Ποια είναι η έννοια της ΕΚΕ – Γιατί είναι σημαντική για τις επιχειρήσεις, την κοινωνία, την Ελλάδα, αλλά και όλη την Ευρώπη
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως έννοια υφίσταται εδώ και περίπου 26 χρόνια. Τόσο, όμως, στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και στην Ελλάδα αρχίζει να βρίσκει πρακτικό αντίκρισμα και να υιοθετείται από τις επιχειρήσεις στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα.
Ο λόγος για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ). Η ΕΚΕ υιοθετείται σταδιακά από σημαντικές επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες, με δράσεις και πράξεις, αποδεικνύουν ότι επιχειρείν και κοινωνία μπορούν να έχουν κοινά συμφέροντα και σημαντικά κέρδη – όχι μόνο οικονομικά, αλλά σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων, από τα περιβαλλοντικά και καταναλωτικά, μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οπως, άλλωστε, επισημαίνει η Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) ως Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Environmental, Social and Governance ή ESG) ορίζεται η «ευθύνη των επιχειρήσεων για τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία». Ως εκ τούτου, η ΕΚΕ πρέπει να καθοδηγείται από τις εταιρίες και αυτές με τη σειρά τους πρέπει να γίνονται κοινωνικά πιο υπεύθυνες, ενσωματώνοντας τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά, ηθικά, καταναλωτικά και ανθρώπινα δικαιώματα στην επιχειρηματική στρατηγική και στις δραστηριότητές τους.
Η ΕΚΕ είναι σημαντική για τις επιχειρήσεις, στις οποίες προσφέρει σημαντικά οφέλη όσον αφορά τη διαχείριση κινδύνων, την εξοικονόμηση κόστους, την πρόσβαση σε κεφάλαια, τις σχέσεις με τους πελάτες, τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, τη βιωσιμότητα των λειτουργιών, και την ικανότητα καινοτομίας και, τελικά, κέρδους.
Στην κοινωνία η ΕΚΕ προσφέρει ένα σύνολο αξιών. Ετσι, σύμφωνα και με την Κομισιόν, δίνεται η «δυνατότητα οικοδόμησης μιας πιο συνεκτικής κοινωνίας και μπορούμε να βασίσουμε τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο οικονομικό σύστημα».
Στο ίδιο πλαίσιο, σχετικά με την οικονομία της Ευρώπης, η ΕΚΕ καθιστά τις εταιρίες πιο βιώσιμες και καινοτόμες. Το γεγονός αυτό, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απευθυνόμενη τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στις κοινωνίες, συμβάλλει σε μια πιο βιώσιμη οικονομία.
Τα τελευταία χρόνια η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη λαμβάνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις στον χώρο των επιχειρήσεων και των οργανισμών, οι οποίες επενδύουν τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική ΕΚΕ. Με τον τρόπο αυτό, οι εταιρίες δημιουργούν προσδοκίες στους πολίτες και δείχνουν τον καλό τους χαρακτήρα σε εργαζομένους, πελάτες και προμηθευτές.
Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ήδη έχει υιοθετηθεί από μεγάλες ελληνικές εταιρίες, οι οποίες προχωρούν σε δράσεις ουσιαστικές, με κοινωνικό αντίκρισμα. Φυσικά, την έννοια της ΕΚΕ δύνανται να ασπαστούν ακόμα περισσότερες εγχώριες εταιρίες, ακολουθώντας το θετικό παράδειγμα, το οποίο ήδη δίνουν μεγάλοι, και όχι μόνο, όμιλοι, με ισχυρή παρουσία στα δρώμενα.
Από την πλευρά τους, αυτό περιμένουν και οι πολίτες: Οι επιχειρήσεις να κατανοήσουν και να υιοθετήσουν ακόμα περισσότερο την έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και να συμβαδίσουν με την κοινωνία, θέτοντας ως στόχο την πρόληψη, τη διαχείριση και τον μετριασμό τυχόν αρνητικών επιπτώσεων από τις δράσεις του επιχειρείν.
Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν είναι μια «μόδα που θα περάσει». Δεν είναι μια πρόσκαιρη τάση της εποχής. Δεν είναι μια «βιτρίνα» για δημόσιες σχέσεις. Η ΕΚΕ έχει έρθει για να μείνει, βασιζόμενη σε ένα απλό μήνυμα από την πλευρά των εταιριών: «Μια υπεύθυνη επιχείρηση, για να είναι υπεύθυνη, πρέπει να λειτουργεί λαμβάνοντας υπόψη ότι επιθυμεί να δρα τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, διασφαλίζοντας με τις αποφάσεις και τις πράξεις της την ανάπτυξη του συλλογικού κοινωνικού οφέλους».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ