“Πριν από περίπου 10 χρόνια, στις αρχές του 2015, αναλάβαμε τη διοίκηση αυτής της Τράπεζας σε μια περίοδο αβεβαιότητας για το μέλλον της οικονομίας και της χώρας.
Είχαν προηγηθεί δύο ανακεφαλαιοποιήσεις το 2013 και το 2014, και ακολούθησε η επιβολή των capital controls, γεγονότα που σημάδεψαν την εποχή. Σήμερα, η ίδια σχεδόν διοικητική ομάδα που ανέλαβε τότε, βρίσκεται εδώ και κοιτάζει τη σημερινή μέρα με αισιοδοξία. Τη μέρα που μπορούμε να προτείνουμε στους μετόχους μας τη διανομή μερίσματος”. Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, η οποία θα εγκρίνει τη διανομή μερίσματος ύψους 342 εκατ. ευρώ ή 0,0933 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη του 2023.
Ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι η διανομή μερίσματος δεν θα έπρεπε να θεωρείται κάτι εξαιρετικό. “Η παρέλευση τόσο μεγάλου διαστήματος χωρίς μέρισμα αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα της ελληνικής κρίσης και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το γεγονός ότι οι εποπτικές αρχές ενέκριναν τη διανομή μερίσματος αποτελεί ένδειξη επιστροφής των τραπεζών στην κανονικότητα και δείχνει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα και της οικονομίας συνολικά”, σχολίασε, σημειώνοντας την πρόσφατη αναβάθμιση της τράπεζας στην επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s και τη DBRS για πρώτη φορά από το 2011.
Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αύξησης των επενδύσεων ως εθνική προτεραιότητα. “Ο μέσος όρος των επενδύσεων στην Ελλάδα είναι στο 14% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το 21,4% στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τμήματος οικονομικών μελετών της Eurobank, αν υποθέσουμε ότι η οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό 2,5% ετησίως για τα επόμενα 10 χρόνια, θα χρειαστεί οι επενδύσεις στην Ελλάδα να αυξάνονται κατά 6,7% ετησίως για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2033. Πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε, αν και δεν είναι εύκολος στόχος, πρέπει να γίνει βασικός προσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής”, τόνισε.
Για τη Eurobank, οι επενδύσεις αποτελούν βασικό άξονα του επιχειρηματικού σχεδιασμού της. Η τράπεζα έχει ήδη αιτηθεί και λάβει τις πρώτες δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και πρόσφατα αιτήθηκε και την εκταμίευση της 7ης δόσης. Μέχρι στιγμής συμμετέχει στη χρηματοδότηση 76 επενδυτικών σχεδίων με συνολικό προϋπολογισμό 5,7 δισ. ευρώ, χρησιμοποιώντας πόρους 1,5 δισ. ευρώ μέσω του ΤΑΑ και 1,1 δισ. ευρώ από δικά της δάνεια.
Σχετικά με τις διεθνείς δραστηριότητες, ο κ. Καραβίας τόνισε πως αποτελούν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την τράπεζα. “Στην Κύπρο, αποκτήσαμε πλειοψηφικό μερίδιο στην Ελληνική Τράπεζα, έναν ισχυρό τραπεζικό οργανισμό, η δραστηριότητα του οποίου είναι συμπληρωματική με τη θυγατρική μας, Eurobank Cyprus. Προχωρήσαμε σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση έως του 100% των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία είναι σε εξέλιξη. Έχουμε ήδη ποσοστό 55,5%, ώστε να θεωρηθεί επιτυχής η πρόταση”, σημείωσε. “Στη Βουλγαρία, η Postbank ενίσχυσε τη θέση της με την εξαγορά της BNP Paribas, προσθέτοντας περισσότερους από 300.000 πελάτες”, πρόσθεσε.