Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα: Τι είναι το bitcoin, το ethereum και τα «token», τι σημαίνει «staking», «blokchain» και «crypto airdrop», πώς λειτουργούν οι «έξυπνες συμβάσεις» και πώς μπορεί να γίνει διαχείριση του κινδύνου – ρίσκου
Οι τεχνολογίες εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες αλλάζουν δομικά τον κόσμο, την καθημερινότητα και το σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Από τον κανόνα αυτό δεν θα μπορούσα να ξεφύγουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι αγορές χρήματος ευρύτερα. Καταλυτικό ρόλο στις σαρωτικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα εδώ και περίπου μια δεκαπενταετία διαδραματίζουν τα κρυπτονομίσματα και κάθε μορφής «ψηφιακό χρήμα», που ήδη έχουν καταστήσει ισχυρή την παρουσία τους στη διεθνή οικονομία, δημιουργώντας νέα πεδία επενδύσεων. Δεδομένου ότι το φαινόμενο «cryptocurrencies» ήρθε για να μείνει, η «DEALnews» παρουσιάζει έναν επενδυτικό οδηγό για τα κρυπτονομίσματα, με πληροφορίες σε σχέση με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, τη νέα αγορά που έχουν δημιουργήσει, τις «αλυσίδες μπλοκ» («blokchain»), τα πονταρίσματα («staking») και τις έξυπνες συμβάσεις.
Σήμερα, περίπου 16 χρόνια μετά την εμφάνιση του πρώτου κρυπτονομίσματος, του bitcoin, υπάρχουν περίπου 20.000 «ψηφιακά νομίσματα»! Πέραν του BTC, εξίσου διαδεδομένο είναι το Ethereum, για τον λόγο αυτό ο «οδηγός» της «DEALnews» επικεντρώνεται στην παρουσίαση αυτών των δύο κρυπτονομισμάτων, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι χρόνο με τον χρόνο, τους επενδυτές και όχι μόνο θα απασχολούν ολοένα και περισσότερα «ψηφιακά νομίσματα».
Ερ.: Τι είναι τα κρυπτονόμισματα;
Τα κρυπτονομίσματα είναι συνήθως αποκεντρωμένα ψηφιακά χρήματα που έχουν σχεδιαστεί για χρήση μέσω του διαδικτύου. Στα πιο δημοφιλή συμπεριλαμβάνονται τα bitcoin, ethereum, tether και solana. Αλλα γνωστά κρυπτονομίσματα περιλαμβάνουν τα tezos, EOS και ZCash. Μερικά είναι παρόμοια με το bitcoin. Αλλα πάλι βασίζονται σε διαφορετικές τεχνολογίες ή έχουν νέα χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να κάνουν περισσότερα από τη μεταφορά αξίας.
Τα cryptos καθιστούν δυνατή τη μεταφορά αξίας στο διαδίκτυο χωρίς την ανάγκη μεσάζοντα, όπως μιας τράπεζας, επιτρέποντας τη διακίνησή της σχεδόν αμέσως, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, με χαμηλές χρεώσεις.
Τα κρυπτονομίσματα συνήθως δεν εκδίδονται, ούτε ελέγχονται από καμία κυβέρνηση ή άλλη κεντρική Αρχή. Η διαχείρισή τους γίνεται από δίκτυα υπολογιστών που εκτελούν δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Γενικά όποιος θέλει να συμμετάσχει μπορεί.
Ερ.: Τι είναι το bitcoin;
Οπως ο… μύθος αναφέρει, το bitcoin δημιουργήθηκε από τον Satoshi Nakamoto. Ετσι εικάζεται ότι λέγεται το πρόσωπο (ή η… ομάδα;) που περιέγραψε τη νέα τεχνολογία των ψηφιακών νομισμάτων σε μια λευκή βίβλο το 2008. Το bitcoin είναι ψηφιακό χρήμα, που επιτρέπει συναλλαγές στο διαδίκτυο. Τα αρχικά BTC αποτελούν τη συντομογραφία του bitcoin.
Σε αντίθεση με υπηρεσίες όπως το Venmo και το PayPal, τα οποία βασίζονται στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα για την άδεια μεταφοράς χρημάτων και σε υπάρχοντες χρεωστικούς/πιστωτικούς λογαριασμούς, το bitcoin είναι αποκεντρωμένο: Δύο οποιοιδήποτε άνθρωποι, από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, μπορούν να στείλουν bitcoin ο ένας στον άλλον χωρίς την εμπλοκή μιας τράπεζας, μιας κυβέρνησης ή ενός άλλου ιδρύματος.
Κάθε συναλλαγή που αφορά bitcoin παρακολουθείται στην «αλυσίδα μπλοκ» («blockchain»), έναν «μηχανισμό παρόμοιο με το λογιστικό βιβλίο μιας τράπεζας.
Σε αντίθεση με το λογιστικό βιβλίο μιας τράπεζας, το blockchain διανέμεται σε ολόκληρο το δίκτυο. Καμία εταιρία, χώρα ή τρίτος δεν το ελέγχει και ο καθένας μπορεί να γίνει μέρος αυτού του δικτύου.
Ερ.: Σε ποια τιμή άρχισε το bitcoin;
Ενα BTC αποτιμήθηκε σε ένα κλάσμα μιας αμερικανικής δεκάρας στις αρχές του 2010. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2011 η αξία του ξεπέρασε το ένα δολάριο.
Στα τέλη του 2017 η αξία του εκτοξεύτηκε στα ύψη, φτάνοντας κοντά στα 20.000 δολάρια. Το bitcoin κατέληξε να ξεπεράσει τα 64.899 δολάρια τον Νοέμβριο του 2021. Σήμερα η τιμή του κυμαίνεται στα 58.000 ευρώ.
Από τη δημιουργία του bitcoin έχουν κυκλοφορήσει χιλιάδες νέα κρυπτονομίσματα, αλλά το BTC παραμένει το μεγαλύτερο, με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς και τον όγκο συναλλαγών. Το εν λόγω ψηφιακό νόμισμα μπορεί να λειτουργήσει:
– Ως ένα επενδυτικό όχημα.
– Ως ένα μέσο αποθήκευσης αξίας παρόμοιο με τον χρυσό.
– Ως ένας τρόπος μεταφοράς αξίας σε όλο τον κόσμο.
Ερ.: Τι είναι το ethereum;
Το ethereum άρχισε το 2015. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, μετά το bitcoin. Αλλά σε αντίθεση με το bitcoin, δεν δημιουργήθηκε για να είναι ψηφιακό χρήμα. Αντ’ αυτού, οι ιδρυτές του ethereum έθεσαν ως στόχο να δημιουργήσουν ένα νέο είδος παγκόσμιας, αποκεντρωμένης υπολογιστικής πλατφόρμας, η οποία λαμβάνει την ασφάλεια και το άνοιγμα των αλυσίδων μπλοκ και επεκτείνει αυτά τα χαρακτηριστικά σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.
Χρηματοοικονομικά εργαλεία και παιχνίδια σε πολύπλοκες βάσεις δεδομένων ήδη είναι σε λειτουργία σχετικά με το ethereum blockchain. Η «αλυσίδα μπλοκ» του ethereum επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν και να εκτελούν μια τεράστια ποικιλία εφαρμογών που περιλαμβάνουν από παιχνίδια και προηγμένες βάσεις δεδομένων μέχρι σύνθετα αποκεντρωμένα χρηματοπιστωτικά μέσα (γεγονός το οποίο σημαίνει ότι δεν χρειάζονται μια τράπεζα ή οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα στη μέση).
Οι εφαρμογές που βασίζονται στο ethereum κατασκευάζονται με τη χρήση «έξυπνων συμβολαίων» («smart contracts»). Τα έξυπνα συμβόλαια, όπως και τα κανονικά συμβόλαια, καθορίζουν τους όρους μιας συμφωνίας μεταξύ των μερών. Αλλά σε αντίθεση με μια παλιομοδίτικη σύμβαση, οι έξυπνες συμβάσεις εκτελούνται αυτόματα όταν πληρούνται οι όροι, χωρίς να χρειάζεται κανέναν «ενδιάμεσο».
Ερ.: Τι είναι το ethereum 2.0;
Το ethereum 2.0 (ETH2) είναι αποτέλεσμα μιας σημαντικής αναβάθμισης του δικτύου του ethereum. Εχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει στο δίκτυο ethereum να αναπτυχθεί, αυξάνοντας παράλληλα την ασφάλεια, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα. Εφαρμόστηκε από τον Σεπτέμβριο του 2022, συγχωνεύοντας την αρχική αλυσίδα μπλοκ με την αλυσίδα μπλοκ ETH2.
Η μετακίνηση ενός δημοφιλούς κρυπτοσυστήματος σε μια νέα πλατφόρμα είναι ένα πολύπλοκο εγχείρημα, αλλά για να μπορέσει το ethereum να εξελιχθεί, έπρεπε να συμβεί. Αυτό συνέβη επειδή η μέθοδος «Proof of Work», που χρησιμοποιούσε η αλυσίδα μπλοκ ETH 1.0 για την επαλήθευση των συναλλαγών, προκαλούσε συμφόρηση, αύξανε τις χρεώσεις και κατανάλωνε σημαντικούς πόρους (ιδίως ηλεκτρική ενέργεια).
Ερ.: Τι είναι το «Proof of Work»; Πώς διασφαλίζουν τα δίκτυα κρυπτονομισμάτων ότι κανένας δεν ξοδεύει τα ίδια χρήματα δύο φορές χωρίς να υπάρχει μια κεντρική αρχή, όπως η Visa ή η PayPal, στη μέση;
Τα δίκτυα κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιούν έναν «μηχανισμό συναίνεσης» («Proof of Work»). Οταν άρχισε η ETH 1.0, υιοθέτησε τον μηχανισμό συναίνεσης που πρωτοστάτησε το bitcoin: τον μηχανισμό με την ονομασία «Proof of WorK».
Το «Proof of Work» απαιτεί μια τεράστια ποσότητα επεξεργαστικής ισχύος (ενέργεια), η οποία συνεισφέρεται από εικονικούς «ανθρακωρύχους» σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι ανταγωνίζονται για να λύσουν πρώτοι ένα χρονοβόρο μαθηματικό παζλ και να κάνουν «εξόρυξη». Ο νικητής ενημερώνει την αλυσίδα μπλοκ με τις τελευταίες επαληθευμένες συναλλαγές και ανταμείβεται με ένα προκαθορισμένο ποσό ETH. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει κάθε 30 δευτερόλεπτα (σε σύγκριση με τον ρυθμό του bitcoin που είναι περίπου 10 λεπτά).
Ερ.: Τι είναι το ποντάρισμα («staking»);
Οι ιδρυτές του ethereum γνώριζαν τους περιορισμούς του «Proof of Work». Ετσι, επινοήθηκε μια πολύ διαφορετική λύση για το ethereum 2.0, μια λύση που θα επέτρεπε τελικά στο δίκτυο να επεξεργάζεται αποτελεσματικά χιλιάδες συναλλαγές ethereum το δευτερόλεπτο.
Το ethereum 2.0 χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό συναίνεσης που ονομάζεται «Proof of Stake», ο οποίος είναι ταχύτερος, λιγότερο απαιτητικός σε πόρους και (τουλάχιστον θεωρητικά) πιο ασφαλής. Το τελικό αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με αυτό του «Proof of Work», καθώς ένας συμμετέχων του δικτύου επιλέγεται για να επαληθεύσει τις τελευταίες συναλλαγές, να ενημερώσει την «αλυσίδα μπλοκ» και να κερδίσει κάποια ETH.
Ετσι, αντί να απαιτείται ένα δίκτυο ανθρακωρύχων που αγωνίζονται να λύσουν έναν γρίφο, το «Proof of Stake» χρειάζεται ένα ισχυρό δίκτυο συμμετεχόντων που έχουν επενδύσει στην επιτυχία της επιχείρησης. Αυτοί οι ενδιαφερόμενοι ονομάζονται επικυρωτές. Αντί να συνεισφέρουν επεξεργαστική ισχύ, όπως οι «ανθρακωρύχοι» του BTC, οι επικυρωτές συνεισφέρουν ETH σε μια «δεξαμενή στοιχημάτων».
Η πράξη της συνεισφοράς ETH στη δεξαμενή ονομάζεται στοιχηματισμός («staking»). Το δίκτυο επιλέγει έναν νικητή με βάση το ποσό των ETH που έχει βάλει ο κάθε επικυρωτής στη δεξαμενή και το χρονικό διάστημα που τα έχει εκεί, επιβραβεύοντας κυριολεκτικά τους συμμετέχοντες με τις περισσότερες επενδύσεις.
Μόλις ο νικητής επικυρώσει το τελευταίο μπλοκ συναλλαγών, οι υπόλοιποι επικυρωτές μπορούν να πιστοποιήσουν ότι το μπλοκ είναι ακριβές. Οταν πραγματοποιηθεί ένας κατώτατος αριθμός αυτών των πιστοποιήσεων, το δίκτυο ενημερώνει την αλυσίδα μπλοκ. Ολοι οι συμμετέχοντες επικυρωτές λαμβάνουν μια ανταμοιβή σε ETH, η οποία διανέμεται από το δίκτυο ανάλογα με το ποντάρισμα.
Ερ.: Τι είναι οι «έξυπνες συμβάσεις»;
Τα «έξυπνα συμβόλαια» («έξυπνες συμβάσεις») προτάθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990 από έναν επιστήμονα πληροφορικής και δικηγόρο, τον Nick Szabo. Ο Szabo συνέκρινε -ως γνωστόν- ένα έξυπνο συμβόλαιο με ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης. «Φανταστείτε», ανέφερε, «ένα μηχάνημα που πουλάει κουτάκια αναψυκτικών για ένα τέταρτο. Αν βάλετε ένα δολάριο στο μηχάνημα και επιλέξετε ένα αναψυκτικό, το μηχάνημα είναι καλωδιωμένο, ώστε είτε να παράγει το ποτό σας και 75 λεπτά σε ρέστα είτε (αν η επιλογή σας έχει εξαντληθεί) να σας προτρέψει να κάνετε άλλη επιλογή ή να πάρετε πίσω το δολάριό σας».
Αυτό είναι ένα παράδειγμα ενός απλού έξυπνου συμβολαίου. Ακριβώς όπως ένα μηχάνημα αναψυκτικών μπορεί να αυτοματοποιήσει μια πώληση χωρίς ανθρώπινο μεσάζοντα, έτσι και οι έξυπνες συμβάσεις μπορούν να αυτοματοποιήσουν σχεδόν κάθε είδους ανταλλαγή.
Ερ.: Τι είναι η αλυσίδα μπλοκ («blockchain»);
Τα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin και το ethereum, τροφοδοτούνται από μια τεχνολογία που ονομάζεται «blockchain» (αλυσίδα μπλοκ). Στην πιο βασική της μορφή, η αλυσίδα μπλοκ είναι ένας κατάλογος συναλλαγών που μπορεί να δει ο καθένας.
Η αλυσίδα μπλοκ bitcoin, για παράδειγμα, περιέχει ένα αρχείο κάθε φορά που κάποιος στέλνει ή λαμβάνει bitcoin. Τα κρυπτονομίσματα και η τεχνολογία «blockchain» που τα τροφοδοτεί καθιστούν δυνατή τη διαδικτυακή μεταφορά αξίας χωρίς την ανάγκη ενός μεσάζοντα, όπως μια τράπεζα ή μια εταιρία πιστωτικών καρτών.
Σχεδόν όλα τα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των bitcoin, ethereum, bitcoin cash και litecoin, εξασφαλίζονται μέσω των δικτύων blockchain. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η ακρίβειά τους επαληθεύεται συνεχώς από ένα τεράστιο ποσό υπολογιστικής ισχύος.
Ο κατάλογος των συναλλαγών που περιέχεται στην αλυσίδα μπλοκ είναι θεμελιώδης για τα περισσότερα κρυπτονομίσματα, επειδή επιτρέπει την πραγματοποίηση ασφαλών πληρωμών μεταξύ ανθρώπων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από έναν τρίτο ελεγκτή, όπως, για παράδειγμα, μια τράπεζα.
Η τεχνολογία «blockchain» είναι, επίσης, συναρπαστική, επειδή έχει πολλές χρήσεις πέραν των κρυπτονομισμάτων. Οι αλυσίδες μπλοκ χρησιμοποιούνται για τη διερεύνηση της ιατρικής έρευνας, τη βελτίωση της ακρίβειας των αρχείων υγειονομικής περίθαλψης, τον εξορθολογισμό των αλυσίδων εφοδιασμού και πολλά άλλα. Λόγω της κρυπτογραφικής φύσης αυτών των δικτύων, οι πληρωμές μέσω «blockchain» μπορούν να είναι πιο ασφαλείς από τις τυπικές συναλλαγές με χρεωστικές/πιστωτικές κάρτες.
Ερ.: Ποιο είναι το μέλλον των αλυσίδων μπλοκ;
Η ιδέα της αλυσίδας μπλοκ έχει αποδειχθεί ότι είναι μια πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορεί να δημιουργηθεί ένα τεράστιο φάσμα εφαρμογών. Πρόκειται ακόμη για μια νέα και ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία. Ειδικοί αναφέρουν ότι «οι δυνατότητες της αλυσίδας μπλοκ μπορούν να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε, αφού είναι εξίσου ανατρεπτικές με τις δυνατότητες που είχαν τα δημόσια πρωτόκολλα του διαδικτύου, όπως η HTML, στις πρώτες ημέρες του παγκόσμιου διαδικτύου».
Οι αλυσίδες μπλοκ bitcoin cash και litecoin λειτουργούν με πολύ παρόμοιο τρόπο με την αρχική αλυσίδα μπλοκ του bitcoin. Η αλυσίδα μπλοκ ethereum είναι μια περαιτέρω εξέλιξη. Σε αντίθεση με την αλυσίδα μπλοκ bitcoin, δεν έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για τη διαχείριση ενός ψηφιακού χρήματος.
Η αλυσίδα μπλοκ ethereum περισσότερο σαν μια ισχυρή και εξαιρετικά ευέλικτη υπολογιστική πλατφόρμα, που επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν εύκολα κάθε είδους εφαρμογές που αξιοποιούν την αλυσίδα μπλοκ. «Φανταστείτε μια φιλανθρωπική οργάνωση που θέλει να στέλνει χρήματα σε χίλια άτομα κάθε μέρα για έναν χρόνο. Με το ethereum, αυτό θα χρειαζόταν μόνο μερικές γραμμές κώδικα» αναφέρουν οι ειδικοί επί των κρυπτονομισμάτων.
Ερ.: Τι είναι το «crypto airdrop» («κρυπτό – πτώση»);
Το κρυπτό «airdrop» είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιείται από νεοσύστατες εταιρίες blockchain (αλυσίδων μπλοκ) για τη διανομή μαρκών (tokens) ή κρυπτονομισμάτων σε συγκεκριμένες διευθύνσεις πορτοφολιών. Υπάρχουν διάφοροι τύποι airdrops και μπορεί να απαιτούν από τους συμμετέχοντες να εκτελέσουν ορισμένες εργασίες ή να κρατήσουν έναν ορισμένο αριθμό υπαρχόντων μαρκών.
Σημειώνεται ότι οι «tokens» αποτελούν ένα είδος κουπονιών για αγορές συγκεκριμένων ειδών ή προϊόντων συγκεκριμένων εταιριών.
Το «crypto airdrop» είναι μια δραστηριότητα που συνήθως εκτελείται από εταιρίες startups, οι οποίες βασίζονται σε αλυσίδα μπλοκ (« blockchain») για να βοηθήσουν στην εκκίνηση ενός νέου έργου εικονικού νομίσματος. Στόχος του είναι να διαδώσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με το έργο κρυπτονομισμάτων και να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να συμμετάσχουν σε αυτό όταν αυτό γίνει διαθέσιμο.
Τα airdrops κοινοποιούνται γενικά μέσω των επίσημων καναλιών της εταιρίας και των κοινοτήτων κρυπτονομισμάτων. Τα νομίσματα ή οι μάρκες αποστέλλονται μόνο σε συγκεκριμένα πορτοφόλια, που βασίζονται στο δίκτυο «blockchain», ή σε νομίσματα που βρίσκονται σε υπάρχοντα πορτοφόλια.
Μεταξύ των διάφορων τύπων «crypto airdrops» είναι οι εξής:
Standard Airdrop: Οι συμμετέχοντες που ενδιαφέρονται να λάβουν ένα airdrop απλώς εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για να το λάβουν. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να παρέχει μια έγκυρη διεύθυνση πορτοφολιού.
Bounty Airdrop: Τα bounty crypto airdrops συμβαίνουν όταν οι χρήστες εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες.
Holder Airdrop: Αυτός ο τύπος airdrop απαιτεί από τους συμμετέχοντες να κρατούν μια συγκεκριμένη ποσότητα από τα υπάρχοντα κρυπτονομίσματα ή μάρκες στο πορτοφόλι τους για να πληρούν τις προϋποθέσεις για τα «tokens». Το ποσό των μαρκών εξαρτάται από το ποσό και τη διάρκεια διατήρησης των υπαρχόντων νομισμάτων ή «tokens».
Exclusive Airdrop: Αυτός ο τύπος airdrop απαιτεί από τους συμμετέχοντες να επιλεγούν ή να προσκληθούν από την ομάδα του έργου. Τα κριτήρια επιλογής μπορεί να βασίζονται στη φήμη, στην επιρροή, στην τεχνογνωσία, στη συνεισφορά κ.λπ.
Ερ.: Πώς λειτουργεί το «crypto airdrops»;
Ενα «crypto airdrop» συνήθως περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:
1. Η ομάδα του έργου επικοινωνεί τις λεπτομέρειες και τις απαιτήσεις του airdrop μέσω των επίσημων καναλιών ή των κοινοτήτων κρυπτονομισμάτων της.
2. Οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχοντες εγγράφονται στο airdrop, παρέχοντας τη διεύθυνση του πορτοφολιού τους και άλλες πληροφορίες ή εκτελώντας τις απαιτούμενες εργασίες.
3. Η ομάδα του έργου επαληθεύει την καταλληλότητα και την εγκυρότητα των συμμετεχόντων και διανέμει τα κουπόνια στα πορτοφόλια τους σύμφωνα με τους κανόνες του airdrop.
4. Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν τα «tokens» στο πορτοφόλι τους και μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του έργου.
Κέρδος μέσω «crypto airdrops»
Τα «crypto airdrops» μπορούν να αποτελέσουν πηγή αποζημίωσης για τους λάτρεις των κρυπτονομισμάτων που συμμετέχουν σε αυτά. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να λάβετε αποζημίωση μέσω «crypto airdrops», όπως:
Πώληση: Ενας τρόπος για να λάβει ο χρήστης αποζημίωση μέσω «crypto airdrops» είναι να πουλήσει τα «tokens» μόλις γίνουν διαθέσιμα. Ανάλογα με τη ζήτηση και την προσφορά των «tokens», η αξία τους μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.
Διατήρηση: Ενας άλλος τρόπος για να ληφθεί αποζημίωση μέσω «crypto airdrops» είναι να διατηρηθούν οι μάρκες για μακροπρόθεσμη εκτίμηση. Εάν η πορεία του έργου είναι πετυχημένη, η αξία τους μπορεί να αυξηθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου.
Ερ.: Τι είναι το «stablecoin» (σταθερό νόμισμα);
Τα «stablecoins» είναι ένας τύπος κρυπτονομίσματος, του οποίου η αξία συνδέεται με άλλο περιουσιακό στοιχείο, όπως με τον χρυσό, για να διατηρηθεί μια σταθερή τιμή. Προσπαθούν να παρέχουν μια εναλλακτική λύση στην υψηλή μεταβλητότητα των δημοφιλών κρυπτονομισμάτων, καθιστώντας τα δυνητικά πιο κατάλληλα για κοινές συναλλαγές. Τα «stablecoins» μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που βασίζονται σε blockchain. μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών.
Ερ.: Πώς διατηρούν τα «stablecoins» την αξία τους;
Τα «stablecoins» παίζουν κρίσιμο ρόλο στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων, λόγω της σταθερότητάς τους. Τα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin και ο ethereum, προσφέρουν πολυάριθμα πλεονεκτήματα, όπως το να μην απαιτείται εμπιστοσύνη σε ένα ενδιάμεσο ίδρυμα για την αποστολή πληρωμών οπουδήποτε και σε οποιονδήποτε. Ωστόσο, οι τιμές τους είναι απρόβλεπτες και μπορεί να παρουσιάζουν άγριες διακυμάνσεις.
Τα «stablecoins» στοχεύουν να αντιμετωπίσουν αυτές τις διακυμάνσεις των τιμών, συνδέοντας την αξία των κρυπτονομισμάτων με πιο σταθερά περιουσιακά στοιχεία, συνήθως νομίσματα fiat. Αυτή η σταθερότητα στοχεύει στη διατήρηση της αξίας τους με την πάροδο του χρόνου και ενθαρρύνει την υιοθέτησή τους σε τακτικές συναλλαγές.
Ερ.: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός νομίσματος και ενός «token» (μάρκας ή κουπονιού);
Τα νομίσματα είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που είναι εγγενή στο δικό τους blockchain. Είναι ανεξάρτητα και λειτουργούν στο δικό τους δίκτυο. Αυτά τα νομίσματα υπάρχουν στα δικά τους ανεξάρτητα λογιστικά βιβλία και μπορούν να σταλούν, να ληφθούν ή να υποβληθούν σε επεξεργασία.
Τα νομίσματα μοιράζονται ορισμένα χαρακτηριστικά με τις παραδοσιακές μορφές ανταλλαγής αξίας: είναι ανταλλάξιμα, διαιρούμενα, φορητά και περιορισμένης προσφοράς. Χρησιμοποιούνται κυρίως ως μέσο ανταλλαγής, παρόμοιο με φυσικές μορφές ανταλλαγής αξίας.
Τα «tokens, από την άλλη πλευρά, είναι ψηφιακά στοιχεία που λειτουργούν σε ένα υπάρχον δίκτυο blockchain. Δεν έχουν δικό τους blockchain, αλλά απαιτούν άλλη πλατφόρμα για να λειτουργήσουν. Στοχεύουν να προσφέρουν ένα ευρύτερο φάσμα λειτουργιών σε σύγκριση με τα κρυπτονομίσματα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πληρωμής, αλλά ο πρωταρχικός τους σκοπός είναι συχνά να παρέχουν πρόσβαση στη λειτουργία ενός έργου.
Για παράδειγμα, το «Basic Attention Token» (BAT) χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ψηφιακής διαφήμισης. Οι διαφημιστές αποκτούν διαφημίσεις με διακριτικά BAT, τα οποία στη συνέχεια διανέμονται μεταξύ των εκδοτών και των χρηστών του προγράμματος περιήγησης ως αποζημίωση για τη φιλοξενία και την προβολή διαφημίσεων, αντίστοιχα.
Επί της ουσίας, η κύρια διαφορά μεταξύ νομισμάτων και «μαρκών» («token») έγκειται στη δομή και στον σκοπό τους.
Ερ.: Πώς μπορεί να γίνει ορθή διαχείριση του κινδύνου από τα «ψηφιακά» νομίσματα;
Οποιοι και όποιες θέλουν να μπουν στον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων πρέπει να γνωρίζουν από πριν να διαχειριστούν τον ενδεχόμενο κίνδυνο στις επενδύσεις τους. Θα πρέπει να κατανοήσουν το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθούν και να αναπτύξουν μια διαδικασία που θα τους βοηθήσει να μετριάσουν τυχόν ζημιές.
Με ποιους τρόπους; Ορισμένα παραδείγματα ορθής διαχείρισης επενδυτικού ρίσκου είναι τα εξής:
Η διαχείριση κινδύνου για έναν μακροπρόθεσμο επενδυτή μπορεί να «πατά» στον εξής κανόνια: Να μην πουλάει ποτέ, ανεξάρτητα από την τιμή.
Η διαχείριση κινδύνου για έναν βραχυπρόθεσμο επενδυτή μπορεί να ορίζει εκ των προτέρων αυστηρούς κανόνες για το «πότε» πρέπει να πουλήσει (π.χ. όταν μια επένδυση μειωθεί κατά 10%).
Οι νεότεροι επενδυτές πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αφήσουν στην άκρη ένα συγκεκριμένο ποσό χρημάτων – συναλλαγών και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν μόνο ένα μέρος του (τουλάχιστον στην αρχή).
Τέλος, είναι σημαντικό να αποφύγουν να βάλουν χρήματα που χρειάζονται σε κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία. Εάν δεν έχουν την πολυτέλεια να τα χάσουν, τότε είναι προτιμότερο να μείνουν μακριά από επενδύσεις που έχουν μεγάλο ρίσκο.
3 «μύθοι» και 3 αλήθειες για το bitcoin
Η έλευση των κρυπτονισμάτων και δη του BTC, που αποτελεί και το πιο γνωστό από αυτά, δημιούργησε «μύθους» και ιστορίες, οι οποίες, ωστόσο, απέχουν από την πραγματικότητα. Ορισμένοι από αυτούς είναι οι εξής:
«Μύθος» 1 – Το BTC είναι φούσκα
Αν και είναι αλήθεια ότι αρκετοί άνθρωποι αγοράζουν bitcoin ως μια κερδοσκοπική επένδυση που επιδιώκει μεγάλες αποδόσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι το ίδιο το bitcoin είναι φούσκα. Οι φούσκες είναι οικονομικοί κύκλοι που χαρακτηρίζονται από μη βιώσιμες αυξήσεις της αγοραίας αξίας. Αποκαλύπτονται τελικά όταν οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες από τη θεμελιώδη αξία ενός περιουσιακού στοιχείου.
Πολλοί συγκρίνουν το bitcoin περιστασιακά με μια περιβόητη ολλανδική «τουλιπομανία» του 17ου αιώνα. Το 1637 οι κερδοσκόποι προκάλεσαν αύξηση των τιμών για ορισμένες ποικιλίες τουλίπας κατά 26 φορές. Η φούσκα κράτησε έξι μήνες, συνετρίβη και δεν επανήλθε ποτέ.
Ποια είναι η αλήθεια; Το bitcoin έχει περάσει από πολλούς κύκλους τιμών κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 ετών, και έχει ανακάμψει κάθε φορά για να επιτύχει νέα υψηλά. Οπως συμβαίνει με κάθε νέα τεχνολογία, αναμένονται νέοι κύκλοι «έκρηξης», αλλά και κατάρρευσης. Ορισμένοι μεγάλοι επενδυτές bitcoin πιστεύουν ότι οι διακυμάνσεις του bitcoin αποτελούν ένα τυπικό πρότυπο για τις νέες αγορές. Το bitcoin, λένε, θα εκτιναχθεί και θα υποχωρήσει με μικρότερες διακυμάνσεις και μεγαλύτερες διάρκειες μεταξύ τους, μέχρις ότου κάποια στιγμή στο μέλλον να εγκατασταθεί σε σχετική σταθερότητα. Αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει.
«Μύθος» 2 – Δεν έχει πραγματική αξία
Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το bitcoin δεν υποστηρίζεται από ένα φυσικό περιουσιακό στοιχείο, όπως ο χρυσός, το δολάριο ΗΠΑ ή ουσιαστικά οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο νόμισμα fiat.
Ποια είναι η αλήθεια; Το bitcoin αντλεί, επίσης, αξία από την εργασία που συνεισφέρουν οι υπολογιστές στο δίκτυο, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «εξόρυξη». Οι πανίσχυροι υπολογιστές σε όλο τον κόσμο παρέχουν μια τεράστια ποσότητα επεξεργασίας για το έργο της επικύρωσης και της ασφάλειας κάθε συναλλαγής (σε αντάλλαγμα ανταμείβονται με νέο bitcoin).
Μύθος 3 – Το bitcoin απλώς θα αντικατασταθεί
Το bitcoin ήταν το πρώτο πραγματικά επιτυχημένο ψηφιακό χρήμα. Και ενώ τα νέα κρυπτονομίσματα υπόσχονται εδώ και καιρό να ξεπεράσουν το bitcoin μέσω νέων λειτουργιών ή άλλων πλεονεκτημάτων, κανένα δεν έχει πλησιάσει.
Ποια είναι η αλήθεια; Το bitcoin γνώρισε σημαντική αστάθεια τιμών την τελευταία δεκαετία, κάτι το οποίο αρκετοί αναλυτές χαρακτηρίζουν «αναμενόμενο από μια νέα και αναπτυσσόμενη αγορά». Από το «μπλοκ γένεσης» του bitcoin το 2010, το εν λόγω κρυπτονόμισμα κερδίζει σταθερά σε μακροπρόθεσμη αξία. Καθώς δε το bitcoin συνεχίζει να ωριμάζει, μια ισχυρή ρυθμιστική δομή σε χώρες σε όλο τον κόσμο συμβάλλει στην προσέλκυση ενός κύματος θεσμικών επενδύσεων (Tesla, hedge funds).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ