Προσπάθεια εργαλειοποίησης εθνικών θεμάτων για μικροκομματικά οφέλη καταλογίζει στην αντιπολίτευση το Μέγαρο Μαξίμου
Του Κώστα Καββαδία
Την αναζωπύρωση του θέματος της παραχώρησης ελληνικών συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία προκαλούν με εκτενές τους άρθρο οι «Financial Times», με φόντο την πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των πιέσεων δυτικών συμμάχων, καθώς διαθέτουν μεγάλο αριθμό αντιαεροπορικών συστημάτων, τα οποία ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι φαίνεται πως επιθυμεί διακαώς για την ενίσχυση των ουκρανικών στρατευμάτων.
Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες εβδομάδες, όταν ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος αποκάλυπτε με διαδοχικές αναρτήσεις ότι Ελλάδα και Ουκρανία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την παραχώρηση των συστημάτων Patriot και των S-300.
Οπως και τώρα, έτσι και τότε, η ελληνική κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να διαψεύσει τα σενάρια αυτά, όμως η υπόθεση παραμένει απολύτως ανοιχτή και οι πιέσεις της Δύσης διαρκώς εντείνονται. Μετά τη διαδικτυακή σύνοδο του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ -με τη συμμετοχή και της Ουκρανίας-, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε ότι οι σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί να παράσχουν στην Ουκρανία πρόσθετα συστήματα αεράμυνας, στρέφοντας το βλέμμα σε συγκεκριμένες χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε στους «Financial Times» πως τα κράτη-μέλη αναμένεται να κάνουν ακόμα ένα βήμα προς τα μπροστά και να προσφέρουν στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.
Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα αποτέλεσε ακόμα μία ευκαιρία για νέες προτροπές των Ευρωπαίων ηγετών προς τον Ελληνα πρωθυπουργό αλλά και τον Ισπανό ομόλογο του για να δωρίσουν οπλικά συστήματα στο Κίεβο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιμένει ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον ισχύει το «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά».
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
«Στους δύο ηγέτες, των οποίων οι Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτουν περισσότερα από 12 συστήματα Patriot, αλλά και κάποια ακόμα συστήματα, όπως τα S-300, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τους επισήμαναν ότι οι ανάγκες τους δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετωπίζουν καμία επικείμενη απειλή. Ολοι ξέρουμε ποιος τα έχει (σ.σ.: τα συστήματα αεράμυνας), όλοι ξέρουμε πού βρίσκονται και όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει πραγματικά ανάγκη» δήλωσε χαρακτηριστικά μία ανώτερη πηγή στους «FT».
Στον ίδιο τόνο τοποθετήθηκε και ένας ανώτερος διπλωμάτης της Ε.Ε. που συμμετείχε στις προετοιμασίες της Συνόδου Κορυφής. «Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν άμεση ανάγκη των συστημάτων αεράμυνάς τους, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς» επεσήμανε χαρακτηριστικά, δείγμα των ξεκάθαρων προθέσεων της ευρωπαϊκών ηγεσιών στο συγκεκριμένο θέμα.
Το διπλωματικό παρασκήνιο είναι έντονο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν την κυβέρνηση για νέα επεισόδια μυστικής διπλωματίας σε βάρος των συμφερόντων της χώρας και ζητούν άμεση ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπίας για το περιεχόμενο των συμφωνιών με την ουκρανική πλευρά, εάν αυτές αφορούν την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας, καθώς και το ενδεχόμενο κόστος τους στην άμυνα της χώρας.
Το Μέγαρο Μαξίμου καταλογίζει στην αντιπολίτευση προσπάθεια εργαλειοποίησης εθνικών θεμάτων για μικροκομματικά οφέλη και επιδιώκει να αλλάξει την ατζέντα, προαναγγέλλοντας μέχρι και… Iron Dome για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας.
Οι επικείμενες ευρωεκλογές αποτελούν ακόμα έναν ανασταλτικό παράγοντα για άμεση λήψη κυβερνητικών πρωτοβουλιών, καθώς το επιχείρημα της αποδυνάμωσης της ελληνικής αεράμυνας αναμφίβολα προκαλεί πρόσθετη δημοσκοπική φθορά στο κυβερνών κόμμα.
Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση της παραχώρησης συστημάτων αεράμυνας είναι δεδομένο πως θα μας απασχολήσει και το επόμενο διάστημα, όσο μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Η ΣΤΑΣΗ ΓΕΡΜΑΝΩΝ & ΟΛΛΑΝΔΩΝ
Άρον άρον κονδύλι 65 δισ. € από τις ΗΠΑ
Η αντεπίθεση της Μόσχας στο πεδίο των μαχών και ο φόβος να χαθούν κι άλλα ουκρανικά εδάφη επέσπευσαν την αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο, με το αστρονομικό ποσό που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων να αγγίζει τα 65 δισ. ευρώ.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο προχώρησε πρόσφατα σε νέα, επείγουσα έκκληση στους δυτικούς συμμάχους για επιπλέον επτά συστήματα αεράμυνας, όπως τα αμερικανικής κατασκευής Patriot ή τα σοβιετικής τεχνολογίας συστήματα S-300, καθώς η Ρωσία εντείνει μια αεροπορική – πυραυλική εκστρατεία κατά των πόλεων και των υποδομών ενέργειας της χώρας.
Μέχρι τώρα, μόνον η Γερμανία, διά στόματος του Ολαφ Σολτς, έχει ανακοινώσει αποστολή συστήματος Patriot. Η Γερμανία, δε, ήταν από τις πρώτες που υποσχέθηκε επιπλέον ένα σύστημα αεράμυνας Patriot, και ακολούθησε η Ολλανδία, η οποία ανακοίνωσε πως θα διαθέσει επιπλέον περίπου 210 εκατομμύρια δολάρια για πυρομαχικά αεράμυνας και πυροβολικού για το Κίεβο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ