Τα πράσινα τιμολόγια, τα οποία αφορούν ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος, παρουσιάζουν σημαντική μείωση τον Αύγουστο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Αυτή η θετική εξέλιξη οφείλεται σε μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουν γίνει από τις εταιρείες προμηθευτές, με στόχο τον περιορισμό του κόστους για τους καταναλωτές.
Σταθεροποίηση στις τιμές
Σύμφωνα με στοιχεία το μέσο πράσινο τιμολόγιο για το 80% των καταναλωτών, δηλαδή εκείνων που επιλέγουν τους τρεις μεγαλύτερους παρόχους, διαμορφώνεται στα 14,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα μετά την κρατική επιδότηση. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή είναι χαμηλότερη ακόμη και από τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης, ο οποίος ήταν να διατηρηθεί η τιμή μεταξύ 15 και 15,5 λεπτών.
Στο μέσον όρο της αγοράς, συνυπολογίζοντας δηλαδή τις τιμές που είχαν ανακοινώσει μέχρι αργά χθες βράδυ και οι εννέα βασικοί πάροχοι του χώρου, βγαίνει μια χρέωση στα 16,6 λεπτά. Δίχως την επιδότηση του 1,6 λεπτών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο μέσος αυτός όρος θα διαμορφώνονταν σε λίγο πάνω από τα 18 λεπτά.
Το όφελος από την επιδότηση δεν είναι μεγάλο. Κινείται στα πέντε – έξι ευρώ το μήνα για ένα μέσο νοικοκυριό που κάνει κατανάλωση 300 κιλοβατώρες. Στη πραγματικότητα, η βασική δουλειά, που είχε αποτέλεσμα να μην φτάσει στους καταναλωτές ο καύσωνας τιμών που ενέσκηψε στην αγορά χονδρικής στα μέσα Ιουλίου, έγινε από τους παρόχους. Αν η ΔΕΗ δεν προχωρούσε σε έκπτωση 53% τον Αύγουστο, τη μεγαλύτερη που έχει δώσει ποτέ, αναπροσαρμόζοντας το πράσινο τιμολόγιό της στα 16,3 λεπτά, (χωρίς την επιδότηση), ο καταναλωτής του παραπάνω παραδείγματος θα πλήρωνε 30 ευρώ επιπλέον. Δηλαδή 80 ευρώ αντί για 50 ευρώ που θα δώσει τελικά. Το ίδιο βαθύτερα στη τσέπη θα έβαζε και ο πελάτης της Protergia αν η εταιρεία δεν ανακοίνωνε πρώτη, ότι απορροφά όλη την αύξηση της χονδρεμπορικής για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για να την ακολουθήσουν έπειτα ο ΗΡΩΝ και η μικρότερη Ελίν.
Τι συνέβη με τα επαγγελματικά
Ένα δεύτερο συμπέρασμα για την αγορά του Αυγούστου είναι ότι κάποιοι πάροχοι συγκράτησαν σημαντικά τα κόστη και στα εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματικά τιμολόγια, όπως και των επιχειρήσεων, που δεν επιδοτούνται βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας. Κρίνοντας από τους καθετοποιημένους, και με βάση όσους είχαν αναρτήσει μέχρι χθες το βράδυ τις νέες τους χρεώσεις, το Γ21 της ΔΕΗ, μετά από έκπτωση 45%, διαμορφώνεται στα 18,3 λεπτά, το Value Safe της Protergia στα 17,4 λεπτά, η Elpedison δίνει 15,8 λεπτά για τις πρώτες 100 KWh και 19,9 για τις επόμενες και η NRG 21 λεπτά (επαγγελματικό ≤25kVA).
Φθηνότερα τα μπλε
Ένα τρίτο συμπέρασμα από την τρέχουσα εικόνα της αγοράς ρεύματος αφορά συνολικά τις χρωματικές ισορροπίες. Ακριβώς λόγω της μικρής επιδότησης που χρειάστηκε να δώσει η κυβέρνηση δεν ανατράπηκε το αποκρυσταλλωμένο εδώ και μερικούς μήνες status, που θέλει τα πράσινα τιμολόγια να είναι κατά τι ακριβότερα των μπλε σταθερών.
Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις, ήθελαν τα μπλε, επειδή εξαιρέθηκαν των επιδοτήσεων, να γίνονται λιγότερο ελκυστικά, τελικά οι τιμολογιακές διαφορές ανάμεσα στις χρωματικές κατηγορίες, παραμένουν ανεπηρέαστες. Ακόμη και αν συγκρίνει κανείς τα πράσινα τιμολόγια των 14 -15 λεπτών του Αυγούστου, με τα μπλε σταθερά 6μηνης ή 12μηνης διάρκειας, τα τελευταία συνεχίζουν να είναι το ίδιο ή και περισσότερο ανταγωνιστικά.
Στη συγκεκριμένη κατηγορία η συντριπτική πλειοψηφία των συμβάσεων για ένα έτος παραμένει πέριξ των 14 λεπτών, με ακόμη χαμηλότερες τιμές στα πιο σύντομης διάρκειας. Στα έξι μηνών σταθερά, κάποια παραδείγματα προιόντων που μπορεί κανείς να βρει και τον Αύγουστο είναι το Protergia Value Safe (9,5 λεπτά με πάγιο 9,90 ευρώ), το Ηρων Fix Genius (14,1 λεπτά, μετά από συνέπεια και πάγιο 9,50 ευρώ) και το Volton Blue Fixed (14,4 λεπτά, μετά από συνέπεια και πάγιο 9,90 ευρώ). Αντίστοιχα στα 12μηνης διάρκειας, τιμές ευθέως ανταγωνιστικές των πράσινων έχουν μεταξύ άλλων το ΔΕH myHome Online (14,2 λεπτά με πάγιο 3,50 ευρώ), το ΔΕΗ myHome Enter (14,5 λεπτά με πάγιο 5 ευρώ), το Ηρων Fix Home (13,3 λεπτά μετά από συνέπεια και πάγιο 9,50 ευρώ), το Zeniθ Power Home Direct Plus (12,3 λεπτά με συνέπεια και πάγιο 9,90 ευρω).
Αν και οι διαφορές με τα πράσινα δεν είναι μεγάλες, εντούτοις ο καταναλωτής με μηνιαία κατανάλωση 300 KWh, που έχει «κλειδωθεί» σε μπλε σταθερό, πληρώνει κατά μέσο όρο 44 ευρώ. Αντίστοιχα, κάνοντας την ίδια πράξη με τη μέση τιμή του πράσινου τιμολογίου, μετά την επιδότηση (16,6 λεπτά), ο λογαριασμός βγάζει 50 ευρώ.