Τα δύο πρώτα Deals του DIORAMA II με «καύσιμα» 213 εκατ. ευρώ και τα «χρυσά» EXITS του DIORAMA I
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ
Τη δεύτερη επένδυσή του μέσα σε διάστημα μικρότερο των 5,5 μηνών ολοκλήρωσε το δεύτερο fund με αποκλειστικό διαχειριστή την Deca Investments, το Diorama II, συμφερόντων του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, πρώην προέδρου του ΣΕΒ, με την παρουσία και άλλων ισχυρών επενδυτών.
Σε πρώτη φάση επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι το Diorama II επικεντρώνει το ενδιαφέρον των πρώτων κινήσεών του στους ιδιαίτερα επίκαιρους κλάδους των τροφίμων και της τεχνολογίας, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν θα το απασχολήσουν επενδυτικά άλλα κομμάτια της αγοράς κατά τους προσεχείς μήνες.
Το fund έχει συγκεντρώσει κεφάλαια προς επένδυση ύψους 213 εκατ. ευρώ, συνεπώς, έστω και αν δεν ανακοινώθηκαν τα ποσά που συμφωνήθηκαν για την απόκτηση μετοχικών συμμετοχών στις δύο πρώτες εταιρίες του portfolio του, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων παραμένει διαθέσιμο για προσεχή deals.
Το Diorama II ετοιμάζει, κατά τα φαινόμενα, ένα νέο μπαράζ επενδύσεων. Ειδικότερα αν αναλογιστεί κάποιος ότι και το «αδελφό» fund Diorama I πραγματοποίησε συνολικά 10 επενδυτικές συμφωνίες από το 2014, με κεφάλαια 135 εκατ. ευρώ (Atlas Tapes, Damavand, InternertQ, Adam Pack, Axel Accessories, Viva Wallet Holdings, Lariplast, Μινέρβα, PharOS, ΕΖΑ) και στη συνέχεια εισήλθε στον κύκλο των αποεπενδύσεών του, σε αναζήτηση υπεραξιών για τους μετόχους του.
Το Diorama II εξαγόρασε μέσα στον Μάιο σημαντικό μειοψηφικό ποσοστό στην Odyssey Consultants Limited.
Η συγκεκριμένη παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις, υπηρεσίες και προϊόντα ασφάλειας πληροφοριών και διαχείρισης κινδύνου σε οργανισμούς ανεξαρτήτως μεγέθους, πολυπλοκότητας και τομέα δραστηριότητας. Προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, έχοντας στο επίκεντρό της την εσωτερικά αναπτυγμένη και διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα λογισμικού ClearSkies, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση.
Παράλληλα, έχει εδραιώσει μια ισχυρή θέση στην κυπριακή και ελληνική αγορά, εξυπηρετώντας συστημικούς οργανισμούς σε όλους τους τομείς της οικονομίας και στοχεύει στην επέκτασή της σε άλλες χώρες. Από το 2021 διατηρεί μάλιστα γραφεία στη Σαουδική Αραβία και το Ηνωμένο Βασίλειο…
Νωρίτερα, στα μέσα Δεκεμβρίου του 2023, το Diorama II απέκτησε πλειοψηφική συμμετοχή στη Leader A.E., ελληνική επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται στην αντιπροσώπευση, αποθήκευση, διανομή και εμπορία κυρίως γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, με αναμενόμενα έσοδα και κέρδη προ φόρων 70 εκατ. ευρώ και 5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για το 2023.
ΜΕΤΑ ΤΗ VIVA, Η ΜΙΝΕΡΒΑ
Η μεγαλύτερη «εκκρεμότητα» του Diorama I στο μέτωπο των exits θεωρείται η Μινέρβα Ελαιουργική, η οποία αποκτήθηκε (κατά 68%) με τίμημα μεγαλύτερο των 45 εκατ. ευρώ το 2019, απέναντι σε ισχυρούς ανταγωνιστές, με συνεπενδυτές τα funds EOS Capital Partners και Elikonos.
Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το μέγεθος του deal για την πώληση της Μινέρβα θα πρέπει να είναι πολλών δεκάδων εκατ. ευρώ για να οδηγηθεί σε επιτυχία…
Το πρώτο fund της Deca Investments εξασφάλισε νωρίτερα «χρυσές» υπεραξίες από το ποσοστό της (10%) στη Viva, μετά την πώληση των συμμετοχών μειοψηφίας (48,5% συνολικά) στην ελληνική neobank το 2022, προς τον «κολοσσό» της JP Morgan, καθώς φέρεται ότι καρπώθηκε δεκαπλάσιο ποσό από την αρχική επένδυση των 15 εκατ. ευρώ.
Αποεπένδυσε, επίσης, ως τώρα και από τις Atlas Tapes, Axel Accessories, αλλά και την InternetQ, μητρική της akazoo, έπειτα από τα γνωστά προβλήματα στην τελευταία περίπτωση.
FAMILY OFFICE ΚΑΙ ΦΑΙΣΤΟΣ
Ο ευρύτερος τεχνολογικός κλάδος διατηρείται στο επενδυτικό «στόχαστρο» του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και από έναν δεύτερο «άξονα», μέσω του Ταμείου Φαιστός.
Το Phaistos Investment Fund εστιάζει σε εταιρίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες αξιοποιούν τις δυνατότητες του υπερδικτύου 5G και τον προηγούμενο μήνα συμπλήρωσε τις εννέα επενδύσεις (Hellas Direct, Spfynx Hellas, Wings ICT Solutions, Movandi, EdgeQ, SafeSize, Pandas.io, OQ Technology, Matternet Inc.) από το καλοκαίρι του 2021.
Με βασικό χρηματοδότη του το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εκπροσωπείται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (με τη διάθεση του 25% των εσόδων από τη δημοπράτηση των αδειών 5G), συγκέντρωσε αρχικά κεφάλαια 101 εκατ. ευρώ, με συνεπενδυτές το family office του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, το Latsco Family Office της Μαριάννας Λάτση και τον Ομιλο ΟΤΕ/Deutsche Telekom.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ