Τι ισχύει και ποιες είναι οι συνέπειες της κατάσχεσης ακινήτου για οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ; Πότε ο προϊστάμενος του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού; Με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται η αναστολή εκτέλεσής του; Είναι δυνατές η άρση κατάσχεσης και η εξάλειψη υποθήκης επί ακινήτου για χρέη προς ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ;
Με βάση την ανάλυση της κείμενης νομοθεσίας που διέπει τον e-ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, η «Dealnews» δίνει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που αφορούν τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς τον e-EFKA.
Ερ.: Ποιες είναι οι συνέπειες της κατάσχεσης ακινήτου;
Απ.: Από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου και των συστατικών στοιχείων και παρακολουθημάτων του ακινήτου, ακόμα και εάν αυτά δεν περιγράφονται στην έκθεση κατάσχεσης.
Ερ.: Η έκθεση κατάσχεσης σημαίνει και πλειστηριασμό;
Απ.: Οχι. Πρόγραμμα πλειστηριασμού κατασχεθέντος ακινήτου κυριότητας οφειλέτη του e-ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ προσδιορίζεται από την υπηρεσία -κατά τις διατάξεις του Ν.Δ. 356/74, όπως ισχύουν-, όταν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις (ο οφειλέτης δεν καταβάλλει ή δεν ρυθμίζει τις οφειλές του), προκειμένου να εισπραχθούν οι απαιτήσεις του δικαιούχου ασφαλιστικού φορέα.
Ερ.: Πότε ο προϊστάμενος ΚΕΑΟ εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού;
Απ.: Εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση 40 ημερών και εντός τεσσάρων μηνών από την κατάσχεση ο αρμόδιος προϊστάμενος της Περιφερειακής Δ/νσης ή του Αποκεντρωμένου Τμήματος ΚΕΑΟ εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού, ορίζοντας ημερομηνία πλειστηριασμού εντός πεντε μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος (άρθρο 41 ΚΕΔΕ). Εάν δεν διενεργηθεί ο πλειστηριασμός την ορισθείσα με το πρόγραμμα ημέρα, εκδίδει νέο πρόγραμμα εντός έτους από την ημέρα που ο πλειστηριασμός δεν διενεργήθηκε ή ανεστάλη και ορίζει νέα ημερομηνία κατά τα ανωτέρω. Οι ανωτέρω προθεσμίες δεν τηρούνται εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος που αναφέρεται σε αιτιολογημένη έκθεση του προϊσταμένου Περιφερειακής Δ/νσης ή Αποκεντρωμένου Τμήματος ΚΕΑΟ.
Ερ.: Η έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού μετά την πάροδο των νόμιμων προθεσμιών επιφέρει ακυρότητα αυτού;
Απ.: Οχι, κατ’ άρθρο 41 του Ν.Δ. 356/74, όπως ισχύει.
Ερ.: Με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται η αναστολή εκτέλεσης του εκδοθέντος προγράμματος πλειστηριασμού;
Απ.: Με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών του σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις ή με την έκδοση δικαστικής απόφασης περί αναστολής του.
Ερ.: Ποιος είναι ο τρόπος διενέργειας των κατά ΚΕΔΕ διενεργούμενων πλειστηριασμών και της δημοσίευσης των περιλήψεων των προγραμμάτων πλειστηριασμού;
Απ.: Από την 1η Μαΐου 2028, οι κατά ΚΕΔΕ διενεργούμενοι αναγκαστικοί πλειστηριασμοί, κατά τα πρότυπα της κοινής αναγκαστικής εκτέλεσης, διεξάγονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμού (ΗΛΣΥΠΛΕΙΣ) και μέσω του διαδικτυακού τόπου www.eauction.gr. Επίσης, οι περιλήψεις των προγραμμάτων πλειστηριασμού δημοσιεύονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα δημοσιεύσεων πλειστηριασμών του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του τ. Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (www. deltiotnomic.gr).
Ερ.: Πότε μεταβιβάζεται η κυριότητα πλειστηριασθέντος ακινήτου στον υπερθεματιστή;
Απ.: Μετά τη μετεγγραφή της περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο. Μέχρι τότε η κυριότητα παραμένει στον κύριο του ακινήτου.
Ερ.: Μετά την επιβολή από τους ασφαλιστικούς φορείς ή από οποιονδήποτε τρίτο κατάσχεσης σε περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη, μπορεί να επιβληθεί άλλη κατάσχεση για άλλες οφειλές προς ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ στο ίδιο περιουσιακό στοιχείο;
Απ.: Ναι, κατ’ άρθρο 12 Ν.Δ. 356/74 (ΚΕΔΕ).
Ερ.: Είναι δυνατή η άρση κατάσχεσης και η εξάλειψη υποθήκης επί ακινήτου για χρέη προς ΕΦΚΑ /ΚΕΑΟ;
Απ.: Ναι, μετά την εξόφληση ή τη διαγραφή του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε το μέτρο ή μετά την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο όργανο, με συγκεκριμένους, κατά περίπτωση, όρους αποδέσμευσης.
Ασφάλιση
Διακοπή λόγω θέσης σε εταιρία που είναι σε εκκαθάριση
Τη διακοπή ασφάλισης λόγω θέσης εταιρίας σε καθεστώς εκκαθάρισης προβλέπει η σχετική διάταξη του άρθρου 127 του νόμου 5078/2023 «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και λοιπές διατάξεις».
Με τη σχετική διάταξη ορίζεται ότι: «Η ασφαλιστική σχέση με τον e-ΕΦΚΑ προσώπων που έχουν την ιδιότητα εταίρου προσωπικής ή κεφαλαιουχικής εταιρίας ή μέλους διοικητικού συμβουλίου ανώνυμης εταιρίας παύει την τελευταία ημέρα του μήνα που η εταιρία τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης».
Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση προσώπων που έχουν μία από αυτές τις ιδιότητες και ταυτόχρονα την ιδιότητα του εκκαθαριστή της εταιρίας. Ο e-ΕΦΚΑ υποχρεούται να διακόψει την ασφαλιστική σχέση αυτεπάγγελτα.
Σημειώνεται ότι η ασφαλιστική σχέση των προσώπων αυτών με τον e-ΕΦΚΑ διατηρείται για την άλλη υπακτέα στην ασφάλιση απασχόλησή τους.
Για την πληρέστερη κατανόηση και την ενιαία εφαρμογή της ως άνω διάταξης, από τον e-ΕΦΚΑ δίνονται οι εξής διευκρινίσεις: Εφόσον μια εταιρία (προσωπική ή κεφαλαιουχική) εισέλθει στο στάδιο της εκκαθάρισης, συνεχίζει μεν να υφίσταται ως νομικό πρόσωπο, αλλά οι σκοποί της αλλάζουν, παύει να λειτουργεί για την επίτευξη των σκοπών της που ορίζονται στο καταστατικό και υφίσταται μόνο για τους σκοπούς της εκκαθάρισης, δηλαδή την περάτωση των εκκρεμών υποθέσεων της εταιρίας, την εξόφληση των χρεών, την είσπραξη των απαιτήσεων, τη ρευστοποίηση της περιουσίας και τη διανομή του προϊόντος της εκκαθάρισης στους εταίρους.
Από την τελευταία ημέρα του μήνα οπότε μία εταιρία (προσωπική ή κεφαλαιουχική) περιέρχεται σε εκκαθάριση, οι εταίροι αυτής καθώς και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ανώνυμης εταιρίας δεν ασκούν πλέον δραστηριότητα ασφαλιστέα στον e-ΕΦΚΑ και, συνεπώς, διακόπτεται η υποχρεωτική τους ασφάλιση ως μη μισθωτοί ασφαλισμένοι.
Επισημαίνεται ότι και σε περίπτωση που εταιρία με τη μορφή Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (ΙΚΕ) τίθεται σε εκκαθάριση, διακόπτεται η ασφάλιση στον e-ΕΦΚΑ και του διαχειριστή που δεν έχει την ιδιότητα μέλους/εταίρου (τρίτο πρόσωπο) την τελευταία ημέρα του μήνα οπότε η εταιρία τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Επίσης, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι, εφόσον διαπιστώνεται από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ η λύση και η θέση εταιρίας σε εκκαθάριση, από στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης και καταχώρισης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) θα πρέπει να διακόπτεται αυτεπάγγελτα η ασφάλιση των προσώπων αυτών από το Μητρώο Μη Μισθωτών ασφαλισμένων την τελευταία ημέρα του μήνα οπότε η εταιρία τέθηκε σε εκκαθάριση.
Σε περίπτωση που τα ανωτέρω πρόσωπα έχουν υποχρέωση ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ λόγω άλλης απασχόλησης/δραστηριότητας, η ασφάλισή τους στον φορέα διατηρείται.
Της παρούσας να λάβει γνώση, με ευθύνη των προϊσταμένων διευθύνσεων και τμημάτων, το προσωπικό αρμοδιότητάς τους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ