβείς ή ελλιπείς δηλώσεις ή στοιχεία που υπέβαλαν οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο οφειλέτης και μέλη της οικογένειάς του.
Ερ.: Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης, μπορεί να ενταχθεί κάποιος εκ νέου;
1) Δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση του άρθρου 28 του ν. 4321/2015 παρέχεται σε κάθε περίπτωση που τα αρμόδια όργανα του ΚΕΑΟ διαπιστώσουν απώλεια ρύθμισης οφειλόμενη σε γεγονός που δεν άπτεται των ευθυνών του οφειλέτη και παρά την αποδεδειγμένη πρόθεσή του για τη διατήρησή της. Σχετικό αίτημά πρέπει να υποβληθεί εντός τριμήνου από την απώλεια της ρύθμισης.
2) Στην περίπτωση της ρύθμισης του άρθρου 54 του ν. 4305/2014, εφόσον η απώλεια οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας, δύναται εντός δύο μηνών από την απώλειά της να υποβληθεί άπαξ αίτηση επανένταξης στη ρύθμιση μαζί με τα στοιχεία που θεμελιώνουν τη συνδρομή των λόγων ανωτέρας βίας.
Τα αιτήματα επανένταξης υποβάλλονται υπό την απαραίτητη προϋπόθεση της καταβολής του συνόλου των δόσεων, που υπολείπονται από την απώλεια μέχρι την επαναφορά της ρύθμισης, καθώς και των εκτός ρύθμισης οφειλών.
Ερ.: Ποιες οι συνέπειες καθυστέρησης μίας δόσης της ρύθμισης;
Απ.: Για τη ρύθμιση του ν. 4152/2013, όπως τροποποιήθηκε με τον ν.4997/2022, η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης ανά δωδεκάμηνο ρύθμισης συνεπάγεται επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%. Για τη ρύθμιση του άρθρου 54 του ν. 4305/2014, η καθυστέρηση πληρωμής δόσης συνεπάγεται επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 2%.
Επισημαίνεται ότι η καθυστέρηση δόσης μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να συνεπάγεται απώλεια των ρυθμίσεων, βάσει όλων των ισχυουσών διατάξεων.
Ερ.: Με ποιον τρόπο συμψηφίζονται χρηματικές απαιτήσεις του οφειλέτη έναντι του Δημοσίου, που προέρχονται από επιστροφές φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος με ρυθμισμένες οφειλές προς ΕΦΚΑ;
Απ.: Ο συμψηφισμός που αφορά χρηματικές απαιτήσεις του οφειλέτη έναντι του Δημοσίου από επιστροφές ΦΠΑ και του Φόρου Εισοδήματος με οφειλές προς τους ΦΚΑ χωρεί και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, μέχρι του ποσού που αντιστοιχεί έως το 1/7 των εναπομεινασών δόσεων. Στην περίπτωση αυτή, τα αντίστοιχα ποσά προς συμψηφισμό εξοφλούν κατά προτεραιότητα τις τελευταίες δόσεις ρύθμισης.
Στις περιπτώσεις του συμψηφισμού των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του ασφαλιστικού φορέα μέχρι του ύψους των οφειλών, τα ποσά των απαιτήσεων του οφειλέτη συμψηφίζονται με τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ