Πρόστιμο 1.500 ευρώ θα αντιμετωπίσουν από την 1η Ιουλίου οι επαγγελματίες που δεν θα ενεργοποιήσουν έως τις 30 Ιουνίου το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS. Μάλιστα, όσοι από τους υπόχρεους δεν προχωρήσουν στη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έρχονται αντιμέτωποι με έξτρα διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στέλνει «τελεσίγραφο» σε περίπου 600.000 επαγγελματίες, διαμηνύοντας ότι δεν θα υπάρξει καμιά παράταση της προθεσμίας, και προαναγγέλλει παράλληλα την σταδιακή επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025, εξέλιξη η οποία θα αλλάξει ριζικά το «χάρτη» των χρεώσεων στην αγορά.
Παράλληλα, χθες ο Κωστής Χατζηδάκης απηύθυνε σύσταση προς τις τράπεζες να αυξήσουν το ημερήσιο όριο χρήσης του συστήματος IRIS για τους καταναλωτές, στα 500 ευρώ για μεταφορές σε ιδιώτες συν 500 ευρώ για πληρωμές σε επιχειρήσεις, (δηλαδή συνολικά 1.000 ευρώ την ημέρα από 500 που είναι σήμερα).
Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, έχοντας στη διάθεση τους τα στοιχεία από τις τράπεζες θα ξεκινήσουν ελέγχους από την 1η Ιουλίου για τον εντοπισμό των παραβατών. Επίσης σε περίπτωση καταγγελιών πολιτών για μη αποδοχή πληρωμών με το IRIS από επαγγελματίες αυτές θα κοινοποιούνται από τα αρμόδια όργανα στην ΑΑΔΕ και στην Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά τον προγραμματισμό και τη διενέργεια ελέγχων, αρμοδιότητάς τους.
Το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία του νέου συστήματος πληρωμών είναι σαφές:
* Οι δικαιούχοι πληρωμής αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα πληρωμών και μέσα πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, όπως την υπηρεσία I.R.I.S. online payments, εφόσον παρέχουν υπηρεσίες σε καταναλωτές ή λειτουργούν με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα με τους υπόχρεους
* Από τους δικαιούχους πληρωμής εξαιρούνται:
- Τα άτομα με αναπηρία όρασης με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, και:
- Τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων (αυτόματοι πωλητές) μέχρι και την 31.12.2024.
* Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια των ελέγχων ορίζονται η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας.
* Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), εφόσον στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούν βάσει των αρμοδιοτήτων τους, διαπιστώσουν παράβαση συμπληρώνουν και διαβιβάζουν σχετική έκθεση ελέγχου προς τις αρμόδιες αρχές για τη βεβαίωση παραβάσεων και επιβολής προστίμων.
* Οι αρμόδιες αρχές συγκροτούν κλιμάκια ελέγχου αποτελούμενα τουλάχιστον από δύο υπαλλήλους.