Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμεύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη 54 στρατηγικών έργων της αμυντικής βιομηχανίας μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (ΕΤΑ). “Το ΕΤΑ προωθεί την ενισχυμένη συνεργασία και την καινοτομία μεταξύ των βιομηχανιών σε όλα τα κράτη μέλη”, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος του είναι η χρηματοδότηση κοινών προσπαθειών σε κρίσιμους τομείς όπως η κυβερνοάμυνα, ο επίγειος, εναέριος και ναυτικός πόλεμος, καθώς και το διάστημα, καλύπτοντας έτσι τις αμυντικές μας ανάγκες εν μέσω εξελισσόμενων σεναρίων ασφαλείας και ενισχύοντας την τεχνολογική πρωτοπορία της Ευρώπης.
Ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε: “Το ΕΤΑ συμβάλλει καθοριστικά στην ενθάρρυνση των βιομηχανιών σε όλα τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τις προσπάθειες συνεργασίας τους και να καινοτομήσουν σε τομείς ζωτικής σημασίας, δημιουργώντας τις απαραίτητες αμυντικές ικανότητες, συμπεριλαμβανομένων αναδυόμενων τομέων όπως η κυβερνοάμυνα και το διάστημα”.
Η Margrethe Vestager, αντιπρόεδρος για την ψηφιακή εποχή, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έντονη συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ, η οποία είδε αύξηση των προτάσεων κατά 76% σε σύγκριση με πέρυσι. Σημείωσε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη ελκυστικότητα του ΕΤΑ για τις μικρότερες εταιρείες και τους νεοεισερχόμενους στον αμυντικό τομέα.
Η Επιτροπή ανέφερε συντριπτική ανταπόκριση στην πρόσκληση του ΕΤΑ για υποβολή προτάσεων, λαμβάνοντας 236 προτάσεις από ποικίλες κοινοπραξίες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων βιομηχανιών, ΜΜΕ, εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης και οργανισμών έρευνας και τεχνολογίας. Συμμετείχαν σχεδόν 581 νομικές οντότητες από 26 κράτη μέλη της ΕΕ και τη Νορβηγία, ενώ στις επιλεγμένες προτάσεις συμμετείχαν κατά μέσο όρο 17 οντότητες από 8 χώρες. Οι ΜΜΕ αντιπροσώπευαν πάνω από το 42% του συνόλου των οντοτήτων σε αυτές τις επιλεγμένες προτάσεις, εξασφαλίζοντας πάνω από το 18% της συνολικής αιτούμενης χρηματοδότησης της ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας είναι ο κύριος μηχανισμός της ΕΕ για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης στον αμυντικό τομέα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Βασιζόμενο στις προσπάθειες των κρατών μελών, προωθεί τη συνεργασία μεταξύ εταιρειών όλων των μεγεθών και ερευνητικών ιδρυμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ και τη Νορβηγία (ως συνδεδεμένη χώρα). Με προϋπολογισμό 7,953 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, το ένα τρίτο αφιερώνεται στη συνεργατική αμυντική έρευνα για την αντιμετώπιση αναδυόμενων και μελλοντικών απειλών για την ασφάλεια, ενώ τα δύο τρίτα υποστηρίζουν τη συγχρηματοδότηση συνεργατικών έργων ανάπτυξης ικανοτήτων. Τα έργα επιλέγονται μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, με βάση τις προτεραιότητες και τις δυνατότητες της ΕΕ που συμφωνήθηκαν από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ).