Οι σημαντικότερες startups της χώρας στο πλευρό των αγροτών – Από την παραγωγή μέχρι τη διάθεση των προϊόντων στο διεθνές εμπόριο
Του Μιχάλη Κοσμετάτου
Η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης για τα προσεχή χρόνια.
Προς επιβεβαίωση αυτού, ενημερωμένες πηγές θεωρούν ότι μετά και από τις ευρωεκλογές του 2024 ένα από τα θέματα στα οποία θα δοθεί βάρος ως προς τις παρεμβάσεις τις οποίες θα κάνει η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο, στην Ε.Ε., θα είναι η αγροτική πολιτική και κατ’ επέκταση η στήριξη των αγροτών.
Η τεχνολογία διαδραματίζει ήδη τον δικό της κομβικό ρόλο στην προσπάθεια για την ενίσχυση του κλάδου και μάλιστα με τεχνογνωσία «made in Greece».
Γεγονός αποτελεί ότι ορισμένες από τις πιο γνωστές και καθιερωμένες ελληνικές startups συστρατεύονται αυτή την εποχή στο πλευρό του Ελληνα (και όχι μόνο) αγρότη, από την παραγωγή στο χωράφι μέχρι και την προώθηση των προϊόντων της «μάνας γης» στο ράφι των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, αλλά και το διεθνές εμπόριο!
Από αμιγώς επιχειρηματικής οπτικής, η παγκόσμια αγορά του agri-food tech και της αγροτεχνολογίας υπολογίζεται σε αξία πάνω από τα 6,7 τρισ. ευρώ.
Με αυτή τη λογική, αποκτά μια άλλη διάσταση το ότι μπαίνουν πλέον στα «ραντάρ» μεγάλων επενδυτών ή επιχειρηματικών «κολοσσών» του εξωτερικού η μία μετά την άλλη οι startups του ελληνικού οικοσυστήματος, με φόντο την είσοδο της τεχνολογίας και στους αγρούς…
Augmenta και farmAIr
Στην κορυφή της άτυπης αυτής λίστας βρίσκεται η Augmenta Agriculture Technologies.
Μια ελληνική νεοφυής εταιρία από τον Βόλο, η οποία εξαγοράστηκε πέρσι, με το ποσό ρεκόρ για τη χρονιά των 110 εκατ. δολ., από τον ιταλικό «κολοσσό» CNH Industrial, έναν παγκόσμιας κλάσης όμιλο μηχανικού εξοπλισμού και υπηρεσιών (γεωργικά μηχανήματα, τρακτέρ κ.λπ.), ιδιοκτησίας της φημισμένης επιχειρηματικής οικογένειας των Ανιέλι.
Οι δύο ιδρυτές της Augmenta, ο Γιώργος Βαρβαρέλης και ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, είχαν συμπεριληφθεί στην ελληνική λίστα του Forbes 30 Under 30 το 2019. Οι δύο φίλοι και συνοδοιπόροι, άλλοτε φοιτητές Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και αγρότες στην Περίβλεπτο Μαγνησίας, ανέπτυξαν ένα καινοτόμο σύστημα υψηλής τεχνολογίας για τη real time εφαρμογή αγροχημικών και λιπασμάτων στο χωράφι, με τη χρήση μηχανικής όρασης (machine vision) και Τεχνητής Νοημοσύνης (Α.Ι.) στον τομέα της γεωργίας ακριβείας.
Η συσκευή τους, εφοδιασμένη με το απαραίτητο λογισμικό, τοποθετείται στην οροφή των τρακτέρ και με τις έξι πολυφασματικές της κάμερες βοηθά τον αγρότη να παρακολουθεί, για παράδειγμα, ποια τμήματα των αγρών χρειάζονται λίπασμα ή φυτοφάρμακο για κάποια ασθένεια, σε καιρούς που οι τιμές τους έχουν αυξηθεί, εξασφαλίζοντας τόσο μειωμένα κόστη όσο και τη σωστή διαχείριση της καλλιέργειας, ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή παραγωγή.
Οταν έγινε η εξαγορά της, άνοιξη του 2023, τα συστήματά της αξιοποιούσαν κιόλας αγρότες σε περισσότερες από 20 χώρες, σε Αυστραλία, Βραζιλία, Τουρκία, Ουκρανία κ.ά.
Σαφώς, το «χρυσό» deal με τους Ανιέλι ανοίγει άλλους «ορίζοντες» για την ελληνική τεχνογνωσία…
Περίοπτη θέση στον «χάρτη» της αγροτεχνολογίας κατέχει άλλη μια 100% ελληνική agrotech εταιρία, η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον πανίσχυρων ξένων ομίλων: είναι η farmAIr, με συνιδρυτή, business development και CFO τον Σταμάτη Διαβατίδη, η οποία εδώ και μερικούς μήνες έχει ενταχθεί στην «ομάδα» της γερμανικής Bayer.
Χωρίς πολλές αναλύσεις, με μια φράση, όπως έχει αναφέρει στην «DEALnews» ο ίδιος ο κ. Διαβατίδης, η farmAIr θεωρείται ο «μαγνητικός τομογράφος» του γεωπόνου, καθώς ειδικεύεται στη φυτοπροστασία και συγκεκριμένα στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του βιοτικού και αβιοτικού στρες των φυτών.
Αν και «γεννήθηκε» στις ΗΠΑ, η εταιρία διαθέτει 100% «ελληνικό DNA», διατηρεί γραφεία στην Ελλάδα και το 2022, μεταξύ άλλων επιτευγμάτων της, είχε προσκληθεί να παρουσιάσει την τεχνολογία της στο συνέδριο της Silicon Valley.
Χρησιμοποιώντας θερμική και ψηφιακή φωτογραφία από drones και αξιοποιώντας τεχνολογίες μηχανικής μάθησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, με μια κατοχυρωμένη πατέντα, η farmAIr απευθύνεται τόσο σε γεωργούς/καλλιεργητές/θερμοκήπια όσο και σε άλλες εταιρίες αγροτεχνολογίας ή εταιρίες κατασκευής προηγμένων γεωργικών μηχανημάτων (έξυπνα τρακτέρ, ψεκαστικά drones, αγροτικά robot), καθώς και σε εταιρίες αγροτικών προϊόντων (Agricultural Input Companies).
Αρχισε από τα αμπέλια στην Ελλάδα και σταδιακά επεκτάθηκε σε καλλιέργειες διάφορων ειδών και σε άλλες χώρες.
Εν κατακλείδι, βοηθά στην ανίχνευση και την πρόληψη των προβλημάτων σε καλλιέργειες, στην ελαχιστοποίηση του κόστους «θεραπείας» των φυτών, άρα στην αύξηση και τη βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής.
Με την τεχνολογία της προλαμβάνεται ουσιαστικά η μετάδοση ασθενειών στο υγιές μέρος των χωραφιών και εξοικονομείται το 35% του κόστους ίασης των φυτών, με στοχευμένη άρδευση και χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
Το προηγούμενο διάστημα η farmAIr εξέταζε τη σταδιακή επέκταση των συνεργασιών της σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε χώρες όπως οι Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Χιλή, Αργεντινή, Νότια Αφρική, Αυστραλία, Αμερική (Καλιφόρνια) κ.λπ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ