Αγωνία προκαλεί στην αγορά η πορεία που θα ακολουθήσει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τη μεγάλη πτώση που σημειώθηκε τη Δευτέρα (05/08) εξαιτίας του παγκόσμιου sell off.
Οι πωλητές έδρασαν ανελέητα, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση να μειωθεί κατά 6,4 δισ. ευρώ, φθάνοντας στα 93,4 δισ. ευρώ από τα 99,8 δισ. της Παρασκευής.
Η αιτία του διεθνούς ξεπουλήματος ήταν η εκτόξευση του δείκτη CBOE/VIX στις 62 μονάδες, θυμίζοντας τις ακραίες συνθήκες του Μαρτίου 2020 κατά την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Αν και υπήρξαν φήμες για έκτακτη παρέμβαση της Fed, το Bloomberg απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.
Στις διεθνείς αγορές, η Wall Street υπέστη νέα διόρθωση, με επιθετικές πωλήσεις στις μετοχές τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης. Στην Αθήνα, οι επενδυτές αντέδρασαν άμεσα, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στις 1.320,77 μονάδες. Οι εντολές πωλήσεων άγγιξαν τα 223 εκατ. ευρώ στο τέλος της συνεδρίασης.
Η Δευτέρα ήταν η χειρότερη συνεδρίαση του έτους, με τον Δείκτη Τραπεζών να χάνει 7,56% και τον FTSE25 να υποχωρεί κατά 6,53%. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υπέστησαν μεγάλες απώλειες, με την κεφαλαιοποίηση της Eurobank, της Εθνικής, της Πειραιώς και της Alpha Bank να μειώνεται σημαντικά.
Η πτώση επηρέασε και τα blue chips, με τον FTSE 25 να καταγράφει τη μεγαλύτερη διόρθωση του 2024. Πολλά από τα «γρήγορα χρήματα» που είχαν επενδυθεί πρόσφατα πωλήθηκαν σε χαμηλές τιμές, ενώ οι θεσμικοί επενδυτές αναγκάστηκαν σε ρευστοποιήσεις λόγω των μεγάλων απωλειών.
Στην αγορά παραγώγων, παρατηρήθηκε αναμενόμενη πτώση, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε στη ΔΕΗ, η οποία ανακοινώνει τα οικονομικά της αποτελέσματα την επόμενη μέρα.
Η κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει κρίσιμη, με τους επενδυτές να αγωνιούν για την επόμενη μέρα και να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές.
Δείτε ακόμη: Πώς επηρεάζει τα Χρηματιστήρια η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή