Η αξία των cryptos παρουσιάζει εκθετική αύξηση προσελκύοντας σημαντικό ενδιαφέρον
Ηταν Ιανουάριος του 2009 όταν ένας ανώνυμος προγραμματιστής (ή ομάδα προγραμματιστών), με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το πρώτο κρυπτονόμισμα, το bitcoin. Αρχισε ως ένα πειραματικό νομισματικό σύστημα στο διαδίκτυο και σταδιακά εξελίχθηκε σε μια πλήρως λειτουργική ψηφιακή νομισματική μονάδα με παγκόσμιο αντίκτυπο, εγκαινιάζοντας έτσι μια εποχή ριζικών αλλαγών στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και χρησιμοποιούμε το χρήμα.
Με την εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain (αλυσίδα συστοιχιών), το bitcoin έθεσε τις βάσεις για μια αποκεντρωμένη και ασφαλή μορφή χρηματικών συναλλαγών που προσφέρει τη δυνατότητα για απευθείας συναλλαγές μεταξύ των χρηστών, χωρίς την ανάγκη για μεσάζοντες, όπως οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ετσι, κάθε συναλλαγή γίνεται με προκαθορισμένο τρόπο, εξαρτώμενη αποκλειστικά από τον κώδικα και τους κανόνες που διέπουν το δίκτυο.
Αυτό εξασφαλίζει ότι δεν μπορεί να γίνει υποτίμηση του νομίσματος μέσω της έκδοσης πληθωριστικού χρήματος, καθώς η προσφορά νέων νομισμάτων είναι προγραμματισμένη και περιορισμένη από τον κώδικα. Η ασφάλεια και η ακεραιότητα του συστήματος επιτυγχάνονται μέσω της κρυπτογραφίας. Αυτή η δομή εξαλείφει τον κίνδυνο πληθωρισμού ή παραποίησης, καθιστώντας τα κρυπτονομίσματα ένα μοναδικό και αμετάβλητο αποθεματικό αξίας.
Από τo 2009 και έπειτα χιλιάδες άλλα κρυπτονομίσματα έχουν εμφανιστεί, με το καθένα να εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες και να προσφέρει διαφορετικές τεχνολογικές καινοτομίες. Η δυναμική τους στην επενδυτική σκηνή δεν αναγνωρίζεται μόνο από την αυξανόμενη αξία τους, αλλά και από την αλλαγή που έχουν επιφέρει στη δομή των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συστημάτων. Καθώς προχωράμε σε μια ψηφιακή εποχή, το ζήτημα δεν είναι απλώς πώς τα κρυπτονομίσματα έχουν αλλάξει το τοπίο των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, αλλά και πώς θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις μελλοντικές εξελίξεις σε παγκόσμια κλίμακα.
Τα κρυπτονομίσματα έχουν αποδειχθεί ελκυστικά για επενδυτές που αναζητούν υψηλές αποδόσεις. Παρά τη μεταβλητότητά τους, η αξία πολλών κρυπτονομισμάτων έχει παρουσιάσει εκθετική αύξηση, προσελκύοντας σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από μικρούς όσο και από μεγάλους επενδυτές. Σχετικό παράδειγμα αποτελεί η Tesla του Ιλον Μασκ, που το 2021 επένδυσε σε bitcoin αξίας σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ταυτόχρονα, δημοσιεύτηκε η πρόθεση της εταιρίας να δέχεται κρυπτονομίσματα για αγορές αυτοκινήτων, μια ενέργεια που ανακαλέστηκε, ωστόσο, στη συνέχεια. Η αποδοχή του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων από σημαντικούς παίκτες της αγοράς, όπως η PayPal και η Square, υπογραμμίζει, επίσης, τη σταθερή τους ενσωμάτωση στο καθημερινό εμπόριο και στις ψηφιακές συναλλαγές. Το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα προσφέρουν τη δυνατότητα για γρήγορες, ασφαλείς και αποκεντρωμένες χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Αυτό διευκολύνει τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν συναλλαγές χωρίς την ανάγκη για ενδιάμεσους. Η χρήση του bitcoin στις συναλλαγές βοηθά τον χρήστη να διατηρεί την ανωνυμία του. Παράλληλα, όλες οι πληροφορίες σχετικά με κάθε συναλλαγή που έγινε καταγράφονται, διατηρούνται στο blockchain και είναι ορατές από όλους, γεγονός που διασφαλίζει τη διαφάνεια των συναλλαγών.
Ωστόσο, η αγορά των κρυπτονομισμάτων δεν είναι απαλλαγμένη από κινδύνους. Η μεταβλητότητα, οι περιπτώσεις απάτης και οι ρυθμιστικές προκλήσεις είναι σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη και υιοθέτηση της τεχνολογίας. Λόγω της ανωνυμίας τους, τα κρυπτονομίσματα είναι ελκυστικά για τη διεξαγωγή παράνομων δραστηριοτήτων ή για ξέπλυμα χρημάτων. Οι απάτες αυτές βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, καθώς δεν γίνεται έλεγχος των συναλλασσόμενων μερών ούτε της προέλευσης των χρημάτων, αν η συναλλαγή δεν γίνει μέσω εταιριών, όπως η Coinbase. Οι χώρες και οι κυβερνήσεις είναι πιθανό ανά πάσα στιγμή να θεσπίσουν νόμους με σκοπό τον έλεγχο, τη φορολογία, ακόμη και την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων.
ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Διαφορετική αντιμετώπιση σε παγκόσμιο επίπεδο
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι επειδή δεν υπάρχουν παγκόσμιοι κανονισμοί που να οριοθετούν τα κρυπτονομίσματα ή να θέτουν κάποιο καθολικό νομικό πλαίσιο, οι νομοθέτες των χωρών έχουν επιλέξει διαφορετικές προσεγγίσεις για τα νομίσματα αυτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου το ανώτατο δικαστήριό της το 2015 αποφάσισε ότι το bitcoin δεν απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ (δηλαδή θα θεωρείται νόμισμα), ενώ το 2018 εγκρίθηκε νομοθεσία που εντάσσει τα εικονικά νομίσματα στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων. Οι κινεζικές ρυθμιστικές Αρχές δεν αναγνωρίζουν εικονικά νομίσματα όπως το bitcoin ως εργαλείο για λιανικές πληρωμές, όπως επιταγές, νομίσματα και πιστωτικές-χρεωστικές κάρτες. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση της Κίνας θέλει να αναπτύξει ένα δικό της νόμισμα κρυπτογράφησης, το οποίο δεν θα είναι αποκεντρωμένο και ο κύριος στόχος θα είναι η παροχή περισσότερου ελέγχου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αντίθετα, η Ιαπωνία διακρίνεται από τις άλλες χώρες, καθώς από τον Απρίλιο του 2017 θεώρησε το bitcoin ως νόμιμο χρήμα και οι ανταλλαγές ρυθμίζονται από τον νόμο για τις υπηρεσίες πληρωμών. Ο πολιτισμός βασίζεται στην ανταλλαγή αγαθών με νομίσματα και ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα μεταναστεύει ούτως ή άλλως σε ένα ψηφιακό πεδίο. Τα κρυπτονομίσματα έχουν ήδη αρχίσει να μετασχηματίζουν το επενδυτικό τοπίο, αναγκάζοντας τους παίκτες της αγοράς να αναθεωρήσουν τους τρόπους διαχείρισης της περιουσίας τους. Το μέλλον αυτής της τεχνολογίας εξαρτάται από την ικανότητά της να ενσωματώνει ασφάλεια, διαφάνεια και βιωσιμότητα στην ψηφιακή οικονομία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ