Ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη οικονομικών – εμπορικών σχέσεων «βλέπει» η πρεσβεία στη Μαδρίτη
«Η Ελλάδα ευρίσκεται στο επενδυτικό στόχαστρο της Ισπανίας, ιδίως όσον αφορά τις ξενοδοχειακές υποδομές και κατασκευές, καθώς και τη διαχείριση υποδομών οδικών, αεροπορικών, θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών, για τις οποίες η ισπανική πλευρά επιδεικνύει σημαντικό ενδιαφέρον» τονίζεται στην έκθεση την οποία απέστειλε πρόσφατα στο υπουργείο Εξωτερικών η ελληνική πρεσβεία στη Μαδρίτη, σε σχέση με την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Ισπανίας.
Στην έκθεση, την οποία φέρνει στη δημοσιότητα η «DEALnews», μεταξύ άλλων, αναφέρονται οι τομείς στους οποίους μπορούν να προωθηθούν σημαντικές συνεργασίες ή συμπράξεις. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη, η οποία εστάλη στις αρμόδιες Αρχές στις αρχές Απριλίου, «μεγάλοι αλλά και μεσαίου μεγέθους ισπανικοί όμιλοι επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ανάληψη ή συμμετοχή σε έργα συμπράξεων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα».
Ξεχωριστό ενδιαφέρον, επισημαίνεται στην έκθεση, «επιδεικνύεται την τελευταία διετία και, ιδιαίτερα έπειτα από τα ατυχή γεγονότα που έπληξαν το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, σε συμμετοχή ισπανικών ομίλων σε έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασης του δικτύου. Πλούσιο είναι το ισπανικό ενδιαφέρον και για έργα κατασκευής και επέκτασης των γραμμών μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης».
Ενδιαφέρον επιδεικνύει η ισπανική πλευρά και σχετικά με την ενίσχυση συνεργασιών μεταξύ φορέων και επιχειρήσεων των δύο χωρών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, προς προσέλκυση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και απορρόφηση ενωσιακών κονδυλίων.
«Είναι σημαντικό», σημειώνεται στην έκθεση, «να υπάρχει παρακολούθηση των υφιστάμενων ισπανικών επενδυτικών εταιριών και της δραστηριότητάς τους στην Ελλάδα, ώστε να ενθαρρύνονται πρόσθετες, καθώς και συντονισμός μεταξύ των συναρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και του ιδιωτικού τομέα για προσέλκυση νέων ισπανικών επενδύσεων στη χώρα».
Επίσης, ακίνητα, υποδομές, εφοδιαστική αλυσίδα, αγροβιομηχανία, κατασκευές, ενέργεια, τουριστικός και χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος από πλευράς Ισπανίας για την Ελλάδα.
Οπως αναφέρεται στην έκθεση, οι κλάδοι σε σχέση με τους οποίους υπάρχει γόνιμο έδαφος για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ ισπανικών και ελληνικών επιχειρήσεων είναι οι εξής:
Προϊόντα διατροφής (ιδίως αγροδιατροφικά και, τελευταία, ορισμένοι τύποι κρέατος) και ποτά (ιδίως μπίρα): Στον εν λόγω κλάδο, σύμφωνα με την έκθεση, έχει υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον μεγάλων ισπανικών ομίλων να αγοράσουν μικρές αξιόλογες μονάδες αγροτικής παραγωγής (γεωργικά προϊόντα, κρέατα, μπίρα) στην Ελλάδα.
Τεχνολογία τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής (εξαγωγές, υπηρεσίες, προσέλκυση επενδύσεων): Υπάρχουν ευκαιρίες για εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις και για εκατέρωθεν επενδύσεις.
Μεταποίηση (μόδα, κόσμημα, δομικά υλικά, φαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά): Οι ελληνικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν ικανοποιητικές εξαγωγές και συμμετέχουν στις κλαδικές εκθέσεις στην Ισπανία.
Υπηρεσίες (τομείς κατασκευών, ενέργειας και τουρισμού): Καταγράφεται ενδιαφέρον για επενδύσεις από την ισπανική πλευρά στον ενεργειακό τομέα, ιδίως στις ΑΠΕ, στον τουριστικό και ξενοδοχειακό τομέα, καθώς και από κοινού ανάληψη συνεργασιών σε προγράμματα διδυμοποίησης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας (οινοτουρισμός – αγροτουρισμός).
Εφοδιαστική αλυσίδα: Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει αποθηκευτικούς χώρους και υπηρεσίες διανομής σε σειρά χωρών που διακινούν τα προϊόντα τους στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και την Ανατολική Ευρώπη.
Οι σχέσεις των 2 χωρών
Η Ισπανία κατατάσσεται 6η μεταξύ των κυριότερων αποδεκτών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων, απορροφώντας ποσοστό 4,1% του συνόλου, ενώ από την άλλη πλευρά κατατάσσεται 8η μεταξύ των προμηθευτριών χωρών της Ελλάδας (με μερίδιο 3,7% επί των συνολικών ελληνικών εισαγωγών).
Αντίθετα, η Ελλάδα καταλαμβάνει μικρό μερίδιο τόσο στις εξαγωγές της Ισπανίας όσο και στις εισαγωγές της, με τα ποσοστά να είναι 0,86% και 0,38% επί του συνόλου, αντίστοιχα.
Το 2023 οι ελληνικές εξαγωγές προς Ισπανία ανήλθαν στα 2,07 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ελαφρά μείωση της τάξεως του 1,17%, έναντι του 2022. Κυρίαρχη θέση στον κατάλογο των ελληνικών εξαγωγών στην Ισπανία το 2023 κατείχαν τα ορυκτά καύσιμα, καταλαμβάνοντας το 18,8% του συνόλου και σημειώνοντας ετήσια μείωση της τάξεως του 32,25%.
Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο μηχανολογικός εξοπλισμός, που κατέγραψε μείωση εξαγωγών κατά 23,34%, αποτελώντας το 11,1% του συνόλου. Ακολούθησαν τα ιχθυηρά, καταλαμβάνοντας το 10,1% της αξίας του συνόλου των εξαγωγών και σημειώνοντας ετήσια μείωση της τάξης του 6,93%.
Σημαντικές αυξήσεις παρατηρήθηκαν και στις εξαγωγές των κατηγοριών φαρμακευτικών προϊόντων (+65,58%), λιπών και ελαίων (+78,54%), φρούτων (+21,71%), ζωοτροφών (+118,53%) και μηχανών και ηλεκτρικών συσκευών (58,47%).
Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλύτερες εισαγωγές ισπανικών προϊόντων στην Ελλάδα το 2023 αφορούν τα οχήματα, τα οποία σημείωσαν σημαντική αύξηση, της τάξης του 151,61%, και συνιστούν το 15,4% του συνόλου τους από Ισπανία.
Ακολούθησαν οι εισαγωγές μη πλεκτών ενδυμάτων, που συνιστούν το 8,7%, σημειώνοντας άνοδο 21,3%, ενώ αξιόλογες είναι οι εισαγωγές κρεάτων, που αφορούσαν το 6,3% του συνόλου των ελληνικών εισαγωγών από Ισπανία.
Οι ελληνικές επενδύσεις στην Ισπανία
Το απόθεμα των ελληνικών επενδύσεων στην Ισπανία το 2022 ανήλθε σε μόλις 34,83 εκατ. ευρώ. Οι ροές ελληνικών επενδύσεων προς την Ισπανία τα τελευταία τρία έτη ανήλθαν σε 3,41, 1,85 και 3,12 εκατ. ευρώ.
Οι ελληνικές εταιρίες δραστηριοποιούνται στους τομείς τροφίμων, ιχθυοκαλλιέργειας, επεξεργασίας πρώτων υλών, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, τουριστικών υποδομών, συστημάτων άρδευσης, αξεσουάρ ένδυσης, συσκευασίας, λιανεμπορίου, ηλεκτρονικών πληρωμών.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της ελληνικής πρεσβείας, οι εταιρίες ελληνικών συμφερόντων με δραστηριότητα στην Ισπανία, μεταξύ άλλων, είναι οι εξής:
* Ομιλος Μυτιληναίου: το 2018 ανέλαβε μεγάλο έργο κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου για λογαριασμό του ισραηλινού ενεργειακού ομίλου Ellomay Solar. Ο Ομιλος Μυτιληναίου συνεχίζει τη δραστηριοποίησή του στην Ισπανία, καθώς εξαγόρασε το 2020 αιολικό πάρκο στην περιοχή Jaén της Ανδαλουσίας, ισχύος 50 MW, εκτελώντας συμβάσεις EPC για δύο φωτοβολταϊκά πάρκα: στην περιοχή Manzanares, ισχύος 90 MW, για τον επενδυτικό όμιλο Nexwell, και στην περιοχή Badajoz, ισχύος 50MW, για τον διεθνή ανεξάρτητο παραγωγό ηλιακής ενέργειας Sonnedix, με το δεύτερο να έχει τεθεί σε εμπορική λειτουργία. Επιπλέον, ο Ομιλος Μυτιληναίου έχει σχετικά πρόσφατα ολοκληρώσει φωτοβολταϊκό έργο ισχύος 28 MW στη χώρα, για λογαριασμό του ισραηλινών συμφερόντων ομίλου Ellomay Solar, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο και διαθέτει δυνατότητα παραγωγής περίπου 53.000 MWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, σε συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης το 2020 ενός φωτοβολταϊκού έργου μεγάλης κλίμακας, συγκεκριμένα του φωτοβολταϊκού σταθμού «Talasol» στην Εστρεμαδούρα (περιοχή Cáceres), εγκατεστημένης ισχύος 300 MW. Το 2022, ο Ομιλος Μυτιληναίου, μέσω του τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), και η Aquila Capital, το ενεργειακό επενδυτικό Ταμείο γερμανικών συμφερόντων, υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 100 MW στη νότια Ισπανία, συγκεκριμένα των έργων στις περιοχές Jaén και Guillena στην Ανδαλουσία, ισχύος 50 MW καθένα. Επισημαίνεται ότι το έργο της Jaén έχει τεθεί σε εμπορική λειτουργία και έχει λάβει πιστοποιητικό προσωρινής αποδοχής.
* Attica Group: Από τον Ιούνιο του 2016 ο ελληνικός όμιλος και η τράπεζα BMCE (Bank of Africa Group) του Μαρόκου συνεργάζονται στην εκμετάλλευση θαλάσσιων γραμμών μεταξύ Μαρόκου και ηπειρωτικής Ευρώπης, μέσω της εταιρίας AFRICA MOROCCO LINK (AML). Η AML δραστηριοποιείται στη γραμμή Ταγγέρη (Μαρόκο) – Algeciras (Ισπανία), προσφέροντας μεταφορικές (επιβατικές και εμπορευματικές) υπηρεσίες. Πολύ πρόσφατα, ο σουηδικός όμιλος Stena Line ήρθε σε συμφωνία απόκτησης μεριδίου 49% του κεφαλαίου της εταιρίας.
* Intracom Τelecom S.A.: Το 2018 ο μεγάλος ελληνικός όμιλος τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού είχε προχωρήσει στη σύσταση θυγατρικής στη Μαδρίτη. Στην παρούσα φάση ο ελληνικός όμιλος παρακολουθεί την ισπανική αγορά μέσω τοπικών συνεργατών του.
* Στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών, ο μεικτός ελληνοϊσπανικός όμιλος Avramar, με έδρα στο Castellón της Βαλένθια, δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο 2021 με τη μετονομασία του ομίλου Ανδρομέδα και είναι ιδιοκτήτης των συγχωνευμένων ελληνικών ιχθυοκαλλιεργητικών ομίλων Ανδρομέδα, Νηρέας και Σελόντα, καθώς και του ισπανικού ομίλου Perseus (με ειδίκευση στις ιχθυοτροφές), ενώ συμμετέχουν σε αυτόν τα μεγάλα διεθνή επενδυτικά Ταμεία AMERRA Capital (ΗΠΑ) και Mubadala Investment Company (το δεύτερο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό Ταμείο του Αμπού Ντάμπι). Διεξάγεται δε διαδικασία πώλησης της Avramar σε επενδυτικό σχήμα, στο οποίο πιθανολογείται ότι θα μετάσχουν, μεταξύ άλλων, επενδυτικά Ταμεία από την Ισπανία και τα ΗΑΕ ή και ελληνικοί όμιλοι ιχθυοκαλλιεργειών. Σύμφωνα με ισπανικές οικονομικές πηγές, ο όμιλος ευρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων του στην Ισπανία.
* Ο ελληνικός όμιλος ιχθυοκαλλιεργειών Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες Α.Ε. ίδρυσε το 2019 θυγατρική με την επωνυμία ACUIDELTA SL, με έδρα την περιοχή L´Ametlla de Mar, στην Ταραγόνα, με σκοπό την παραγωγή, τη μεταποίηση, την εμπορία και τη διανομή θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων στην Ισπανία, με σχεδιαζόμενη παραγωγική δυναμικότητα της τάξεως των 2.000 τόνων ετησίως. Στο τέλος του 2023 ο μητρικός όμιλος Γαλαξίδι εξαγοράστηκε από τον ελληνικό όμιλο παραγωγής ιχθυοτροφών Ιριδα.
* Sani – Ikos Group: Εντός του 2021 λειτούργησε πρώτη φορά το Ikos Andalusia, το οποίο αποτελεί το πρώτο ξενοδοχειακό συγκρότημα του ξενοδοχειακού ομίλου στην Ιβηρική, έπειτα από επενδυτικές κινήσεις της εταιρίας, που άρχισαν το 2018 και ολοκληρώθηκαν αμέσως μετά την πανδημία. Ο όμιλος Sani – Ikos επενδύει σε επέκταση της μονάδας στην Ανδαλουσία (περιοχή Marbella), κόστους 17 εκατ. ευρώ, με αρκετά έργα επέκτασης να έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Ο όμιλος έχει πραγματοποιήσει πρόσθετες επενδύσεις για την αγορά και την ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων στη Μαγιόρκα, ορισμένες εκ των οποίων άρχισαν να λειτουργούν το 2023 («Porto Petro»).
* Ομιλος Μαΐλλη: Διατηρεί θυγατρική εταιρία με έδρα στη Βαρκελώνη και επωνυμία SIAT SpA (ιταλικός όμιλος που ανήκει στον όμιλο Μαΐλλη).
* Eurodrip: Το 2006 η ελληνική εταιρία αρδευτικών συστημάτων ίδρυσε τη θυγατρική εταιρία Eurodrip Irrigation Holding Systems S.L. Τις λειτουργίες της ισπανικής θυγατρικής της Eurodrip εκτελεί ο ισραηλινός όμιλος Rivulis, ο οποίος το έτος 2017 είχε συγχωνευθεί με τη Eurodrip.
* MEGAPLAST Α.Ε.: Δραστηριοποιείται εμπορικά, μέσω της θυγατρικής της MEGΑPLAST SPAIN S.L. (περιοχή Βαρκελώνης), στον τομέα των εύκαμπτων πλαστικών συσκευασίας.
* Rensika: ιδρύθηκε στη Βαρκελώνη το 1990 από ελληνικά συμφέροντα και ειδικεύεται στα μεσογειακά προϊόντα, όπως αρτοσκευάσματα και αλοιφές (χούμους, τζατζίκι, ταραμάς). Τον Μάρτιο του 2010 δημιουργήθηκαν οι νέες εγκαταστάσεις, έκτασης 2.500 τετραγωνικών μέτρων. Πρόκειται για επιχείρηση με ηγετική θέση στην Ισπανία όσον αφορά τις μεσογειακές αλοιφές (spreads), η οποία έχει πάντως εξαγορασθεί από ξένα εταιρικά συμφέροντα.
* S&B – Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης: Διέθετε από το έτος 1998 συμμετοχές στις Laviosa Promasa (μπεντονίτης, μερίδιο 20%) και Otavi Iberica (περλίτης, μερίδιο 100%). Οι εν λόγω συμμετοχές εδώ και αρκετά χρόνια υφίστανται μέσω ξένων ομίλων (γαλλικός όμιλος Imerys, ο οποίος εξαγόρασε τη S&B το 2015).
* Ελληνικοί Λευκόλιθοι (Grecian Magnesite): Από κοινού με τον γαλλικό όμιλο Roullier Group, είχε εξαγοράσει το 2000 την ισπανική Magnesitas Navarras. Το 2018 ο εν λόγω γαλλικός όμιλος εξαγόρασε το 100% της ισπανικής εταιρίας.
* Ομιλος Χατζηγεωργίου: Δραστηριοποιείται στον κλάδο των κεραμικών, μέσω της θυγατρικής εταιρίας Hatz Spain S.A., στην περιοχή Castellón της Βαλένθια.
* Coco-Mat: Μέσω της εταιρίας Coco-Mat Spain, διακινεί τα προϊόντα ξεκούρασης, στρωμάτων και ειδών σπιτιού από φυσικές πρώτες ύλες, μέσω των καταστημάτων της στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη.
* ΑPIFON: Η τεχνολογική εταιρία παραγωγής λογισμικού προχώρησε σε ίδρυση θυγατρικής το 2018 στη Μαδρίτη.
* NIKOLIS GROUP: Η εν λόγω ελληνική εταιρία έχει ανοίξει κατάστημα στη Βαρκελώνη από το έτος 2018.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ