Η Ελλάδα αποτελεί σημείο αναφοράς για την Κίνα όσον αφορά τις νέες επιχειρηματικές και εμπορικές συνεργασίες, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Κινέζου Πρέσβη, Xiao Junzheng. Η χώρα μας, έχει προσκληθεί μάλιστα, να είναι η επίτιμη καλεσμένη στην 4η Έκθεση China-CEEC Expo το 2025 στο Ningbo, δείχνοντας την πρόθεση της Κίνας για στενότερη συνεργασία και κοινές δράσεις με αμοιβαία οφέλη.
Αναπτυξιακές προοπτικές στο λιμάνι του Πειραιά
Το λιμάνι του Πειραιά είναι κεντρικό σημείο της κινεζοελληνικής συνεργασίας, έχοντας ήδη καταστεί κορυφαίο στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο χάρη στις κινεζικές επενδύσεις. Η Κίνα σχεδιάζει να συνδέσει το λιμάνι καλύτερα με τον σιδηρόδρομο Ουγγαρίας-Σερβίας και να δημιουργήσει ένα πάρκο οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, ενισχύοντας το ρόλο του ως κεντρικό σημείο logistics.
Κοινοί στόχοι στον πράσινο μετασχηματισμό
Η πράσινη ενέργεια αποτελεί βασικό τομέα συνεργασίας. Το έργο αιολικής ενέργειας στη Θράκη, χρηματοδοτούμενο από την China Energy, έχει παράγει 632 εκατομμύρια kWh πράσινης ενέργειας, καλύπτοντας τις ανάγκες 30.000 ελληνικών νοικοκυριών και μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 630.100 τόνους. Η εισαγωγή κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων στην ελληνική αγορά από το 2023, με σχεδόν 3.000 αυτοκίνητα, επίσης ενισχύει την πράσινη μετάβαση της χώρας.
Ενίσχυση των επενδύσεων
Η Κίνα σκοπεύει να βελτιώσει το θεσμικό πλαίσιο για τις ξένες επενδύσεις, ενθαρρύνοντας περισσότερες κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η διμερής συνεργασία μπορεί να περιλαμβάνει καινοτομίες στην πράσινη ενέργεια, την τεχνολογία και την ψηφιακή οικονομία, δημιουργώντας ένα διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον που θα προάγει την αμοιβαία ανάπτυξη.
Ναυτιλία και θαλάσσια τεχνολογία
Η ναυτιλία αποτελεί στρατηγικό τομέα συνεργασίας. Η Κίνα, παγκόσμιος ηγέτης στη ναυπηγική βιομηχανία, επιδιώκει να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Ελλάδα, τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη παγκοσμίως. Οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στην ανάπτυξη της θαλάσσιας οικονομίας, την τεχνολογική καινοτομία στη ναυτιλία, την παγκόσμια θαλάσσια διακυβέρνηση και την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Αυξανόμενες εξαγωγές και συμμετοχή σε εκθέσεις
Το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 23,8%, φτάνοντας τα 565 εκατ. δολάρια. Οι κύριες εξαγωγές περιλαμβάνουν προϊόντα πετρελαίου, φαρμακευτικά προϊόντα, μεταλλεύματα και μάρμαρο. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε εκθέσεις όπως η China International Import Expo (CIIE), προωθώντας προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το κρασί και τα γαλακτοκομικά. Η συμμετοχή στην 4η China-CEEC Expo το 2025 αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την προβολή των ελληνικών προϊόντων στην κινεζική αγορά.
Οι δηλώσεις του Κινέζου Πρέσβη Xiao Junzheng φανερώνουν την πρόθεση της Κίνας να εμβαθύνει τη συνεργασία της με την Ελλάδα σε πολλούς τομείς, από τη ναυτιλία και την πράσινη ενέργεια μέχρι τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις. Με αυτές τις προοπτικές, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια οικονομία και να επωφεληθεί από τις δυνατότητες που προσφέρει η κινεζική αγορά, δημιουργώντας μια δυναμική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία για τα επόμενα χρόνια..