Τα τελευταία ψώνια για το πασχαλινό τραπέζι αρχίζουν να κάνουν οι καταναλωτές ολοκληρώνοντας την έρευνα αγοράς.
«Οι τιμές δεν έχουν αλλάξει από τη Μεγάλη Δευτέρα, που έχουμε βάλει μία τιμή μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Ο πρώτος καταναλωτής με τον τελευταίο πρέπει να έχουν πάρει την ίδια τιμή», είπε ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών.
Στη Βαρβάκειο το αρνί και το κατσίκι κοστίζουν από 10 έως 13 ευρώ/κιλό και οι συκωταριές 7 ευρώ.
Στα κρεοπωλεία τα αμνοερίφια από 14,70 έως 17,90 ευρώ/κιλό και οι συκωταριές 12 ευρώ.
Στα σούπερ μάρκετ το αρνί και το κατσίκι δεν ξεπερνούν τα 11 ευρώ και οι συκωταριές φτάνουν τα 7,90 ευρώ.
«Αλμυρές» σαλάτες, «πικρά» ποτά
Από το περισσότερο μέχρι το λιγότερο, όλα τα προϊόντα του πασχαλινού τραπεζιού έχουν ανατιμηθεί, εκτοξεύοντας το κόστος του γεύματος στα ύψη. Σύμφωνα με το το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, φέτος είναι ακριβότερα τα κρεμμύδια 22,7%, οι πατάτες 18,6%, τα καρότα 13,6%, οι ντομάτες 30,3%, η φέτα 20,7%, τα αναψυκτικά 3,8%, τα ποτά 4,4%.
Έτσι, το κόστος για το φετινό πασχαλινό τραπέζι υπολογίζεται από 89 έως 130 ευρώ.
Το κόστος αυτό αφορά μόνο σε τραπέζια που δεν θα μπει σούβλα, καθώς έχει υπολογιστεί με μόλις πέντε κιλά κρέατος. Όσοι επιλέξουν τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος, θα πληρώσουν πολύ περισσότερα για να τηρήσουν το έθιμο.