Ι.ΜΙΧΟΣ – EPSILON NET: Μετά το ελληνικό success story, αναζητά διεθνείς εκαιρίες – από το μικρό γραφείο, στο Deal με την General Atlantic
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Θυμόταν σε μια παλαιότερη εξομολόγησή του ο Ιωάννης Μίχος, από τα πρόσωπα των ημερών στην αγορά της Πληροφορικής, ότι ξεκίνησε κάποτε την επαγγελματική του πορεία, σε αρκετά νεαρή ηλικία, από ένα μικρό γραφείο, ως φορολογικός σύμβουλος επιχειρήσεων.
Τα χρόνια πέρασαν -οι δεκαετίες, για την ακρίβεια- και το «τότε» και το «τώρα» δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη… σχέση, πλην του ανθρώπου, ο οποίος πρωταγωνιστεί στα γεγονότα.
Ο ιδρυτής, μεγαλομέτοχος και CEO ενός ραγδαία αναπτυσσόμενου ομίλου Πληροφορικής, της Epsilon Net, βρίσκεται πάλι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, λόγω του μεγάλου «τριπλού deal» που πέτυχε, με σύμμαχο την Εθνική Τράπεζα, αλλά και με το αμερικανικό mega fund General Atlantic, για την εξαγορά του υπολοίπου 37,08% της εισηγμένης, έτσι ώστε να φτάσουν ει δυνατόν ακόμα και στο 100%, ως κάτοχοι (αθροιστικά) αρχικώς του 62,92%, μερίδιο που αυξάνεται μέσα από χρηματιστηριακές συναλλαγές.
Ο ίδιος μπήκε με ένα μερίδιο 55,42%, που σκοπεύει να διατηρήσει, η ΕΤΕ με 7,5% και με στόχο να το διπλασιάσει άμεσα, με ένα ποσό κάτω από 50 εκατ. ευρώ, ενώ το fund θα καταβάλει έως 200 εκατ. ευρώ για το εναπομείναν 29,58%.
Η δομή της συμφωνίας θα γίνει πιο ξεκάθαρη όσο θα κυλά ο καιρός, με στόχο των τριών να αποδειχθεί επιτυχημένη η δημόσια πρόταση, με προσφερόμενο τίμημα 12 ευρώ ανά μετοχή, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η αποτίμηση της Epsilon Net εκτινάσσεται με βάση αυτό στα 650,4 εκατ. ευρώ (άρα απαιτούνται 241,17 εκατ. ευρώ για το 37,08%, αν το τίμημα μείνει στα 12 ευρώ.).
«Επί 30 φορές» τα έσοδα στην 20ετία
Το μέγεθος του επιτεύγματος του κ. Μίχου επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς που συνοδεύουν το success story της εταιρίας του στην Ελλάδα, αναζητώντας πλέον το νέο «El Dorado» της Πληροφορικής εκτός συνόρων.
Αν σήμερα η Epsilon Net κοστολογείται τουλάχιστον 650,4 εκατ. ευρώ και καταγράφει έσοδα 93,23 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2023, με ισχυρή κερδοφορία, μια σύντομη αναδρομή στον χρόνο δείχνει τις διαφορές:
Το 2019, πριν από την έναρξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, ο κύκλος εργασιών του ομίλου δεν ξεπερνούσε τα… 17,98 εκατ. ευρώ και, αν γυρίσει κανείς ακόμα πιο πίσω, το μακρινό 2005 ήταν μόλις στα 5,164 εκατ. ευρώ.
Με δεδομένο τον στόχο να αυξηθεί ο τζίρος πάνω από 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2025, σε βάθος μιας 20ετίας η άλλοτε μικρή Ανώνυμη Βιοτεχνική και Εμπορική Εταιρεία Πληροφορικής, Εκπαίδευσης και Προϊόντων Υψηλής τεχνολογίας πολλαπλασιάσει το μέγεθός της «επί 30 φορές»! Σε σύγκριση με την περσινή χρήση, η αύξηση είναι «επί 18» από το 2005 έως το 2023.
Ο ρόλος του ψηφιακού μετασχηματισμού στη μεγέθυνση της εταιρίας φαίνεται πάλι από τους αριθμούς: μέχρι το 2019 η Epsilon Net πολλαπλασίασε τον κύκλο εργασιών της από το 2005 κατά 3,5 φορές και από το 2019 έως το 2023 κατά 5,2 φορές. Η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στα χρόνια του digital transformation των ελληνικών επιχειρήσεων, στις οποίες απευθύνονται το λογισμικό, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της εισηγμένης, είναι προφανής…
Ο πολλαπλασιασμός μεγεθών θα… συνεχιστεί, κατά τα φαινόμενα, αν αναλογισθεί κάποιος ότι η συμπόρευση με την General Atlantic υπόσχεται να ανοίξει πολύ μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ορίζοντες για την Epsilon Net.
Από το μικρό εκείνο γραφείο, που συνηθίζει να μνημονεύει ο Ιωάννης Μίχος, όταν φέρνει στο μυαλό του τα πρώτα δύσκολα χρόνια της επαγγελματικής του διαδρομής, σήμερα η Epsilon Net τρέφει προσδοκίες για την αξιοποίηση νέων ευκαιριών στο διεθνές, πλέον, τεχνολογικό περιβάλλον, ύστερα από τους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης που πετυχαίνει στην ελληνική αγορά Πληροφορικής κατά την τελευταία, κυρίως, τετραετία.
Στην παρούσα φάση, ο ελληνικός όμιλος μιλά για σταδιακή ανάπτυξη των εργασιών του στο εξωτερικό μέσω θυγατρικών εταιριών (Κύπρος και Ρουμανία) και μέσω διαδικτυακών πωλήσεων (Epsilon Hospitality)…
Ο ίδιος ο κ. Μίχος θεωρεί ότι με δύο ισχυρούς συνεργάτες, όπως η Εθνική Τράπεζα και η General Atlantic, μέσω της θυγατρικής της Ginger Digital BidCo, θα μπορέσει να αδράξει περισσότερες και μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο διεθνές περιβάλλον, με βασική προϋπόθεση, φυσικά, να ευοδωθεί το πλάνο της τριπλής συμμαχίας για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Epsilon Net, με άμεσο στόχο ένα ποσοστό άνω του 90%, έτσι ώστε να βγει από το Χ.Α.
Η General Atlantic είναι ένα private equity fund με έδρα τις ΗΠΑ, που διαχειρίζεται ενεργητικό 84 δισ. δολ. και υπόσχεται αφενός πρόσβαση για την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές του εξωτερικού, και αφετέρου συνέργειες με άλλες τεχνολογικές επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης, στις οποίες κατέχει μερίδια στο εξωτερικό.
Η σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με την Εθνική Τράπεζα ολοκληρώθηκε πέρυσι και, πέρα από την απόκτηση ενός ποσοστού 7,5% (με πρόβλεψη για επιπλέον 7,5% στην τριετία), περιλαμβάνει εμπορική διάσταση, για τον από κοινού σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών στους τομείς του business software, του e-commerce και του fintech.
Ωστόσο, αυτό το +7,5% αναμένεται να προέλθει για την ΕΤΕ πλέον από την αγορά και όχι από την πλευρά Μίχου. Deal το οποίο αποτιμήθηκε πάνω από 30 εκατ. ευρώ και ήδη η τράπεζα απολαμβάνει σημαντικές υπεραξίες…
Η «ΑΠΟΧΗ» ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Με το «βλέμμα» στο 1+ δισ. ευρώ του business software
Η αγορά της Πληροφορικής στην Ελλάδα παρομοιάζεται με «φλέβα χρυσού», λόγω της ταχύτατης ανάπτυξής της στα χρόνια του ψηφιακού μετασχηματισμού, αν και πολλοί πιστεύουν ότι αργότερα ίσως μειώσει ρυθμούς, όταν, π.χ., ολοκληρωθούν και παραδοθούν κυρίως τα ψηφιακά έργα του Δημοσίου, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης (ο φόρτος, σε σχέση με τα στενά χρονικά περιθώρια και τις καθυστερήσεις σε κάποιους διαγωνισμούς, όπως και οι ελλείψεις σε αντίστοιχο έμψυχο δυναμικό ήδη δημιουργούν συζητήσεις περί πιθανών παρατάσεων…).
Η Epsilon Net, ωστόσο, δεν συμμετέχει σε έργα του Δημοσίου, ωφελείται όμως έμμεσα από τις επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για τις επενδύσεις σε ψηφιακά «εργαλεία», αναγκασμένες να τηρούν τις νέες υποχρεώσεις τους προς τις φορολογικές και άλλες Αρχές – ένα κομμάτι του κλάδου, που εκτιμάται ότι θα τριπλασιάσει τη σχετική «πίτα» του τα προσεχή χρόνια, από 300-400 εκατ. ευρώ σε πάνω από 1 δισ. ευρώ, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους τζίρους των εταιριών Πληροφορικής που ειδικεύονται στο business software.
Ο κ. Μίχος χαρακτηρίζεται διορατικός από πηγές της αγοράς και με τις κινήσεις του δείχνει, κατά πολλούς, ότι θέλει να προλάβει τις ευκαιρίες (και τις εξελίξεις) και σε διεθνές επίπεδο, ίσως δε να προνοήσει σε περίπτωση ενός ενδεχόμενου μελλοντικού κορεσμού της ελληνικής αγοράς.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ