Τι αναφέρουν τα τελευταία ραπόρτα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι για τις πρόσφατες εξελίξεις
Η προκήρυξη των εκλογών για τις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου και η συνακόλουθη πολιτική αβεβαιότητα προκάλεσαν σημαντικές αναταράξεις στο γαλλικό χρηματιστήριο και έπληξαν ιδιαίτερα τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, οι οποίες κατέγραψαν συνολική απώλεια κεφαλαιοποίησης 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μετοχή, μάλιστα, της Société Générale κατέγραψε πτώση 12% πριν από λίγες ημέρες, όπως αναφέρεται στο σχετικό ραπόρτο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι.
Σύμφωνα με την έκθεση του γραφείου ΟΕΥ, ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας δημιουργεί ανησυχίες και στους ξένους επενδυτές, που τηρούν -επί του παρόντος- στάση αναμονής και, όπως διαπιστώνουν οι παρατηρητές, καταγράφεται ήδη πάγωμα των επενδυτικών σχεδίων. Η αβεβαιότητα για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης και το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί οδηγούν, πέραν της υψηλής μεταβλητότητας στις κεφαλαιαγορές, σε εκτίναξη του περιθωρίου (spread) των γαλλικών επιτοκίων, τα οποία κατέγραψαν το υψηλότερο επίπεδο από το 2017, ενώ η απόκλιση από το αντίστοιχο περιθώριο επιτοκίου της Γερμανίας έφτασε τις 77 μονάδες βάσης. Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων ανήλθε σε 3,5%, ενώ εκφράζονται φόβοι για ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας, επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ χαρακτήρισε «ολοκληρωτικό παραλήρημα» το σχέδιο του κυβερνητικού προγράμματος του συνασπισμού της Αριστεράς, που έλαβε τη μορφή «Νέου Λαϊκού Μετώπου», και τόνισε ότι μέτρα όπως η αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή μισθών και ημερομισθίων, η αύξηση του κατώτατου μισθού (SMIC) στα 1.600 ευρώ καθαρά, η κατάργηση του νόμου περί αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη και η αναπροσαρμογή των επιδομάτων ανεργίας θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος και σε εκτροχιασμό του δημοσίου χρέους της Γαλλίας.
Σενάριο στο πρότυπο της ανόδου Μελόνι
Επίσης, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, μετά τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών και την απόφαση του προέδρου Μακρόν για διάλυση της Βουλής και προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, τα επιτόκια των ομολόγων του γαλλικού κράτους εκτινάχθηκαν στο 3,32% μέσα σε λίγες μέρες, συμπαρασύροντας και τα δάνεια των χωρών της Νότιας Ευρώπης, και ιδιαίτερα της Ιταλίας. Οι επενδυτές εκτιμούν τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας, σε περίπτωση εκλογικής νίκης τους Εθνικού Συνασπισμού, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει ήδη ένα δημοσιονομικό έλλειμμα, της τάξεως του 5,5%, και ως εκ τούτου υποχρεούται να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών στις Βρυξέλλες.
Η πιθανότητα πολιτικής αστάθειας, σε συνδυασμό με τη δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση, την οποία θα κληρονομήσει η επόμενη κυβέρνηση, οδηγούν τον διεθνή οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s στην εκτίμηση ότι η προοπτική για το γαλλικό χρέος, που χαρακτηρίζεται σήμερα σταθερή, θα μπορούσε να μετατραπεί σε αρνητική, εφόσον τα δεδομένα για το δημόσιο χρέος επιδεινωθούν. Η βαθμολογία Aa2 της χώρας είναι ελαφρά καλύτερη από την αντίστοιχη βαθμολογία που δόθηκε από τη Fitch και από τη Standard & Poor’s Global (S&P Global), η οποία είχε μειώσει στα τέλη Μαΐου, δηλαδή λίγο πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, την αξιολόγηση της Γαλλίας από ΑΑ σε ΑΑ-, λόγω της επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών.
Οι αμφιβολίες για τις δημοσιονομικές συνέπειες μιας πολιτικής κρίσης στη Γαλλία είναι στο επίκεντρο της υψηλής μεταβλητότητας των επιτοκίων στα γαλλικά ομόλογα. Οπως σημειώνουν ανεξάρτητοι παρατηρητές, αυτά δεν έχουν φτάσει ακόμη τις 80 μονάδες βάσης που προσέγγισαν στις προεδρικές εκλογές του 2017, όταν οι αγορές φοβήθηκαν έναν δεύτερο γύρο μεταξύ Μαρίν Λε Πεν και Ζαν Λουκ Μελανσόν, αλλά, από 45 μονάδες βάσης προ των εκλογών, εκτινάχθηκαν ήδη σε 70 και, όπως εκτιμά ο Μαρίν Μαζέτ, στρατηγικός αναλυτής για θέματα επιτοκίων της Nomura, η αύξηση αυτή οφείλεται κατά 10% στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης, ενώ το υπόλοιπο οφείλεται στο ευρύτερο πολιτικό ρίσκο στη Γαλλία.
Μείωση ρευστότητας των ομολόγων
Εξίσου χαρακτηριστική είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η απότομη μείωση της ρευστότητας των ομολόγων του γαλλικού θησαυροφυλακίου. Οπως σημειώνουν, ελάχιστοι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να τοποθετηθούν, ενώ η τεράστια πλειονότητα τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας τα αποτελέσματα των εκλογών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων παρατηρητών, κεντρικό σενάριο παραμένει η διατήρηση της υψηλής μεταβλητότητας στα επιτόκια των γαλλικών ομολόγων, όχι όμως μία μεγάλη άνοδος τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
Ο κυριότερος φόβος είναι ένας σταδιακός δημοσιονομικός εκτροχιασμός, εφόσον καταγραφεί μία μεγάλη αύξηση των δημοσίων δαπανών σε περίπτωση νίκης του Εθνικού Συνασπισμού, στο πλαίσιο της προσπάθειας να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν την εμβληματική δέσμευση στο πρόγραμμα του Εθνικού Συνασπισμού για μείωση του ΦΠΑ στις τιμές της ενέργειας και του ηλεκτρικού ρεύματος 5,5%, η οποία εκτιμάται ότι θα αποφέρει απώλεια στα δημόσια έσοδα της τάξεως των 12 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα, όμως, με την πλειονότητα των αναλυτών, η Μαρίν Λε Πεν, η οποία έχει θέσει ως στόχο να εκλεγεί πρόεδρος το 2027, έχει κάθε λόγο να αποφύγει ένα τέτοιου είδους ατύχημα, που θα οδηγήσει σε μία οικονομική κρίση ή σε πανικό στις αγορές, όπως συνέβη στην περίπτωση της Λιζ Τρας στη Βρετανία. Μία νίκη του γαλλικού Εθνικού Συνασπισμού με σχετική πλειοψηφία, που είναι το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τους αναλυτές, συνεπάγεται μέτρα με πρόσθετες δημόσιες δαπάνες της τάξεως των 110 δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να αυξήσουν το έλλειμμα κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, ήτοι από 5% σε 7%, όπως εκτιμά το ABN Amro Investment Solutions.
Οι περισσότεροι αναλυτές, όμως, θεωρούν ότι για να μη δημιουργηθεί πανικός στις αγορές και στην κοινή γνώμη, είναι πιθανότερο ένα σενάριο ήπιας προσαρμογής στο πρότυπο της ανόδου της Μελόνι στην εξουσία της Ιταλίας. Αλλοι αναλυτές εκφράζουν αντιρρήσεις για το σενάριο αυτό, λέγοντας ότι η αρχηγός της ιταλικής κυβέρνησης ήταν εξαρχής φιλελεύθερη και είχε φιλοεπιχειρηματική και φιλοατλαντική στάση.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ