Η αποχώρηση Παπαλεξόπουλου, το déjà vu Θεοδωρόπουλου και η… αντισυστημική Τσέτη
H ανακοίνωση του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου πως δεν προτίθεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρεία του ΣΕΒ, η επισημοποίηση της διεκδίκησης της θέσης από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και η φιλοδοξία της Ιουλίας Τσέτη να είναι η πρώτη γυναίκα σε ένα ανδροκρατούμενο φορέα συνθέτουν το σκηνικό που διαμορφώνεται στην Ξενοφώντος.
Σε μία λίγο ως πολύ αναμενόμενη -ειδικά για όσους είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε από κοντά, στις εγκαταστάσεις του ομίλου ΤΙΤΑΝ Cement International στο Μαρμάρι/Βοιωτίας- απόφαση ο νυν πρόεδρος του συνδέσμου επιβεβαίωσε την αποχώρησή του. «Κλείσιμο» δύο συνεχόμενων θητειών -με τα συν και τα μείον-, με διακριτή την πρόθεση να επικεντρωθεί (και) στο άνοιγμα της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας στην αγορά των ΗΠΑ.
Για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, talk of the town πως θα έθετε υποψηφιότητα, διαρροές τον έφερναν ως μόνο διεκδικητή και αδιαφιλονίκητο διάδοχο του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου. Επί της ουσίας, αλλάζοντας ο ίδιος τη στάση του σε σχέση με προηγούμενες εκλογές, όταν είχε επικαλεστεί φόρτο εργασίας για να μην αποδεχθεί -δις- πρόταση για να αναλάβει πρόεδρος κοινής αποδοχής – μοναδική υποψηφιότητα.
Εκτοτε άλλαξαν πολλά, με νέους κλάδους της εγχώριας οικονομίας να κερδίζουν θέσεις στη σκακιέρα, με τη φαρμακοβιομηχανία να είναι ένας από αυτούς. Με σημαντικές επενδύσεις, καινοτομία, εξαγωγικό προσανατολισμό και διεθνή στήριξη, ήταν αναμενόμενο πως θα διεκδικούσε και στα διοικητικά του συνδέσμου κάτι περισσότερο από τη θέση του αντιπροέδρου, που έχει η Ιουλία Τσέτη. Διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, δεν έκρυψε τη φιλοδοξία της για τη προεδρία του ΣΕΒ, που εδώ και καιρό είναι Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (από Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών για 23 προεδρίες…).
Το δεδομένο των σίγουρα δύο υποψηφιοτήτων θέτει νέα δεδομένα, καθώς αυτήν τη φορά θα στηθεί κάλπη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. O Σπύρος Θεοδωρόπουλος ενδιαφέρεται για την κορυφαία θέση των βιομηχάνων, άλλωστε είναι ένας εκ των τριών αντιπροέδρων και ο αρχαιότερος μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Η Ιουλία Τσέτη έχει τη συγκυρία υπέρ της, στο Δ.Σ., εκτός από την ίδια, συμμετέχουν άλλες τρεις γυναίκες-μέλη – Πέγκυ Αντωνάκου, γενική διευθύντρια Google νοτιοανατολικής Ευρώπης, Νάγια Καλογεράκη, Chief Operating Officer της Coca-Cola HBC A.G. (CCHBC), και Ασημίνα Τζίκα (ELVIAL). Παράλληλα, profumo di donna κυριαρχεί σε όλο και περισσότερους φορείς, ενδεικτικά οι Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου (ΕΒΕΑ), Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου (ΣΑΕ), Χλόη Λασκαρίδη (ΛΑΜΨΑ), Χριστίνα Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ) κ.ά.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΠΟΣΤΑ
Καταγράφηκε πτωτική πορεία, από 37% σε 32%, στην Ελλάδα το 2024
Οπως επιβεβαιώνεται, ωστόσο, και από την Grant Thornton, σχετική έκθεση «Women in Business 2024», το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις παγκοσμίως κατέγραψε περαιτέρω άνοδο κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες το 2024, στο 33,5%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 35%. Σε αντιδιαστολή, στην Ελλάδα το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις κατέγραψε πτώση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το 2024, στο 32% έναντι 37% το περασμένο έτος. Συνολικά, βέβαια, από το 2004 μέχρι σήμερα το σχετικό ποσοστό έχει σημειώσει άνοδο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Ενα discount που ενδεχομένως να μετρήσει για τα περίπου 700 μέλη του συνδέσμου. Θα μπορούσε ο ικανός αριθμός μελών -δυνητικά- ψηφοφόρων να ανατρέψει παραδοσιακούς συσχετισμούς και παγιωμένες καταστάσεις δεκαετιών; Θα έχει ενδιαφέρον εάν, λ.χ., η υποψηφιότητα της Ιουλίας Τσέτη προσλάβει «αντισυστημικά» χαρακτηριστικά, ποια θα είναι τα lobbies ακόμη και σε κλάδους που δραστηριοποιούνται οι υποψήφιοι.
Ερώτημα που θα γείρει το «νέο αίμα»
Η παλαιά φρουρά θα στηρίξει τον παλαιό Θεοδωρόπουλο, οι επιχειρηματίες του κλάδου (Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ιωάννης Γιώτης κ.ά.) τι στάση θα τηρήσουν; Το μακεδονικό lobby, με τη Μαίρη Χατζάκου (ΜΕΒΓΑΛ) και επί σειρά ετών στενή συνεργάτιδα του mr Bespoke και πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, με επιρροή σε μέλη του ΣΕΒ, η νέα γενιά, οι επιχειρηματίες από κλάδους λ.χ. τεχνολογίας, start up, καινοτομίας, το λεγόμενο νέο αίμα, συνδυαστικά με το γυναικείο στοίχημα να εκλεγεί για πρώτη φορά μία δική τους στην υψηλότερη θέση του συνδέσμου τι δυναμική έχουν;
Το γεγονός και μόνο πως για πρώτη φορά στα 119 χρόνια του θεσμού θα στηθούν κάλπες μεταξύ βιομηχάνων, επιχειρηματικών μελών, επικεφαλής νέων κλάδων-τομέων δραστηριότητας με διαφορετική νοοτροπία και προτεραιότητες προσδίδει ενδιαφέρον στη σχετική διαδικασία.
Στην κάλπη του Ιουνίου, έπειτα από αυτήν των ευρωεκλογών, με εύλογο το ερώτημα εάν το Μ.Μ;;;;;;;;;; κλίνει προς τη μία ή την άλλη υποψηφιότητα.
Προσώρας δύο οι διεκδικητές, γιατί φημολογείται πως θα υπάρξει και τρίτος, για ευνόητους λόγους. Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από 25 άνδρες προέδρους στην ηγεσία του ΣΕΒ, το profumo di donna διεκδικεί με αξιώσεις την ανατροπή.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ