Σχόλιο από τον Πέτρο Στεριώτη,
πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών IFTA
Η ανάφλεξη της έντασης στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη αποδυνάμωση της αμερικάνικης Οικονομίας και τις προϋπάρχουσες «υπεραγορασμένες» συνθήκες των Χρηματιστηρίων ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» του πανικόβλητου «αδειάσματος μετοχών» ανά τον πλανήτη.
Εκτιμούμε ότι οι μεγάλες Αγορές «έψαχναν» τις αφορμές που θα δικαιολογούσαν μία διόρθωση των κεφαλαιοποιήσεων από υψηλά επίπεδα τα οποία… «έβγαζαν μάτι». Οι magnificent seven («υπέροχες 7») μετοχές υψηλής τεχνολογίας που οδήγησαν το ράλι στη Wall Street και στον κόσμο μοιάζουν αυτές τις ώρες… κακάσχημες.
Ασφαλώς, ουδείς μπορούσε να προβλέψει τις ακριβείς συνισταμένες του εν εξελίξει κραχ, αρκετοί όμως είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για… αναταράξεις.
Αυτή η «Μαύρη Δευτέρα» θα περάσει στα βιβλία της χρηματιστηριακής Ιστορίας, με το ημερήσιο -13% του ιαπωνικού δείκτη Νικκέι να… «κλείνει σπίτια».
Δεδομένων των συνθηκών, «ρηχές» και εκ φύσεως έντονα συναισθηματικές Αγορές όπως το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν μπορούν να παραμείνουν σε ισορροπία.
Καθώς σύμφωνα με το θυμόσοφο «όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια», τα ελληνικά χαρτοφυλάκια καλούνται να εφαρμόσουν στρατηγικές διαχείρισης ρίσκου ώστε να πληγούν όσο το δυνατόν λιγότερο από τις όποιες υποτιμήσεις-αναπροσαρμογές τιμών διαδραματίζονται.
Ποιος γνωρίζει το πότε αλλά οι Αγορές θα δώσουν και πάλι στους Επενδυτές ευκαιρίες επικερδούς (επαν)εισόδου στα μετοχολόγια των εισηγμένων. Όμως για την ώρα, καθώς οι διαγραμματικές στηρίξεις «έχουνε πάει περίπατο», συμμεριζόμαστε τη χρηματιστηριακή ρήση «μην πιάνεις το μαχαίρι όταν πέφτει».