«Κλειδί» οι αποτιμήσεις – Ποιοι είναι οι «καυτοί» κλάδοι
Η υπέρβαση του «στοιχειωμένου» ορίου των 100 δισ. της συνολικής αποτίμησης των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ύστερα από 15 χρόνια plus δημιουργεί προϋποθέσεις για σειρά κινήσεων που θα αλλάξουν τον επιχειρηματικό/επενδυτικό χάρτη.
Ο μετασχηματισμός πολλών εισηγμένων είναι ένας καταλύτης που θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποτιμήσεις, σε μια αγορά που κατά γενική ομολογία παραμένει υποτιμημένη, παρά το γεγονός ότι μόνο το 2023 ενισχύθηκε κατά 22 δισ. ευρώ, από τα 65,5 δισ. στα 87,5 δισ.
Πρακτικά, η αγορά από το 28% σε σχέση με το ΑΕΠ το 2022 μπορεί να φθάσει ακόμα και το 45% το 2024, οπότε θα παραμένει χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου!
Οι αποτιμήσεις και οι σταθμίσεις των εισηγμένων στους διεθνείς δείκτες (MSCI, FTSE/Russell κ.α.) είναι από τα ζητήματα που τέθηκαν στην ημερίδα της JPMC στη Νέα Υόρκη, με ζητούμενο τη δημιουργία του λεγόμενου κρίσιμου μεγέθους να αποτελεί το «κλειδί» που θα μπορούσε να οδηγήσει από την κατηγορία των αναδυομένων σε αυτή των αναπτυγμένων.
Τι θα σήμαινε αυτό; Πρακτικά, στον MSCI World η βαρύτητα των αναδυομένων είναι μόλις 13%, ανάλογης κεφαλαιακής ισχύος τα χαρτοφυλάκια που επενδύουν – κυρίως των passive funds.
Σε επίπεδα Νοεμβρίου 2009, η αποτίμηση των εισηγμένων, στα 146,6 εκατ. η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών κατά το πρώτο 3μηνο του 2024 -αυξημένη 32% έναντι του 2023- στα προ Lehman μεγέθη, με τα οικονομικά μεγέθη πρώτου 3μηνου των εισηγμένων να ενισχύουν την εκτίμηση των αναλυτών για την επίτευξη κερδοφορίας 16ετίας, όταν το 2007/8 είχαν διαμορφωθεί στα 11,3 δισ. Με μεταβολή 12,30% από την αρχή του έτους και 32,51% σε διάστημα 52 εβδομάδων, το Χρηματιστήριο Αθηνών συμπεριλαμβάνεται σταθερά μεταξύ των πρώτων 10 διεθνώς, σύμφωνα με την απόδοση για τον Γενικό Δείκτη. Και αυτό σε ακόμα μία χρονιά ρευστότητας στις διεθνείς αγορές, αυξημένου επενδυτικού ρίσκου με αστάθμητες παραμέτρους για τη συνέχεια – ευρωεκλογές (6-9 Ιουνίου), προεδρικές ΗΠΑ (5 Νοεμβρίου).
Κοινός τόπος πως με ουδέτερο κλίμα, τα 100 δισ. θα μπορούσε να είναι ακόμα ένα υψηλό σκαλί για υψηλότερη αποτίμηση. Πόση; Αυτό θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις στο επιχειρηματικό/επενδυτικό πεδίο που θα μπορούσαν να παραγάγουν «κρίσιμο μέγεθος».
Ενδεικτικά, με την είσοδο στο Χ.Α. του ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα 2,6 δισ. (συνολική χρηματιστηριακή αξία) -διατέθηκε το 30% του μ.κ από το ΤΑΙΠΕΔ- ενεργοποιήθηκαν 7.400 αιτήσεις, ενώ δημιουργήθηκαν νέες – πρώτη φορά ύστερα από χρόνια.
Παράλληλα με το placement, περίπου 11% του μ.κ. της HelleniQ Energy, που είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο 2023, μπήκαν νέοι παίκτες/μέτοχοι, διευρύνθηκε η ελεύθερη διασπορά, με αποτέλεσμα μία επόμενη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού να μην αποκλείεται προς το τελευταίο 3μηνο του 2024.
Η Paneuropean Oil & Industrial Holdings (συμφερόντων Λάτση) διέθεσε το 6% plus και το ΤΑΙΠΕΔ το 4%, με τιμή διάθεσης στα 7 ευρώ (στα 8,385 ευρώ, την Τετάρτη 8 Μαΐου).
Προφανές πως οι big business είναι αυτές που διαμορφώνουν το «κρίσιμο» μέγεθος, τα deals που συνηθίζεται να συμφωνούνται σε όρους αποτιμήσεων (και ΧEBITDA), τη διάθεση μειοψηφικών μετοχικών ποσοστών σε ξένα funds, τα «ισχυρά χέρια» της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής, με την κοινότητα να προσβλέπει σε 3-4 ικανά να αλλάξουν το μέγεθος των εισηγμένων της αγοράς.
ΩΡΙΜΑ DEAL
Τα δυνητικά placements
Το πιο ώριμο deal είναι το -πολυαναμενόμενο- της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το Masdar fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που φέρεται πως θα αποκτήσει 37,3% του μ.κ. της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Στα 2,164 δισ. η αποτίμηση της θυγατρικής, στα 1,714 δισ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η διάθεση/πώληση από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ της ΗΛΕΚΤΩΡ στη Motor Oil είναι επίσης στην τελική ευθεία, με την ολοκλήρωσή του deal να προσθέτει υπεραξίες στα εμπλεκόμενα μέρη/μετόχους -δηλαδή, Reggeborgh/Holterman και πλευρά Βαρδινογιάννη-, με τον πρώτο να επικεντρώνεται στο real estate (δρομολογώντας ήδη την «έξοδο» της REDS/Καμπάς από το Χ.Α. και το banking) και τον δεύτερο να επεκτείνεται και στη διαχείριση απορριμάτων/ενέργεια. Ζήτημα μηνών η εμπορική λειτουργία της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής των Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με το νέο CCGT να λογίζεται ως σταθμός βάσης για το σύστημα.
ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ MYTILINEOS
Την πρόθεση εισαγωγής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου (FTSE100) σε διάστημα 12 μηνών ανακοίνωσε η διοίκηση της Mytilineos, που αποτιμάται στα 5,458 δισ. μέγεθος, ενώ στο City ή σε ένα Χ.Α. ενταγμένο στην κατηγορία των αναπτυγμένων θα είχε σαφώς μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία. Σύμφωνα με την κοινή εκτίμηση των αναλυτών, ένα fair value του group θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 6,5 δισ. plus.
Mε γνώμονα και τη χρηματιστηριακή αξία στην κοινότητα, «βλέπουν» δυνητικά placements που θα μπορούσαν να αλλάξουν -μέσω των μετοχικών μεταβολών- τον επιχειρηματικό χάρτη. Πέρα από το ανοιχτό ενδεχόμενο και δεύτερης διάθεσης ποσοστού από το μ.κ. της HelleniQ Energy, η είσοδος της Cenergy Holdings στην αγορά των ΗΠΑ -και παραγωγικά- αναζωπυρώνει σενάρια που κατά καιρούς θέλουν τη διοίκηση της Viohalco να συζητά το ενδεχόμενο διάθεσης ενός 6% με 8% του μ.κ.
Στα 1,521 δισ. η αποτίμηση της holding (περιλαμβάνει 2 εταιρίες/κλάδους, Σωληνουργεία Κορίνθου – Ελληνικά Καλώδια), από 750 εκατ. τον Φεβρουάριο 2023. Είναι προφανές ότι με πωλήσεις 1,63 δισ. (14%), λειτουργική κερδοφορία 213,8 εκατ. (56%), ενοποιημένα μετά φόρων 73 εκατ. και ανεκτέλεστο πάνω από 3 δισ., η τρέχουσα (αποτίμηση) είναι deep under value. Εύλογο το ερώτημα στην κοινότητα κατά πόσον η διοίκηση της Viohalco θα επέλεγε ένα σύνθετο deal διάθεσης ποσοστού και στρατηγικής συμφωνίας με ξένο όμιλο, στοχεύοντας στην αγορά των ΗΠΑ.
ΤΙΤΑΝ
Ανάλογο είναι το ερώτημα για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ Cement International, που ναι μεν αποτιμάται στα 2,3 δισ. (όταν τέλη 2022 δεν ξεπερνούσε τα 800 εκατ.), αλλά με εγκατεστημένη παραγωγική βάση σε νευραλγικές πολιτείες των ΗΠΑ (Φλόριντα, Νιου Τζέρσι), η θυγατρική ΤΙΤΑΝ America πραγματοποιεί κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του 1 δισ., πάνω από το 60% των ebitda, και κατέχει τη μερίδα του λέοντος στη λειτουργική κερδοφορία.
Σύμφωνα με αναλυτές, ένα (δυνητικό) ΙΡΟ της θυγατρικής θα μπορούσε να «τιμολογηθεί» ακόμα και 1,5-1,7 δισ., και με την επικείμενη επανείσοδο του TCI στον MSCI Greece Standard θα μπορούσε να προσελκύσει funds που επενδύουν σε ομίλους με τεχνολογία παραγωγής τσιμέντου με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.
Το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου Roanoke του… Τιτάνα στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ επιλέχθηκε από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για επιχορήγηση ύψους έως και 61,7 εκατ. δολαρίων, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας για γραμμή παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου.
Η υλοποίηση αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας τσιμέντου θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές CO₂ και θα αποτελέσει πρότυπο για την ανάπτυξη πιο βιώσιμων υποδομών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις άλλες περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος. Αν θα μπορούσε ο όμιλος TCI να ακολουθήσει (άμεσα/έμμεσα) την τάση φυγής ευρωπαϊκών κολοσσών του κλάδου προς την αγορά των ΗΠΑ είναι επίσης ένα εύλογο ερώτημα. Η διοίκηση της ελβετικής Holcim έχει προχωρήσει σε spin off της θυγατρικής στις ΗΠΑ, είχε προηγηθεί η μεταφορά έδρας της ιρλανδικής CRH.
Ομως, δεν είναι τα μόνα ενδεχόμενα -που περισσότερο ή λιγότερο συζητιόνται σε επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά γραφεία- σε μία συγκυρία κατά την οποία στα telecoms κυριαρχεί το ενδιαφέρον της Emirates Telecommunications Group Co. για την πιθανή εξαγορά της United Group. Η e&, όπως είναι γνωστή η εταιρία που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι, έχει αξιολογήσει μια πιθανή αγορά του United Group, όπως είπαν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν. Η ιδιοκτήτρια BC Partners ενδέχεται να ζητήσει αποτίμηση περίπου 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ
Ο τουριστικός κλάδος
Η BC Partners συνεργάζεται με συμβούλους για να διερευνήσει την πώληση του United Group και ενδέχεται να εμφανιστούν άλλοι μνηστήρες, όπως ανέφεραν οι πηγές. Σχεδιάζει να αρχίσει επίσημη διαδικασία πώλησης τον επόμενο μήνα.
Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πώληση τμημάτων της United. Η United Group, γνωστή στην Ελλάδα για τη Nova, δραστηριοποιείται σε Σερβία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο.
Ενδεχόμενη συμφωνία BC Partners και Ε& αφενός θα δημιουργούσε συγκρίσιμο μέγεθος για τον ΟΤΕ, αφετέρου θα απελευθέρωνε κεφάλαια του fund σε μία περίοδο κατά την οποία είναι talk of the town πως η CVC Capital επιδιώκει την αποεπένδυση (ολική/μερική) από τον κλάδο της υγείας.
Η διοίκηση του ελληνικού βραχίονα (της CVC), είναι επίσης κοινό μυστικό, ενδιαφέρεται να αυξήσει τη μετοχική της θέση 10% που έχει στη ΔΕΗ, με χρηματιστές να αναφέρονται σε βλέψεις ακόμα και για 20% του μ.κ. Εικοτολογία που βασίζεται σε περισσότερο ή λιγότερο εδραία δεδομένα, ωστόσο στην εγχώρια επιχειρηματική/επενδυτική οι εξελίξεις είναι μονόδρομος.
Εκτός σεναριολογίας και «ασκήσεων επί χάρτου» δεν θα μπορούσε να μείνει ο τουριστικός κλάδος (αεροπορικές, μεταφορές, ξενοδοχεία κ.ά.) Aegean, το απόλυτο play του κλάδου, εισηγμένη στο Χ.Α., όπως και η Autohellas, ίσως το πιο επιτυχημένο turn around story στην κατηγορία – πανευρωπαϊκά αποτιμάται μόλις 1,140 δισ.
Με την προϋπόθεση πως θα βγει το στοίχημα της διοίκησης για το 2024 (κατ’ αρχήν, με προοπτική 2ετίας – 4ετίας), η χρηματιστηριακή αξία είναι peanuts συγκριτικά με εταιρίες του Stoxx Europe Total Market Airlines. Στην κοινότητα θεωρούν απίθανο η διοίκηση της εισηγμένης να μην έχει δεχτεί επίμονες κρούσεις για το ενδεχόμενο διάθεσης ενός μειοψηφικού ποσοστού.
Τόσο με την άσκηση των warrants (από το Δημόσιο) όσο με την τελευταία μετοχική αλλαγή (μεταξύ των αδελφών Λασκαρίδη), η «εσωτερική αξία» της Aegean τιμολογείται αρκετά πάνω από το 1,5 δισ. Θα είχαν λόγο να προχωρήσουν οι μέτοχοι της Aegean σε placement, και μάλιστα αρχές της θερινής περιόδου;
Κάτι ανάλογο ισχύει και για την Attica Συμμετοχών, που πρόσφατα διέψευσε σενάρια για είσοδο στο μ.κ. του ομίλου Sky Express, όταν το σχήμα συμμετοχών μόλις που «έπιασε» τα 600 εκατ. (στα 550 εκατ. είχε γίνει το deal Παναγόπουλου – Βγενόπουλου, καλοκαίρι 2007).
Θα είχε λόγο να βιαστεί ο βασικός μέτοχος STRIX Holdings LP -όμιλος Πειραιώς- να πουλήσει τώρα μέρος ενός από τους μεγαλύτερους ακτοπλοϊκούς ομίλους στην Ευρώπη και, μάλιστα, σε αυτή τη φάση, κατά την οποία ενισχύει μεθοδικά την Attica Blue Hospitality – αρχές Απριλίου αγόρασε και δεύτερο ξενοδοχειακό resort, στη Νάξο/«Galaxy Hotel») θυγατρική που ακόμα και αυτόνομα θα μπορούσε να αξιοποιήσει επενδυτικά.
Γι’ αυτό στην κοινότητα εκτιμούν πως 1-2 ώριμες συμφωνίες ενδεχομένως να ανακοινωθούν πριν από την ευρωκάλπη, πιθανότατα όμως συνδυαστικά με το αποτέλεσμα των εκλογών και το επενδυτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές να προχωρήσουν (ή όχι ) deals που είτε είναι σε στάδιο σχεδιασμού είτε δρομολογούνται παρασκηνιακά αυτή την περίοδο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ