– Με ποιες πρωτοβουλίες του ή παρεμβάσεις του το ΒΕΑ στηρίζει αυτήν την εποχή τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας;
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας πραγματοποιεί καθημερινά παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο για τη βελτίωση της καθημερινότητας, αλλά και την υποστήριξη της ανάπτυξης των μικρομεσαίων.
Ενδεικτικά, αναφέρω:
– Εισηγήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για τη ρύθμιση φορολογικών οφειλών, τον ΕΦΚ ηλεκτρικής ενέργειας, την πλατφόρμα my DATA κ.λπ.
– Υπομνήματα προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αναμόρφωση των ποσοστών αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης, τα προβλήματα της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, τον κατώτατο μισθό.
Επίσης:
– Υπομνήματα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανάγκη μέτρων στήριξης λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, την επίτευξη στόχων ανακύκλωσης αποβλήτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της αδειοδότησης βιοτεχνικών – χειροτεχνικών επαγγελμάτων.
– Τον διακανονισμό οφειλών στη ΔΕΗ.
– Πλαίσιο προτάσεων προς την κυβέρνηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
– Πρόταση για πρόγραμμα μετεγκατάστασης μεταποιητικών επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα.
– Παρέμβαση προς τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & Τ.Σ. για τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τη δέσμη δράσεων του ψηφιακού μετασχηματισμού.
– Αίτημα προς τον γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ για ανανέωση της πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Ψηφιακές Συναλλαγές».
– Πρωτοβουλία μας για αλλαγή στο προωθούμενο από την Ε.Ε. νέο σύστημα επισήμανσης τροφίμων «Nutri–score» προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών τροφίμων. Παραστάσεις σε υπουργεία, φορείς, καθώς και στο Ευρωκοινοβούλιο.
Τέλος, συστηματική συμβουλευτική στα μέλη μας, για τη συμμετοχή τους σε δράσεις χρηματοδότησης στο πλαίσιο εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΝΕΩΝ ΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΈΛΜΑΤΑ
«Εως και 100.000 νέες θέσεις εργασίας σε μια 10ετία»
– Αρκετοί κλάδοι αναζητούν προσωπικό, αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις. Πώς θα γίνει να «κουμπώσουν» οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας με τους ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν εργασία, για να μειωθεί εντέλει η ανεργία και οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις ανάγκες τους; Εχετε μιλήσει πρόσφατα για τα τεχνικά, αλλά και τα παραδοσιακά επαγγέλματα. Φυσικά, η συζήτηση αφορά πολλούς και διαφορετικούς κλάδους, από εταιρίες πληροφορικής μέχρι delivery, και το θέμα μοιάζει ιδιαίτερα σύνθετο. Μάλλον δεν τίθεται μόνο θέμα δεξιοτήτων. Τι πιστεύετε εσείς;
Είναι αναγκαία μια συγκροτημένη πολιτική προσέλκυσης των νέων στα τεχνικά επαγγέλματα με εξειδίκευση. Την επόμενη δεκαετία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν έως και 100.000 νέες θέσεις εργασίας τεχνικού αντικειμένου στην ελληνική βιοτεχνία, με τη δυναμική που παρατηρείται στην έναρξη νέων επιχειρήσεων και την επέκταση υφιστάμενων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τεχνικά επαγγέλματα και ειδίκευση σε ηλεκτρολόγους, μηχανικούς για ψηφιακές υπηρεσίες, αλλά και για εργασίες στην οικοδομή, στη βιοτεχνία και την ενέργεια.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, μέσω της δυνατότητας ένταξης των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό της χώρας, ήταν πρόσφατα το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν οι εκπρόσωποι της διοίκησης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται:
α) υποστήριξη και επέκταση της τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης, μέσω της ενίσχυσης του κύρους και της ελκυστικότητας των τεχνικών επαγγελμάτων. Δράσεις προβολής και ευαισθητοποίησης, με στόχο η διαδρομή της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης να γίνει μια σημαντική επιλογή στο πλαίσιο του σχολικού και του επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων,
β) ανάπτυξη κινήτρων – θετικές διακρίσεις για την προσέλκυση ατόμων με χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα, ώστε να περιοριστεί η μονοπώληση από όσους έχουν υψηλά προσόντα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ