Τις ελληνικές Τράπεζες Πειραιώς και Εθνική αναβάθμισε σήμερα η Moody’s, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή πορεία τους το τελευταίο διάστημα, όπως αυτό αποτυπώνεται και από τα οικονομικά στοιχεία τους αλλά και την καταβολή μερίσματος στους μετόχους.
Συγκεκριμένα, στην αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Εθνικής Τράπεζας σε ba1 από ba2 προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Παράλληλα αναβάθμισε την βαχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων σε Baa2/P-2 από Baa3/P-3, με το outlook για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση να υποβαθμίζεται σε σταθερό από θετικό. Οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CR Assessment) επιβεβαιώθηκαν σε Baa3(cr)/P-3(cr ).
Επιπλέον, η πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας (Tier 2) αναβαθμίστηκε σε Ba2 από Ba3.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο Οίκος, η φερεγγυότητα της Εθνικής υποστηρίζεται περαιτέρω από τη σημαντικά βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού της με δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) από τον Μάρτιο του 2024 στο 3,7% (από 5,2% τον Μάρτιο 2023) σε συνδυασμό με υψηλή κάλυψη προβλέψεων 86%.
Παράλληλα αναφέρει:
Η βελτίωση της κερδοφορίας αποτελεί επίσης κινητήρια δύναμη για την αναβάθμιση της BCA της τράπεζας, με ετήσια αύξηση 29% των βασικών εσόδων προ προβλέψεων το πρώτο τρίμηνο του 2024, υποστηρίζοντας το πιστωτικό της προφίλ, μετά από μια ισχυρή επίδοση το 2023 όπου η Εθνική πέτυχε καθαρά έσοδα αναλογία προς ενσώματα πάγια στοιχεία 1,6% και κόστος προς έσοδα 34%.
Ενώ αναμένουμε ότι η Εθνική θα διατηρήσει την επαναλαμβανόμενη αύξηση του εισοδήματός της, υποβοηθούμενη από τους διαρθρωτικούς αντισταθμιστικούς κινδύνους της για τη μείωση της καθαρής αστάθειας των καθαρών εσόδων από τόκους, η BCA της τράπεζας αντικατοπτρίζει επίσης προκλήσεις για τη διαφοροποίηση του προφίλ κερδών της και την αύξηση των εσόδων από προμήθειες, με τις δραστηριότητες και τα περιουσιακά της στοιχεία να είναι κυρίως περιορισμένα. εντός Ελλάδος.
Τράπεζα Πειραιώς
Ο Οίκος αξιολόγησης προχώρησε επίσης αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων αξιολογήσεων της Τράπεζας Πειραιώς κατά δύο βαθμίδες σε Baa3 από το Ba2 .
O αξιολόγησης προχώρησε επίσης στην αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης (BCA) σε ba2 από ba3.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Moody’s η BCA της Τράπεζας Πειραιώς αναβαθμίστηκε σε ba2 από ba3, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική αποδυνάμωση του ισολογισμού της με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE) της τράπεζας να μειώνεται σε 3,5% τον Μάρτιο 2024 από 6,6% τον Μάρτιο του 2023, μετά την υλοποίηση του σχεδίου καθαρισμού της, σε συνδυασμό με αυξημένη κάλυψη παροχής NPE κατά 60,2%.
Επίσης αναφέρει: Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει το επιτυχημένο ιστορικό της τράπεζας στην εκτέλεση του φιλόδοξου σχεδίου της για βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού σε επίπεδα ανάλογα με τις τοπικές και ευρωπαϊκές ομοτίμους της. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει περίπου 0,7 δισ. ευρώ καθαρές πιστωτικές απαιτήσεις από το ελληνικό κράτος που σχετίζονται με ληξιπρόθεσμα δάνεια με κρατική εγγύηση, τα οποία η τράπεζα ταξινομεί ως άλλα περιουσιακά στοιχεία και δεν περιλαμβάνονται στο απόθεμα των NPEs (1,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2024).
“Η ισχυρή βασική λειτουργική κερδοφορία το 2023-24 και οι ευνοϊκές προοπτικές για το μέλλον είναι ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί στην αναβάθμιση της BCA της Τράπεζας Πειραιώς. Η τράπεζα έχει αποδείξει την ισχυρή υποκείμενη κερδοφορία της, με τα κανονικοποιημένα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο του 2024 να αυξάνονται κατά 37% σε ετήσια βάση, γεγονός που σε συνδυασμό με την αυστηρή διαχείριση των λειτουργικών δαπανών οδηγεί σε αναλογία κόστους προς βασικό εισόδημα 29% στο Μάρτιος 2024. Σημειώνουμε επίσης την ισχυρή συνεισφορά της τράπεζας στα έσοδα από προμήθειες, η οποία είναι αναλογικά μία από τις υψηλότερες μεταξύ των τοπικών ομολόγων της και αυξήθηκε κατά 19% από έτος σε έτος το πρώτο τρίμηνο του 2024” τονίζει η έκθεση.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη ο S&P προχώρησε στην αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, επικαλούμενος την ανθεκτικότητά τους στους οικονομικούς κύκλους και τη βελτίωση του προφίλ χρηματοδότησής τους. Είχαν προηγηθεί οι αναβαθμίσεις, τόσο από τη Morningstar DBRS, όσο και από τη Moody’s, γεγονός που αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης, όχι μόνο στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και εν γένει στην Ελλάδα.